EHYT

Uusi verkkosivusto auttaa minimoimaan huumeidenkäytön riskit

Jaa

Suomessa on avattu Mind Your Trip -verkkosivusto, joka tarjoaa huumeiden käyttäjille tietoa uusista psykoaktiivisista huumausaineista, huumetestausta ja vinkkejä siitä, kuinka minimoida käytön riskit. Sivuston kautta saa helposti yhteyden päihdetyöntekijään, jonka kanssa voi keskustella käytön vähentämisestä tai lopettamisesta. Mind your Trip -sivu ja mobiilisovellus ovat käytössä 13:ssa eri EU-maassa ja se on suunnattu erityisesti nuorille aikuisille.

Sivusto tehtiin, koska erityisesti nuoret käyttäjät eivät tiedä uusien psykoaktiivisten huumeiden (muuntohuumeet) vaikutuksista ja riskeistä. Tietämättömyys kasvattaa terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvien haittojen riskiä. Muuntohuumeet on Mind Your Trip -sivustolla jaoteltu kuuteen eri ryhmään, joista kustakin löytyy tietoa. Sivulla on tietoa myös muista huumeista.

Sivustolla voi testata, kuinka riskialtista oma huumeidenkäyttö on. Päiväkirja tarjoaa työkalun oman käytön tarkkailemiseen ja voi jo itsessään auttaa vähentämään huumeidenkäyttöä. Verkkointerventio-osiossa päihdetyön ammattilaiset ohjaavat nuoria aikuisia riskien välttämiseen, käytön vähentämiseen tai lopettamiseen.

“Interventiossa ollaan yhteydessä omaan ohjaajaan, joka motivoi ja keskustelee asioista, jotka ovat juuri tälle henkilölle tärkeitä”, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n projektityöntekijä Marja Bergman.

“Vaikka interventiomalli ja Mind your trip -sovellus ovat tarkoitettu uusia psykoaktiivisia aineita käyttäville, niistä saa apua myös muut muita huumeita tai päihteitä käyttävät.”

Psykoaktiiviset huumeet erittäin yleisiä Euroopassa

Uudet psykoaktiiviset aineet (NPS) ovat erittäin yleisiä muaalla Euroopassa, mutta eivät niinkään Suomessa. Käyttö on kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti kesällä, että 30.heinäkuuta lähtien Suomessa aletaan valvoa psykoaktiivisia aineita eli muuntohuumeita koskevan asetuksen perusteella yhteensä 54 uutta muuntohuumetta.

Muuntohuumeita hankitaan usein internetistä. Yleisimmät uusista muuntohuumeista ovat synteettisiä katinoneja. Viranomaisia huolestuttaa, että markkinoilla olevien synteettisten opioidien määrä kasvaa.

Mind your trip -sivuston takana on EU-projekti Click for Support (2014-2015, 2017-2018). Projektissa kerättiin tietoa eri maiden hyvistä käytännöistä hoitaa ja ehkäistä psykoaktiivisten huumeiden käyttöä. Lisäksi kartoitettiin kohderyhmän mielipiteitä kansallisilla kyselytutkimuksilla ja haastatteluilla, joista tehtiin suuntaviivat nuorten huumeongelmien ehkäisyyn. Näiden suuntaviivojen pohjalta luotiin Mind Your Trip.

Suomessa palvelun tarjoaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Suomessa interventioon osallistumisen ikäraja on 18 vuotta. Mukana ovat myös Itävalta, Belgia, Kypros, Saksa, Kreikka, Italia, Latvia, Luxemburg, Alankomaat, Portugal, Slovakia ja Slovenia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektityöntekijä Marja Bergman
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 512 9805
marja.bergman@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Kasvattajat tarvitsevat enemmän tietoa nuuskasta ja nuuskakulttuurista 15.1.2019 10:00Tiedote

Nuorten nuuskan käyttö on 2010-luvulla tasaisesti lisääntynyt. Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, jotta he voisivat puuttua asiaan, todetaan tuoreessa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuoret ja nuuska -selvityksessä. Se julkistetaan tiistaina 15.1. Helsingissä. Tilaisuudessa esitellään myös Syöpäjärjestöjen selvitystä Nuuska urheilun toimintaympäristössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme