Lapin ELY-keskus

Uusia liikennemerkkejä Lapin tiestölle

Jaa

Lapin ELY-keskus jatkaa uuteen tieliikennelakiin perustuvia liikennemerkkien lisäys- ja muutostöitä Lapin maakunnan alueella.

Keltainen pysäkkimerkki ja pyörätien kaksisuuntaisuudesta kertova lisäkilpi.
Keltainen pysäkkimerkki ja pyörätien kaksisuuntaisuudesta kertova lisäkilpi.

Julkista liikennettä koskeva näkyvin merkkimuutos on linja-autopysäkkien vaihtuminen sinisistä keltaisiin pysäkkimerkkeihin. Jatkossa pysäkkimerkin värillä ei erotella kaukoliikenteen ja lähiliikenteen pysäkkejä. Merkillä osoitetaan paikka, joka on tarkoitettu linja-autoon nousemista tai siitä poistumista varten. Myös erilliset pikavuorokilvet poistuvat käytöstä.

Tänä kesänä linja-autopysäkkimerkkejä vaihdetaan Ivalon ja Sodankylän hoitourakoiden alueella, eli Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien alueilla. Siirtymäaikaa uusille merkeille on vuoteen 2030 saakka, mutta todennäköisesti merkit saadaan vaihdettua jo lähivuosien aikana.

Tänä kesänä tehtäviä muita merkkimuutoksia ja -lisäyksiä ovat:

• Väistämisvelvollisuus risteyksessä- sekä pakollinen pysäyttäminen-liikennemerkkien alle asennettavat risteävän kaksisuuntaisen pyörätien lisäkilvet

• Pyörätiemerkkien alle asennettavat pyörätien kaksisuuntaisuudesta kertovat lisäkilvet.

Näitä merkkejä uusitaan tiestölle koko Lapin alueella ja merkit pyritään vaihtamaan tämän vuoden aikana.

Sulkuviiva muuttuu valkoiseksi - merkitys säilyy

Lapin tiestöllä on käynnissä myös ajoratamaalaukset. Maalauksia ylläpidetään vuosittain noin 1900 tiekilometrillä. Uuden tieliikennelain mukaisesti keltaiset sulkuviivat maalataan jatkossa valkoiseksi. Sulkuviivan merkitys säilyy entisellään eli ajoneuvo ei saa ylittää ajosuunnalleen tarkoitettua sulkuviivaa, eikä ajaa sen päältä.  Valkoisia sulkuviivoja maalattiin jo viime kesänä ja työ jatkuu edelleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joukkoliikenneasiantuntija Mikko Tervo, puh. 0295 037 261, mikko.tervo(at)ely-keskus.fi

Tiestö- ja paikkatietoasiantuntija Kimmo Lohela, puh. 0295 037 239, kimmo.lohela(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Keltainen pysäkkimerkki ja pyörätien kaksisuuntaisuudesta kertova lisäkilpi.
Keltainen pysäkkimerkki ja pyörätien kaksisuuntaisuudesta kertova lisäkilpi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Sinilevää havaittu heinäkuussa myös Lapissa22.7.2021 15:28:33 EEST | Tiedote

Sinileväsamentumia on havaittu heinäkuussa myös Lapissa. Havainnot keskittyvät Etelä- ja Keski-Lapin järviin. Pintavedet lämpenivät kesä-heinäkuun vaihteessa monin paikoin yli 20 ºC:seen, mikä on edesauttanut sinileväesiintymien kehittymistä tyynien poutajaksojen aikana. Valtakunnallisessa leväseurannassa tehdyt havainnot ja Lapin ELY-keskukselle ilmoitetut yleisöhavainnot ovat kuitenkin pääosin koskeneet vähäisiä määriä sinilevää.

Helmi-elinympäristöohjelman maastotyöt ovat alkaneet Lapissa perinnebiotoopeilla ja lintuvesillä7.7.2021 15:44:49 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus jatkaa inventointeja, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua sekä hoidon järjestämistä. Helmi-ohjelmassa inventoidaan arvokkaita elinympäristöjä, jotta säilyneet kohteet löydetään ja niille voidaan suunnitella kunnostusta ja hoitoa. Lapin ELY-keskus etsii myös tekijöitä kohteiden kunnostukseen ja hoitoon. Toimenpiteisiin voi saada uutta luonnonsuojelulain mukaista tukea, jota haetaan alueellisesta ELY-keskuksesta.

Etätyöntekijä yhdistää työn ja rakkauden Lappiin5.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Kesän ja syksyn aikana esitellään erilaisia Lapissa etätöitä tekeviä henkilöitä osana Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen somekampanjaa. Nämä työntekijät ovat halunneet omalla esimerkillään tuoda esiin etätyön tarjoamat mahdollisuudet ja ne tekijät, jotka ovat vetäneet heidät juuri Lappiin työskentelemään paikkariippumattomasti. Kaikkia heitä yhdistää rakkaus Lappiin sekä omaan työhönsä. Etätyö on keino yhdistää nämä tekijät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme