Sitra

Uusi työpaperi: miinuspäästöt ovat ilmastotyön seuraava vaihe

Jaa
Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää päästöjen vähentämisen lisäksi hiilen sitomista eli miinuspäästöjä. Sitran uusi työpaperi kuvaa, millaisia tekniikoita miinuspäästöjen tuottamiseen on tarjolla ja mikä niiden rooli voi olla ilmastokriisin ratkaisemisessa.
Kuva: Sampsa Voutilainen, Berry Creative
Kuva: Sampsa Voutilainen, Berry Creative

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi pitää ennen kaikkea vähentää päästöjä ripeästi. Se ei kuitenkaan enää yksin riitä, vaan lisäksi kasvihuonekaasuja pitää sitoa takaisin ilmakehästä – eli tuottaa miinuspäästöjä.

Toistaiseksi suomalainen keskustelu on keskittynyt vain maankäyttösektorin eli metsien ja maaperän kykyyn sitoa hiiltä. Sitran uusi työpaperi kertoo, miten miinuspäästöjä voidaan tuottaa myös teknisillä keinoilla. Ratkaisuilla esimerkiksi otetaan teknisesti talteen hiilidioksidia ilmakehästä tai biomassasta ja varastoidaan se pysyvästi geologisiin muodostelmiin tai pitkäkestoisesti tuotteisiin.

Esimerkiksi selluntuotannossa syntyy paljon puuperäistä hiilidioksidia, joka voidaan tulevaisuudessa ottaa talteen tehtaiden piipuista ja varastoida Norjan vanhoihin öljykenttiin. Näin saadaan tuotettua miinuspäästöjä, kun puun kasvaessaan sitoma hiili ei päädykään ilmakehään, vaan poistuu luonnon kierrosta pysyvästi.

Miinuspäästöjä tarvitaan ilmastotyössä kolmesta pääasiallisesta syystä. Miinuspäästöillä voidaan hyvittää erityisen vaikeasti vähennettäviä päästöjä esimerkiksi maataloudesta ja teollisuudesta, peruuttaa osa aiheutetusta ilmastohaitasta ja hallita ilmastotyöhön liittyviä riskejä, kuten muiden ilmastotoimien mahdollista epäonnistumista.

Päästöjen ripeä vähentäminen on aina ensisijaista. Jos ilmastotoimissa viivytellään, miinuspäästöjen tarve kasvaa – ja sitä mukaa myös ratkaisujen kustannukset ja riskit. Jos taas päästöjä onnistutaan vähentämään nopeasti ja paljon, pärjätään pienemmällä määrällä miinuspäästöjä.

Bioperäisen hiilen talteenotto (bioenergy with carbon capture and storage, BECCS) on Suomelle erityisen lupaava ratkaisu. Paljon huomiota viime aikoina on herättänyt hiilen talteenotto suoraan ympäröivästä ilmasta (direct air carbon capture and storage, DACCS). Muita mahdollisia ratkaisuja ovat mm. biohiili ja tehostettu rapautuminen eli murskatun kiviaineksen lisääminen ympäristöön.

”Kaikilla miinuspäästöjen ratkaisuilla on vahvuutensa, heikkoutensa ja riskinsä. Esimerkiksi hinnat, ympäristövaikutukset ja varmuus hiilen pysymisestä poissa ilmakehästä vaihtelevat merkittävästi. Biomassan käyttöön nojaavissa miinuspäästöjen ratkaisuissa erityisen tärkeää on varmistaa, että ne eivät johda hakkuiden lisääntymiseen ja haittoihin luonnolle”, muistuttaa työpaperin toinen kirjoittaja, Sitran johtava asiantuntija Mariko Landström.

Suomen pitää kiristää tahtia miinuspäästöjen edistämisessä

Jotta ratkaisut olisivat laajamittaisessa käytössä ajoissa, pitää niiden kehittämiseen panostaa jo nyt.

Työpaperissa esitetään Suomelle harkittavaksi viittä toimenpidettä:

  1. Edistetään miinuspäästöjen tarvitsemaa ohjausta EU:ssa.
  2. Asetetaan miinuspäästöille Suomessa määrällinen tavoite.
  3. Määritetään miinuspäästöille kansallinen strategia.
  4. Osoitetaan miinuspäästöjen ratkaisujen kehittämiseen ja soveltamiseen riittävästi rahoitusta.
  5. Otetaan käyttöön taloudelliset kannustimet, joilla investoinnit miinuspäästöihin saadaan liikkeelle.

”Suomella on hyvät edellytykset kehittää miinuspäästöjen ratkaisuja, koska meillä on paljon teknologiaosaamista, bioperäisiä päästöjä ja vähäpäästöistä sähköä. Koska tulevaisuudessa miinuspäästöjä tarvitaan suuria määriä koko maailmassa, voi suomalaisyrityksille tarjoutua tilaisuus viedä ratkaisujaan muihin maihin – ja luoda Suomeen työtä ja toimeentuloa. Lähdemme kisaan kuitenkin muita Pohjoismaita jäljessä, joten nyt vauhtia pitää kiihdyttää”, kommentoi työpaperin toinen kirjoittaja, Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Tutustu tarkemmin työpaperiin:

Miinuspäästöt – mitä negatiivisten päästöjen tekniikat ovat ja miksi niitä tarvitaan ilmastokriisin ratkaisemiseksi

Ota yhteyttä:

Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, Kestävyysratkaisut, Sitra oras.tynkkynen@sitra.fi, p. +358 (50) 512 1584

Mariko Landström, johtava asiantuntija, Luonto ja talous -projekti, Sitra
mariko.landstrom@sitra.fi, p. +358 (294) 618 464

Antti Koistinen, asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra
antti.koistinen@sitra.fi, p. +358 (294) 618 384

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Sampsa Voutilainen, Berry Creative
Kuva: Sampsa Voutilainen, Berry Creative
Lataa
Kuva havainnollistaa karkeasti päästövähennysten ja miinuspäästöjen roolia 1,5 asteen mukaisella maailman 
päästöpolulla. Ilmaston kuumenemisen rajoittamisessa miinuspäästöjä tarvitaan ensin vaikeasti vähennettävien päästöjen hyvittämiseen niin, että maailma saavuttaa nettona hiilineutraaliuden. Sen jälkeen miinuspäästöjä tarvitaan myös hiilinegatiivisuuden saavuttamiseen, jotta osa jo aiheutetusta kuumenemisesta voidaan 
peruuttaa. Miinuspäästöt kuvaavat luonnon ja teknisten nielujen hiilensidontaa nettona. Mukaillen World 
Resources Institute, grafiikka: Sampsa Voutilainen, Berry
Kuva havainnollistaa karkeasti päästövähennysten ja miinuspäästöjen roolia 1,5 asteen mukaisella maailman päästöpolulla. Ilmaston kuumenemisen rajoittamisessa miinuspäästöjä tarvitaan ensin vaikeasti vähennettävien päästöjen hyvittämiseen niin, että maailma saavuttaa nettona hiilineutraaliuden. Sen jälkeen miinuspäästöjä tarvitaan myös hiilinegatiivisuuden saavuttamiseen, jotta osa jo aiheutetusta kuumenemisesta voidaan peruuttaa. Miinuspäästöt kuvaavat luonnon ja teknisten nielujen hiilensidontaa nettona. Mukaillen World Resources Institute, grafiikka: Sampsa Voutilainen, Berry
Lataa
Miinuspäästöjä voidaan tuottaa teknisesti monin tavoin. Biomassasta hiiltä voidaan varastoida biohiilen muodossa tai erottelemalla hiilidioksidi ja varastoimalla se pysyvästi. Hiiltä voidaan myös ottaa talteen suoraan 
ilmasta. Tehostettu rapautuminen vauhdittaa hiilen sitoutumista kiviaineksiin. Lisäksi joukko ratkaisuja hyödyntää miinuspäästöjen tuottamisessa meriä. Mukaillen The Conversation 2020, grafiikka: Sampsa Voutilainen, 
Berry
Miinuspäästöjä voidaan tuottaa teknisesti monin tavoin. Biomassasta hiiltä voidaan varastoida biohiilen muodossa tai erottelemalla hiilidioksidi ja varastoimalla se pysyvästi. Hiiltä voidaan myös ottaa talteen suoraan ilmasta. Tehostettu rapautuminen vauhdittaa hiilen sitoutumista kiviaineksiin. Lisäksi joukko ratkaisuja hyödyntää miinuspäästöjen tuottamisessa meriä. Mukaillen The Conversation 2020, grafiikka: Sampsa Voutilainen, Berry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Cirkulära lösningar motverkar förlusten av biologisk mångfald och skapar nya affärsmöjligheter – se Europas topp 30-lista15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

En lista med 30 europeiska företag, som presenterades vid World Circular Economy Forum 2024 i Bryssel, visar hur cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald och öppna upp nya affärsmöjligheter. Vid sidan av listan släpper framtidshuset Sitra en handbok som är den första i sitt slag för att utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att uppnå naturmålen.

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. Samalla tulevaisuustalo Sitra esitteli uraauurtavan käsikirjan, joka opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

Circular solutions tackle biodiversity loss and unlock business growth – see Europe’s top 30 list15.4.2024 16:15:00 EEST | Press release

A list of 30 European companies, unveiled at the World Circular Economy Forum 2024 in Brussels, shows how circular solutions can tackle biodiversity loss and unlock new business opportunities. Alongside the list, the Finnish Innovation Fund Sitra released a first-of-its-kind handbook for developing circular economy business models to deliver on nature targets.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye