Uusi vieraslajihyönteinen löydetty Suomesta
Oulun yliopiston tutkijat löysivät Helsingistä, Haagan alppiruusupuistosta uuden vieraslajihyönteisen. Pistiäisen suomenkieliseksi nimeksi on suunnitteilla atsaleavarviainen tai atsaleapistiäinen. On hyvin todennäköistä, että uusi hyönteinen on levinnyt muuallekin Suomeen puutarhoissa suosittujen alppiruusujen mukana. Tulokas ei uhkaa Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja.

Uusi hyönteislaji löytyi Suomesta kolmantena maailmassa: aiemmat havainnot ovat Tšekistä vuodesta 2010 ja Yhdysvalloista 1970-luvulta lähtien. ”Lajin alkuperä ei ole tiedossa, kertoo uuden vieraslajin löytänyt hyönteistutkija, Oulun yliopiston yli-intendentti Marko Mutanen. Hyönteisen tieteellinen nimi on Euura lipovskyi.
Lajin lentokykyiset aikuiset ja myös toukat syövät vain pehmeälehtisten atsalea-lajien lehtiä ja kukkia – ja ne voivat syödä kasvin lehdettömäksi. Uusi pistiäinen ei kuitenkaan syö suosituimpia kovalehtisiä alppiruusuja eikä se uhkaa Suomen luonnonvaraisia alppiruusuja: suopursua ja lapinalppiruusua.
Tutkijoiden mukaan tästä tulokkaasta ei ole syytä erityisesti huolestua: ”On lähes varmaa että laji ei tule uhkaamaan kotimaista lajistoa vaan on uhka lähinnä toisille vieraslajeille”, Mutanen selventää.
Uusi pistiäinen on noin sentin pituinen ja aika keltainen, ja sillä on lasinkirkkaat siivet. Se ei ole ihmiselle lainkaan vaarallinen. Toukka on lähes kokovihreä.
Uusi pistiäinen löytyi, kun Mutanen kollegoineen etsi systemaattisesti sahapistiäisiä Suomen ja Fennoskandian lajistoa käsittelevää uutta kirjaa varten, jota ympäristöministeriö rahoittaa. Tutkijat olivat tietoisia Tšekistä tavatusta alppiruusulla elävästä lajista. Mennessään lauantaina 11.6.2022 puistoon, tutkijat pian löysivät atsaleoja syöviä aikuisia hyönteisiä. ”Puistossa oli paljon yleisöä ja moni kiinnostui touhuistamme, joten päädyimme pitämään spontaanisti puistoluentoa. Pian yleisön edustaja ensimmäisenä löysi myös hyönteisen toukan”, Mutanen kertoo.
Atsaleapistiäinen on ilmeisesti levinnyt Suomeen munina tai toukkina, kun puutarhakasveja tuodaan maailmanlaajuisen puutarhakaupan mukana. ”Pistiäiset eivät pysty lentämään merten takaa Suomeen, vaan niitä tulee, kun kasveja siirrellään mantereelta toiselle. Tuontitavarana ei tulekaan pelkkiä kasveja, vaan mukana seuraa myös elinympäristö toisille vieraslajeille”, Mutanen valaisee.
Samantyyppinen tilanne oli Suomessa parikymmentä vuotta sitten suosituksi tulleiden kärhö-puutarhakasvien kanssa: mukana tuli myös kärhöpistiäinen, jonka toukka syö kärhöjä. Uusia hyönteislajeja löytyy Suomesta vuosittain kymmeniä, mutta vain harvat niistä ovat vieraslajeja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopiston yli-intendentti, hyönteistutkija Marko Mutanen, p. 0408246749 ja 0503505793; marko.mutanen@oulu.fi
Oulun yliopiston viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, p. 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uusi apulaisprofessori Pertti Ala-aho haluaa hyödyntää digitalisaatiota vesivarojen tutkimuksessa ja hallinnassa1.7.2022 12:30:00 EEST | Tiedote
Pertti Ala-ahon professuurin tavoitteena on kehittää pohjoisten vesivarojen käyttöä ympäristön ja kestävyyden eri näkökulmat huomioiden. Ilmastonmuutoksen myötä on keskeistä taata paras mahdollinen tieto Suomen vesivaroista ja niihin kohdistuvista muutoksista.
Oulun yliopistolle vastinrahakampanjassa lahjoituksia yhteensä 5,2 miljoonaa euroa1.7.2022 10:25:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston kesäkuun lopussa päättynyt kaksivuotinen varainhankintakampanja tuotti yhteensä 5,2 miljoonaa euroa. Kampanja liittyi valtion vastinrahoitukseen, jossa valtio maksaa lisäkertoimen mukaisen vastinrahan yliopiston keräämälle lahjoituspääomalle. Vastinraha kasvattaa näin merkittävästi lahjoitusten vaikuttavuutta. Valtion vastinrahapäätös saadaan loppusyksystä 2022.
Salaojituksen Tukisäätiö lahjoittaa 100 000 euroa Oulun yliopistolle30.6.2022 12:05:00 EEST | Tiedote
Salaojituksen Tukisäätiö osallistuu Oulun yliopiston vastinrahakampanjaan 100 000 euron lahjoituksella tekniikan alalle. Lahjoituksen tekee säätiön Juhlavuoden 1997 rahasto.
Ilmainen Uniikki Oulu -seikkailupeli avautuu pelaajille heinäkuun ajaksi30.6.2022 10:41:00 EEST | Tiedote
Ouluun avautuu heinäkuun ajaksi elämyksellinen kaupunkiseikkailupeli, jossa pelaajien päättelytaito ja Oulu-tietoisuus joutuvat koetukselle. Pelaajat pääsevät myös vaikuttamaan siihen, miltä huomisen Oulu voisi näyttää.
Jätteiden arvomateriaalit uusiokäyttöön teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa27.6.2022 07:32:00 EEST | Tiedote
Pandemia ja sota Ukrainassa ovat nostaneet esille kansainvälisten toimitusketjujen haavoittuvuuksia eri puolilla maailmaa. Tämän myötä materiaalien talteenoton ja uusiokäytön kehittäminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Jätteiden arvomateriaalien uusiokäyttöä teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa kehitetään kiivaasti Oulun yliopistossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme