Oulun yliopisto

Uusia jätevesipohjaisia lannoitteita kehitteillä Suomessa ja Venäjän Karjalassa

Jaa

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö koordinoi tutkimus- ja kehittämishanketta, jonka tavoitteena on luoda kaupallistamismalleja jätevesistä valmistettaville lannoitetuotteille.

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö on valmistanut aiemmin tuhka- ja sahanpurupohjaisia typpeä sisältäviä kierrätyslannoitteita.
Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö on valmistanut aiemmin tuhka- ja sahanpurupohjaisia typpeä sisältäviä kierrätyslannoitteita.

Venäjällä jätevesipuhdistamojen lietteitä ei toistaiseksi hyödynnetä järjestelmällisesti, vaan ne päätyvät kaatopaikoille. Kaatopaikkojen täyttyminen on suuri haaste, johon hankkeessa etsitään ratkaisua tekemällä rajan ylittävää yhteistyötä Suomen ja Venäjän Karjalan välillä.

Hankkeessa tutkitaan uutta lietteen- ja jätevedenkäsittelytekniikkaa ja kehitetään kierrätyslannoitteen valmistamiseksi resepti. Lisäksi luodaan kaupallistamissuunnitelmat lietteen hyödyntämiselle ja käsittelytekniikalle, joka mahdollistaa ravinteiden sidonnan jätevesistä.

Hankkeessa tutkitaan myös ravinteiden sitomista kierrätyslannoitteiksi meijeriteollisuuden jätevesistä. Ensisijaisena tavoitteena on kehittää kaupallistamismalli jätevesipohjaisen kierrätyslannoitteen valmistamiseksi.

Suomessa on aiemmin tehty yksittäisiä kokeiluja jätevesilietteen kierrättämisestä lannoitteina, mutta suurempaa kaupallista tuotantoa ei toistaiseksi ole. Säädökset kieltävät jätevesilietelannoitteiden käytön ruoan tuotannossa, ja hankkeessa tähdätäänkin non-food -lannoitteisiin. Suuri osa suomalaisten vedenpuhdistamojen jätevesilietteistä käytetään tällä hetkellä aumakompostoinnin kautta maanparannukseen sekä mädätykseen ja siten biokaasun tuotantoon.

Kehitetty ratkaisu lisää kierto- ja biotaloutta sekä Suomessa että Venäjän Karjalassa ja luo uusia työpaikkoja kiertotalouteen. Hankkeessa arvioidaan kehitetyn kaupallisen ratkaisun kustannustehokkuutta, ekologisuutta ja sosiaalisia vaikutuksia. Taustalla on myös tulossa oleva EU:n lannoitedirektiivin uudistus, jossa kierrätyslannoitteiden merkitys korostuu.

Karelia CBC-rahoitteinen hanke on kolmivuotinen (2018-2021) ja sen kokonaisbudjetti on noin 770 000 euroa. Hankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Itä-Suomen ja Petroskoin yliopistot, Petroskoin, Sortavalan ja Outokummun jätevedenpuhdistamot sekä Valion Joensuun meijeri.

Karelia CBC on rajan ylittävän yhteistyön ohjelma, jolla lisätään ohjelma-alueen vetovoimaisuutta. Ohjelmaa rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjän federaatio. Varsinaiseen ohjelma-alueeseen kuuluvat Suomesta Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Karjala sekä Venäjältä Karjalan tasavalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori, projektipäällikkö Sari Tuomikoski, Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, puh. 050 4284 057, sähköposti: Sari.Tuomikoski@oulu.fi

Tutkijatohtori, viestintävastaava Janne Pesonen, Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, puh. 050 5726 233, sähköposti: Janne.Pesonen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö on valmistanut aiemmin tuhka- ja sahanpurupohjaisia typpeä sisältäviä kierrätyslannoitteita.
Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikkö on valmistanut aiemmin tuhka- ja sahanpurupohjaisia typpeä sisältäviä kierrätyslannoitteita.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Veden kiertokulussa arktisilla alueilla havaittu jo monia muutoksia – Tutkijat esittävät seurannan tehostamista vaikutusten ymmärtämiseksi ja lieventämiseksi20.5.2019 10:00:00 EESTTiedote

Makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla on ilmastonmuutoksen seurauksena tapahtunut jo huomattavia muutoksia. Kokonaissadannan määrä monilla seuduilla on lisääntynyt johtuen muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. Lumen osuus sadannasta vähenee vaikuttaen voimakkaasti pohjoisten alueiden vedenkiertoon ja ekosysteemeihin.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä20.5.2019 05:00:00 EESTTiedote

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme