Tampereen yliopisto

Uusi tiedettä kansantajuistava livetiedekonsepti luotaa syvältä tietämättömyyden yhteiskuntaa

Jaa
Tietoyhteiskuntassa tieto on kaiken keskipisteenä. Todellisuudessa asiantuntijat ja päättäjät eivät aina tiedä. Menestys erityisesti kriisiaikoina riippuu kyvystämme käsitellä ja hallita tietämättömyyttä. Uusi livetiedekonsepti SELITTÄVÄ TEKIJÄ: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla suuntaa huomiomme siihen, miten tietämättömyys vaikuttaa yhteiskunnassa ja kansalaisten elämässä.
Uuden livetiedekonseptin tekijöitä. (Kuva: Heikki Gröhn)
Uuden livetiedekonseptin tekijöitä. (Kuva: Heikki Gröhn)

Nykyisessä mediailmastossa ihmistieteellinen tutkimus joutuu monesti puolustuskannalle. Livetiede pyrkii tuomaan tieteellisen tiedon lähemmäs kansalaisia, jotka voisivat hyötyä tutkimustuloksista. Elävän yleisön eteen nousevat tutkijat ja näyttelijät. Tutkimustulosten lisäksi esillä on ihmistieteellinen ajattelutyö, tutkijoiden tutkimusprosessissa kohtaamat tilanteet ja tieteentekemisen reunaehdot. Livetiede ottaa vaikutteita dokumenttiteatterista ja livejournalismista, mutta se on kasvanut omaksi lajityypikseen.

Esityksessä tietämättömyyttä katsotaan sekä haitallisena että hyödyllisenä ilmiönä. Illan vieras palkittu journalisti, tietokirjailija ja Tampereen yliopiston työelämäprofessori Johanna Vehkoo kertoo lainsäädännön sokeasta pisteestä ja tietämättömyydestä, jonka edessä kansalainen jää yksin. Tutkija Paula Alanen puhuu koulujärjestelmän sisällä elävästä tiedollisesta väheksynnästä, joka syrjäyttää ns. armovitosten saajat pois tietämiseen kykenevien kansalaisten joukosta.

Tietämättömyyden merkitys kasvaa erityisesti kriisitilanteessa, kun epävarmuus lisääntyy. Tutkija Anne Koski pohtii Nokian matkapuhelimien romahduksen kytkentöjä yhtiön kyvyttömyyteen päästää irti kaikkitietävän asemaan liittyvästä ylimielisyydestä. Epävarmuudessa olisi tarvittu luovia ratkaisuja, mutta yhtiön työkulttuurissa kyky tunnistaa oma tietämättömyys ja taito pidättäytyä tietämästä heti varmasti jäivät puuttumaan. Sama korostuu yliopistonlehtori Jaana Parviaisen esityksessä Suomen hallituksen kamppailusta koronapandemian kanssa. Koronavirus muutti maailman hetkeksi globaaliksi tietämättömyyden hallinnan koelaboratorioksi, jossa asiantuntijat ja päättäjät joutuivat toimimaan ilman riittävää tietoa viruksesta. Poliitikoilla oli sekä hyviä että huonoja selviytymisstrategioita tietämättömyyden kanssa.

Tietämättömyyttä tarkastellaan Tietämättömyyden tilassa: Negatiivinen asiantuntijuus ja tietoyhteiskunnan rapautuminen Suomessa 2020-luvulla -tutkimushankkeen tulosten pohjalta. Livetiedekonseptia ovat kehittäneet yhteistyössä kirjailija ja teatteriohjaaja Hanna Ryti, kulttuurituottaja ja tutkija Anne Koski ja tutkimushankkeen johtaja Jaana Parviainen.

Ensi-ilta Tampereen yliopiston teatterimontussa Tampereella 14.12. klo 19 ja toinen esitys Helsingissä Oodin Maijansalissa 12.1. klo 19 osana Tieteiden yötä. Esityksiin on vapaa pääsy ja ilmoittautuminen rajoitetun paikkamäärän vuoksi.

Esityksen kesto noin 100 minuuttia.

Illan vieras Johanna Vehkoo
Tutkijat Paula Alanen (KT), Anne Koski (YT) & Jaana Parviainen (FT)
Ohjaus ja dramaturgia
Hanna Ryti
Käsikirjoitus tutkijat ja Hanna Ryti
Näyttelijät Jouko Enkelnotko & Laura Hänninen
Valo-, ääni- ja videosuunnittelu Eero Erkamo
Tuotanto Anne Koski

Haastattelupyynnöt ja median ilmoittautumiset esityksiin:
Anne Koski, tutkija ja tuottaja, anne.koski@tuni.fi, +358405152248

Mediakuvat kuvaaja Heikki Gröhnin Flickristä (kuvia tulee vielä lisää 12.12. aikana):

Lisätietoa ja yleisön ilmoittautuminen: https://www.selittavatekija.fi/

Tapahtumajärjestäjä Kriittinen korkeakoulu & NEGATE-tutkimushanke. Selittävä tekijä- hankkeen rahoittaja on Tieteen tiedotus ry.

Yhteyshenkilöt

Anne Koski
anne.koski@tuni.fi
040 515 2248

Kuvat

Uuden livetiedekonseptin tekijöitä. (Kuva: Heikki Gröhn)
Uuden livetiedekonseptin tekijöitä. (Kuva: Heikki Gröhn)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

ProDigial testaa nyt infra-alan tuottavuutta parantavia ratkaisuja käytännössä – myös tekoälyn käyttöä tutkitaan25.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Infra-alan tuottavuutta ja digitalisaatiota kirittäneen, Tampereen yliopiston johtaman ProDigial-tutkimusohjelman jatkokaudella testataan kehitettyjen ratkaisujen toimivuutta tilaajaorganisaatioiden arjessa. Laajaan yhteistyöhön ja sen kehittämiseen nojaava tutkimusohjelma selvittää lisäksi tekoälyn käyttömahdollisuuksia infrahankkeiden elinkaarella.

Tampereen yliopistossa kehitetään syöpään uudenlaisia täsmälääkkeitä, jotka kohdistuvat RNA:n rakenteeseen22.4.2024 11:15:00 EEST | Tiedote

Tenure track -professori Minna-Liisa Änkö johtaa uutta hanketta, jossa tutkitaan solujen RNA:n laskostumiseen vaikuttavia tekijöitä paksusuolen syövässä. Tavoitteena on selvittää, voivatko syöpäsoluille tyypilliset RNA-rakenteet toimia perustana uusille kohdennetuille syöpähoidoille. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 932 000 euron rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye