Suomen Akatemia

Uusi verkkopalvelu aurinkomyrskyjen säteilystä lentomatkustajille

Jaa
Suomen Akatemian Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimuksen huippuyksikkö ReSoLVE on kehittänyt verkkopalvelun, jolla voi selata ja tutkia Auringon hiukkasmyrskyjen ominaisuuksia. Aineistoa voi selata interaktiivisesti ja tutkia jokaisen havaitun hiukkasmyrskyn ominaisuuksia, esimerkiksi sen aiheuttamia säteilyannoksia lentoliikenteen korkeudella. Verkkopalvelun avulla voi helposti arvioida viime vuosikymmenien aikana tapahtuneiden hiukkasmyrskyjen säteilyannokset. Palvelu on englanninkielinen.

Tätä varten huippuyksikkö on tuottanut aineistoa syvälle ilmakehään tunkeutuvista Auringon suurista hiukkasmyrskyistä ja niiden ominaisuuksista. Auringon energeettiset purkaukset, erityisesti roihupurkaukset ja koronan massapurkaukset voivat aiheuttaa hiukkasmyrskyjä, jotka tuottavat suuria määriä varattuja energeettisiä hiukkasia Maan lähiympäristöön. Tällaiset hiukkasmyrskyt ovat merkittävä riskitekijä etenkin modernille avaruusteknologialle. Maan pinnalla ilmakehä suojaa näiltä hiukkasmyrskyiltä.

Joskus hiukkasryöpyt voivat olla niin energeettisiä ja voimakkaita, että merkittävä määrä hiukkasia tunkeutuu syvälle ilmakehään, jopa napa-alueita ylittävien lentoliikennereittien korkeudelle. Tällaisten lentojen matkustajat ja henkilökunta saattavat silloin altistua merkittävästi taustasäteilyä suuremmille säteilyannoksille. Säteilyaltistus on kansainvälisesti tunnistettu ammatillinen riskitekijä lentoliikenteen työntekijöille ja siksi sitä on syytä seurata. Taustasäteilyä seurataan nykyään, mutta Auringon hiukkasmyrskyjen aiheuttamien säteilyannosten arviointi on huomattavasti haasteellisempaa, koska niitä tapahtuu satunnaisesti ja niiden ominaisuudet poikkeavat suuresti toisistaan.

ReSoLVE-huippuyksikkö sai SCOSTEPin (ICSUn Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics -järjestön) rahoituksen, jonka turvin aineistoa on kehitetty.

Lisätietoja:

- verkkopalvelu http://gle.oulu.fi/#/dose
- huippuyksiköstä http://www.spaceclimate.fi/resolve/- professori Ilja Usoskin, Avaruusilmaston tutkimusryhmä ja Sodankylän geofysiikan observatorio, p. 050 344 1247, sp. ilya.usoskin@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Leena Vähäkylä
tiedottaja
Suomen Akatemian viestintä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye