Oulun yliopisto

Uusi tieto mikropisaroiden pintajännityksestä voi tarkentaa ilmastomalleja

Jaa
Uudessa tutkimuksessa on osoitettu ensimmäistä kertaa, miten pinta-aktiiviset aineet vaikuttavat pilvien muodostumiseen. Tulokset mahdollistavat ilmiön tarkemman kuvaamisen sää- ja ilmastomalleissa. Juuri epävarmuudet pilvipisaroiden syntymekanismeista tuottavat niihin suurimmat epävarmuudet.
Pilviä Hailuodon yllä. Kuva: Mikko Törmänen
Pilviä Hailuodon yllä. Kuva: Mikko Törmänen

Ilmakehän pienhiukkaset jäähdyttävät ilmastoa sirottamalla auringon säteilyä, mikä osaltaan hillitsee kasvihuonekaasujen lämmittävää vaikutusta. Pienhiukkaset voivat myös toimia pilvien tiivistymisytiminä, jolloin niiden lukumäärä ja koostumus vaikuttavat muodostuvien pilvien heijastavuuteen. Tämän jäähdyttävän vaikutuksen suuruus on toistaiseksi ollut suurin yksittäinen epävarmuustekijä ilmastomalleissa.

Tärkein pilvipisaran muodostumiseen vaikuttava tekijä on pisaran pintajännitys, joka malleissa oletetaan yleensä puhtaan veden pintajännitykseksi. Kuitenkin tiedetään, että ilmakehän pienhiukkaset sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka alentavat muodostuvan pisaran pintajännitystä saippuan tavoin.

Oulun yliopiston ATMOS-tutkimusryhmän ja Bristolin yliopiston kemian laitoksen tekemässä tutkimuksessa mitattiin ensimmäistä kertaa mikrometrikokoisten, pinta-aktiivisia aineita sisältävien pisaroiden pintajännitystä. Tulokset osoittavat, että tällaisten pisaroiden pintajännitys on merkittävästi alhaisempi kuin puhtaan veden. Pisaroiden pintajännitys ei kuitenkaan ole niin matala kuin pinta-aktiivisten aineiden kokonaispitoisuudesta voisi päätellä, vaan sen tarkka arvo riippuu koostumuksen lisäksi pisaran koosta.

Pienten pisaroiden pintajännitys riippuu voimakkaasti pinta-aktiivisten molekyylien jakautumisesta pisaran pinnan ja sisuksen välillä. Teoreettisesti tämä ilmiö ennustettiin jo 1990-luvulla, mutta sen merkityksestä on ollut erilaisia arvioita ilmakehätutkijoidenkin parissa.

Ilmiön kuvaamiseksi ATMOS-ryhmässä on kehitetty mallinnusmenetelmä, jonka avulla on myös voitu arvioida sen merkitystä maapallon säteilytasapainolle. Tässä uudessa tutkimuksessa saatiin ensimmäinen suora kokeellinen varmistus tälle mallille laboratoriomittauksista. Massatasapainoon perustuvat jakaumalaskut pisaroitten koostumukselle ja pintajännitykselle vastasivat hyvin kahden sulautuvan pisaran holografista kuvantamista hyödyntäviä laboratoriomittauksia. Tarkkailemalla syntyvän pisaran värähtelyjä mittauksista pystyttiin määrittämään pisaran pintajännitys. Samaa mallia voidaan käyttää kuvaamaan myös pilvipisaroiden muodostumista ilmakehässä, mikä tulee tarkentamaan tulevia ilmastoennusteita.

Tutkimus The surface tension of surfactant-containing, finite volume droplets julkaistaan arvostetussa tieteellisessä sarjassa Proceeding of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) tällä viikolla (DOI 10.1073/pnas.1915660117).

Tutkimus on osa apulaisprofessori Nønne Prislen Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoittamaa SURFACE – the unexplored world of aerosol surfaces and their impacts -hanketta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopisto-opettaja Jussi Malila, Oulun yliopisto, ATMOS-tutkimusryhmä, puh. 29 448 1344, sähköposti: Jussi.Malila@oulu.fi


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Pilviä Hailuodon yllä. Kuva: Mikko Törmänen
Pilviä Hailuodon yllä. Kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye