Aluehallintovirasto

Uusi Turvallinen lääkehoito-opas lausuntokierrokselle - vastaa 19.8. mennessä

Jaa

Fimean, Valviran ja aluehallintoviraston yhteinen tiedote

Päivitysprojekti on edennyt vaiheeseen, jossa uuden Turvallinen lääkehoito-oppaan luonnos on sidosryhmien kommentoitavana julkisella lausuntokierroksella. Samalla pyydetään kommentteja myös uudesta työkalusta, lääkehoitosuunnitelman mallipohjasta. Lausunnot jätetään anonyymisti Webropol-kyselylomakkeen kautta 19.8. mennessä.

Oppaasta tukea lääkitysturvallisuuden varmistamiseen toimintayksiköissä

Oppaan ensisijaisena tavoitteena on tukea kaikkia lääkehoitoa toteuttavia toimintayksiköitä lääkehoitoprosessin turvallisuuden varmistamisessa. Opas antaa konkreettisia työvälineitä lääkehoitoa toteuttaville ammattilaisille, heidän lähiesimiehilleen sekä organisaation muulle johdolle. Opas kuvaa lääkitysturvallisuuden varmistamiseen tähtäävät hyvät toimintakäytännöt.  Valvontaviranomaiset hyödyntävät opasta valvonta- ja ohjaustyössään.

Uutena työkaluna lääkehoitosuunnitelman mallipohja

Päivitetyn oppaan keskeisin uusi työkalu on lääkehoitosuunnitelman mallipohja. Oppaassa annetaan lisäksi konkreettiset ohjeet siitä, miten ja miksi toimintayksikön lääkehoitosuunnitelma tulisi laatia ja keiden toimesta.

- Olennaista on, että toimintayksiköt ja niissä työskentelevät työntekijät tunnistavat oppaan avulla itse, miten lääkehoidon prosessi toimintayksikössä toimii, mitä lääkitysturvallisuusriskejä siihen liittyy ja kirjaavat edelliset ajassa päivittyvään lääkehoitosuunnitelmaansa, projektipäällikkö Päivi Ruokoniemi toteaa.

Lääkehoitosuunnitelman mallipohjaa pilotoidaan parhaillaan useassa eri lääkehoitoa toteuttavassa organisaatiossa ja toimintayksikössä, mutta myös muut sidosryhmät voivat kommentoida mallipohjaa lausuntokierroksen aikana.

Lausuntoja pyydetään 19.8.2020 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriöltä saamansa toimeksiannon mukaisesti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea käynnisti Turvallinen lääkehoito -oppaan päivittämisen syksyllä 2019. Päivitystyötä on tehty yhdessä Valviran, aluehallintovirastojen sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Päivityksestä vastaava projektityöryhmä on lisäksi kuullut ja konsultoinut opasta hyödyntäviä ammattilaisia ja muita sidosryhmiä talvella järjestetyssä työpajassa sekä keväisen puhelinpäivystyksen muodossa. Kommentteja ja konkreettista apua on jo saatu ilahduttavan paljon ja projekti on edennyt alkuperäisessä aikataulussaan. Nyt on oppaan julkisen lausuntokierroksen vuoro.

Opasta ja lääkehoitosuunnitelman mallipohjaa hyödyntävien ammattilaisten ja muiden sidosryhmien kommentit ja kannanotot ovat edellytys oppaan päivitystyön onnistumiselle. Lausuntoja toivotaan monipuolisesti erilaisista toimintaympäristöistä, joissa lääkehoitoa toteutetaan, myös sosiaali- ja terveydenhuollon sektorin ulkopuolelta.

Kaikki lausunnot pyydetään alla olevalla Webropol -lomakkeella. Lausunnot jätetään anonyymisti.

Opas (pdf):

https://www.fimea.fi/documents/160140/10248328/Turvallinen+l%C3%A4%C3%A4kehoito-opas_lausuntokierrokselle_0620_final.pdf/8f3b1280-7ebb-9113-8ae0-7f61c5ecf2c4?t=1592374843410

Mallipohja (pdf):

https://www.fimea.fi/documents/160140/10248328/Laakehoitosuunnitelman_mallipohja_lausuntokierrokselle_0620_final.pdf/342f9373-1c0a-80b2-88ef-bd408a7d0fba?t=1592374917155

Webropol-lomake:

https://link.webropolsurveys.com/S/904FE6BE940E93B4

Lisätietoja:

Emilia Laukkanen, projektikoordinaattori, Fimea
p. 029 522 3540, etunimi.sukunimi@fimea.fi

Päivi Ruokoniemi, projektipäällikkö, ylilääkäri, Fimea
p. 029 522 3442, etunimi.sukunimi@fimea.fi

Paula Hevosmaa, Etelä-Suomen aluehallintovirasto,
p. 0295 016 082, etunimi.sukunimi@avi.fi

Irja Hemmilä, Valvira
p. 029 520 9531, etunimi.sukunimi@valvira.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme