Oulun yliopisto

Uusi työkalu auttaa sote-yrityksiä liiketoiminnnan kehittämisessä

Jaa

Oulun yliopistossa on kehitetty sosiaali- ja terveysalan yrityksille räätälöity liiketoiminnan arviointi- ja kehittämistyökalu SoLKI. Toimialan erityispiirteet huomioivan työkalun avulla yrittäjä voi arvioida yrityksensä nykytilan joko itsenäisesti tai yhdessä oman yritysneuvojan kanssa. Työkalu antaa käytännöllisiä vinkkejä liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittämiselle. Vastaavaa työkalua ei ole aiemmin ollut käytettävissä sote-alalla.

Oulun yliopiston kampusalueen ilmakuva
Oulun yliopiston kampusalueen ilmakuva

”Mikro- ja pk-yritysten edellytykset pärjätä sote-uudistuksessa kohenevat, jos ne pystyvät ennakoimaan liiketoimintaympäristön muutoksia ja omaksuvat aktiivisen jatkuvan kehittämisen kulttuurin omassa liiketoiminnassaan. Saamamme runsas kiinnostus sekä yrityspalveluorganisaatioista että yrityksistä yli maakuntarajojen osoittaa, että sote-alalle suunnatulle työkalulle on tarvetta”, kertoo tutkijatohtori Anna-Mari Simunaniemi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmästä.

SoLKI-työkalun avulla yritykset voivat tunnistaa, missä keskeisissä liiketoiminnan ydinprosesseissa niillä on kehittämistarpeita ja miten liiketoiminnan kypsyyttä voidaan nostaa kohti ennakoivan hallinnan tasoa.

Työkalu perustuu yrittäjien omiin kokemuksiin

Työkalun taustalla on SoteYBoost-hankkeessa tehty tutkimus, jossa selvitettiin sote-yritysten kasvun erityispiirteitä yrittäjähaastatteluiden avulla. Tutkimuksen mukaan alalla on yleistä, että yrittäjällä on vahva sote-ammattilaisen identiteetti, mutta liiketoiminnan kehittämistä ei tehdä määrätietoisesti. Mikäli asiakkaiden valinnanvapaus toteutuu sote-uudistuksessa ennakoidusti, edellyttää se sote-yrityksiltä täysin uudenlaista aktiivisuutta palveluiden markkinoinnissa sekä erikoistumisessa.

SoLKI on kehitetty SoteYBoost-hankkeessa tehtyjen yrittäjähaastatteluiden ja hanketoiminnassa mukana olleilta yrittäjiltä saatujen kokemusten pohjalta. Kehittämistyössä ovat olleet mukana Oulun Eteläisen alueen yrityspalvelun asiantuntijoita ja yrittäjiä. Käytettävyyden varmistamiseksi kehittämisessä on kiinnitetty huomiota käytännönläheisyyteen ja yrittäjien itsensä käyttämiin käsitteisiin. Työkalun taustalla on yritysten liiketoiminnan kypsyysmalliajattelu, jota on aiemmin sovellettu varsinkin tuotannollisissa yrityksissä.

Työkalua esitellään SoteYBoost-hankkeen Sotea tai ei - bisnes muuttuu! -loppuseminaarissa Oulaisissa 16.4.2018. Raportit ojennetaan tilaisuudessa vierailevalle sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikolle.

Opas SoLKI-työkalun käyttöön ja taustalla olevan tutkimuksen raportti ovat vapaasti ladattavissa osoitteessa http://jultika.oulu.fi/. Painettuja raportteja voi tiedustella tutkimusryhmästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Simunaniemi, tutkijatohtori, PhD, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE, puh. 050 466 2832, anna-mari.simunaniemi@oulu.fi
Kyllikki Taipale-Erävala, tutkijatohtori, TkT, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE, puh. 050 576 5764, kyllikki.taipale-eravala@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 5463413

Kuvat

Oulun yliopiston kampusalueen ilmakuva
Oulun yliopiston kampusalueen ilmakuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme