Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi verkkojulkaisu tarjoaa laajan kuvan Helsingin tilasta ja kehityksestä

Jaa

Helsingin tila ja kehitys 2019 -verkkojulkaisu kokoaa yhteen keskeisiä tunnuslukuja ja tietoja Helsingin viimeaikaisesta kehityksestä. Laajat esillä olevat aineistot ja tiedot perustuvat uusimpiin tilasto- ja tutkimustietoihin. Aineiston perusteella on mahdollista tehdä myös johtopäätöksiä Helsingin tilanteesta.

Sivusto mahdollistaa nopean trenditarkastelun ja yksityiskohtien syväluotaamisen

Tila ja kehitys 2019 -verkkosivuston tietokokonaisuus on järjestetty Helsingin kaupunkikehityksen kannalta keskeisiin teemoihin ja se mahdollistaa yhtä lailla nopean tarkastelun keskeisimmistä kehitystrendeistä kuin syventymisen yksittäisiin tilastokuvioihinkin. Sivuston teema-alueet ovat väestö ja väestönkehitys, hyvinvointi ja koettu turvallisuus, alueellinen eriytyminen, talous ja työmarkkinat, asuminen ja rakentaminen sekä ympäristö.

Tila ja kehitys –sivusto kertoo Helsingistä ja helsinkiläisistä muun muassa seuraavaa:

  • Helsingin väkiluku oli vuodenvaihteessa 2018/2019 noin 648 000. Kuluvan valtuustokauden aikana eli viimeisimmän puolentoista vuoden aikana Helsingin väkiluku on kasvanut 10 000 asukkaalla. Väkiluvun kasvu kuitenkin hidastui loppuvuonna 2018.
  • Monen terveysmittarin mukaan helsinkiläiset ovat muualla Suomessa asuvia terveempiä ja erityisesti helsinkiläismiesten elinajanodote on viime vuosina kasvanut. Helsingin sosioekonomiset terveyserot ovat kuitenkin verrattain suuret. Etenkin vähemmän koulutettujen ja työntekijäasemassa olevien kuolleisuus on työikäisillä huomattavasti suurempi Helsingissä kuin vastaavilla ryhmillä muualla maassa.
  • Joka kymmenes helsinkiläinen elää ainakin ajoittain köyhyydessä ja joka viidennen kohdalla köyhyys on pitkäaikaista. Pitkäaikaisen perustoimeentulotuen varassa olevien osuus on kuitenkin hieman laskenut.
  • Talouskasvu on Helsingin seudulla ollut viime vuosina vahvaa. Yritysten määrä ja henkilöstö ovatkin kasvaneet Helsingissä voimakkaasti. Yritysten määrä lisääntyy nopeimmin rahoituspalveluiden toimialalla. Samalla työllisyys on viime vuosina kehittynyt positiivisesti.
  • Asuin-ja toimitilarakentaminen on Helsingissä vilkasta: rakenteilla on suuri määrä asuntoja ja myös asemakaavavaranto on kasvanut. Vuokra-asuminen on Helsingissä yleistynyt viime vuosina.
  • Helsinki koetaan turvallisena kaupunkina ja turvallisuustilanne on tutkitusti parempi kuin koskaan ennen. Samalla erot alueiden välillä ovat kaventuneet, joskin ne ovat varsin pysyviä.
  • Segregaatio ei Helsingissä ole kansallisessa ja kansainvälisessä vertailussa erityisen jyrkkää. Joitain huolestuttavia merkkejä on silti havaittavissa.
  • Keväällä 2019 Helsinki raportoi ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa ja toisena kaupunkina maailmassa YK:lle kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumisesta kaupunkitasolla. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa joulukuussa 2018.

Julkaisu ilmestyy elokuun 2019 aikana myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 09 310 78396, e-mail: katja.vilkama@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Majoitus- ja ravitsemisala kohtaa Megamakoisa-tapahtumassa16.10.2019 13:00:00 EESTTiedote

Oletko majoitus- ja ravitsemisalan ammattilainen, opiskelija tai alasta vasta kiinnostunut? Megamakoisa on tapahtuma sinulle – ohjelmassa kiinnostavia puheenvuoroja ja uratarinoita, tietoa alan trendeistä ja työpaikoista, speed date -työhaastatteluja sekä neuvontaa työnhakuun, yrittämiseen ja koulutukseen. Tapahtuma järjestetään Helsingin Teurastamolla (Kellohalli, Työpajankatu 2) tiistaina 29. lokakuuta kello 11–14.

Helsingissä kokeillaan uusia keinoja työttömyyden vähentämiseksi14.10.2019 07:43:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki, Invalidiliitto sekä Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto toteuttavat yhteisen palvelukokeilun, joka alkaa marraskuussa 2019 ja kestää vuoden 2021 alkuun saakka. Palvelukokeilu on suunnattu helsinkiläisille yli 30-vuotiaille työttömille, jotka ovat palvelun alkaessa saaneet työttömyyden perusteella työmarkkinatukea yli 300 päivää. Kokeilun kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunkien välistä yhteistyötä syvennetään Pekingin pormestarin Chen Jiningin Helsingin vierailun yhteydessä11.10.2019 09:39:13 EESTTiedote

Pekingin pormestari Chen Jining vierailee tällä viikolla Helsingissä. Vierailu syventää Helsingin yhteistyötä yhden maailman tärkeimmän kaupungin kanssa. Pormestarit Jan Vapaavuori ja Chen Jining allekirjoittavat tapaamisensa yhteydessä kaupunkien välisen nelivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka teemat ulottuvat kaupunkisuunnittelusta ympäristönsuojeluun ja innovaatioyhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme