Helsingin yliopisto

Uusi tutkimussukelluskoulutus aloittaa toimintansa Tvärminnessä

Jaa

Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema Hangossa tavoittelee johtavaa asemaa kylmien vesien tutkimussukelluskouluttajana. Ensimmäinen koulutus aloitetaan ensi vuoden huhtikuussa australialaisen Edd Stockdalen johdolla.

Arkeologinen tutkimussukellus Garpenin hylylle. Kuva: Riikka Tevali, museovirasto.
Arkeologinen tutkimussukellus Garpenin hylylle. Kuva: Riikka Tevali, museovirasto.

Helsingin yliopisto on perustanut tutkimussukelluskoulutukseen keskittyvän Finnish Scientific Diving Academyn (FSDA). Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Hangossa toimivan sukellusakatemian tavoitteena on elvyttää Suomen tutkimussukelluskoulutusta. 

– Suomella on perinteisesti ollut vankka asema tutkimussukelluksen ja teknisen kehityksen saralla sekä merentutkimuksen että meriarkeologian parissa, mutta rahoituksen puuttumisen vuoksi koulutusta ei ole voitu järjestää lähes kymmeneen vuoteen, sanoo tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko.

Tutkimussukelluksella tarkoitetaan erikoiskoulutettujen tiimien toteuttamia sukelluksia, joiden aikana tehdään mittausta, havainnointia sekä kokeellisia tutkimuksia meren pinnan alapuolella.

Sukellusakatemia tarjoaa erikoiskoulutuksia tutkijoille sekä peruskursseja merellistä tutkimusuraa tavoitteleville opiskelijoille. Lisäksi se järjestää yleisölle avoimia koulutuksia, jotka on suunnattu erityisesti kansalaistieteestä kiinnostuneille sukelluksen harrastajille.

– Monipuolisen koulutustarjonnan ja asiantuntijuuden myötä uusi akatemia houkuttelee osallistujia sekä kotimaasta että ulkomailta, uskoo Joanna Norkko.

Mahdollisuus suorittaa eurooppalainen tutkimussukellussertifikaatti

Koulutuskokonaisuutta koordinoi australialainen Edd Stockdale, jolla on laaja kokemus tieteellisten sukellusretkikuntien organisoimisesta ja toteuttamisesta. Tekninen sukellus ja meribiologia ovat osa hänen ydinosaamistaan. Lisäksi hänen maailmanlaajuisen sukellusverkostonsa katsotaan tuovan merkittävää lisäarvoa sukellusakatemian toiminnalle.

– Tavoitteenamme on kouluttaa uusi sukupolvi merentutkijoita sertifioiduiksi tutkimussukeltajiksi. Tärkeimpiä kursseja koulutustarjonnassamme on eurooppalainen tutkimussukellustodistus Advanced European Scientific Diver, Stockdale sanoo.

Jatkossa tarjolla on myös erikoiskoulutuksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi arktinen tutkimussukellus ja vedenalaisten skoottereiden ja muiden teknisesti haastavampien laitteiden käyttökoulutukset.

Finnish Scientific Diving Academyn (FSDA) toiminnan mahdollistaa kolmen vuoden ajan Antero ja Merja Parman Säätiön sekä Weisellin säätiön myöntämä rahoitus. Sukellusakatemia on osa Helsingin yliopistoa ja käytännössä toiminta sijoittuu Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle.  

Ensimmäinen koulutus alkaa huhtikuussa 2022. Lisätietoja koulutuksesta sekä hakumenettelystä:

Koulutuksen verkkosivut

FSDA Coordinator Edd Stockdale

edward.stockdale@helsinki.fi, +358 50 410 8078

Tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko

joanna.norkko@helsinki.fi+358400419021

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Arkeologinen tutkimussukellus Garpenin hylylle. Kuva: Riikka Tevali, museovirasto.
Arkeologinen tutkimussukellus Garpenin hylylle. Kuva: Riikka Tevali, museovirasto.
Lataa
Uuden sukellusakatemian koordinaattori Edd Stockdale. Kuva: Edd Stockdale
Uuden sukellusakatemian koordinaattori Edd Stockdale. Kuva: Edd Stockdale
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto hakee oikeutta järjestää terveystieteiden maisterikoulutusta – koulutus vahvistaisi sote-alaa koko Uudellamaalla13.10.2021 12:32:17 EEST | Tiedote

Helsingin yliopisto on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriölle osoitetun hakemuksen koulutusvastuusta terveystieteiden alalle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä keskeiset pääkaupunkiseudun sote-alan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut Metropolia ja Laurea ovat ilmaisseet hankkeelle vahvan kannatuksensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme