Oulun yliopisto

Uusia menetelmiä kehitteillä Kainuussa syntyvien teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen

Jaa

Biotalouden teollisissa prosesseissa syntyy usein ligniiniä sivutuotteena. Kainuussa ligniiniä syntyy muun muassa St1:n bioetanolin tuotantolaitoksella ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös uudessa, suunnitteilla olevassa KaiCell Fibersin biotuotetehtaassa. Osa syntyvistä jakeista on vaikea hyödyntää niiden ominaisuuksien vuoksi ja ratkaisuja haetaan uudessa hankkeessa.

Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö ja Kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö ovat käynnistäneet yhteisen tutkimushankkeen (TELI), jonka tavoitteena on kehittää ja parantaa Kainuussa syntyvien ligniinijakeiden liukoisuutta ja pilotoida niiden käyttöä kemianteollisuuden raaka-aineena, muun muassa liimoissa.

Ligniini on erittäin yleinen biopolymeeri. Puulajista riippuen sen osuus puun kokonaismassasta on jopa 20–30 prosenttia. Eri teollisissa prosesseissa syntyvän ligniinin ominaisuudet ovat erilaisia, ja ligniinin jatkohyödyntäminen vaatii sen ominaisuuksiin sopivaa prosessointia. St1 Kajaanin etanolin tuotantolaitoksella syntyy vuosittain noin 15 000 tonnia ligniiniä. Se on ominaisuuksiltaan hankala liottaa ja siten hyödyntää muun muassa kemian teollisuudessa raaka-aineena.

Puutuoteteollisuuden ja Woodpolis-puutuoteklusterialueen systemaattinen kehittäminen on Kuhmon kaupungin ja samalla koko Kainuun pitkäaikainen tavoite. Lastulevyistä, kovalevyistä, vanerista tai laminaateista valmistetuissa puutuotteissa käytetään tyypillisesti fenolia ja formaldehydiä sisältäviä hartsiliimoja, jotka perustuvat fossiilisiin raaka-aineisiin. "Yksi keskeinen tulevaisuuden haaste on kehittää biopohjaisia liima-aineratkaisuja puurakentamiseen erikoistuneelle teollisuudelle Kainuussa. Ligniini on yksi mahdollinen raaka-aine tähän tarkoitukseen", sanoo tutkimuspäällikkö Jarkko Räty Oulun yliopiston Kajaanin mittaustekniikan yksiköstä.

TELI-hankkeen keskeinen tavoite on kehittää ja parantaa Kainuussa syntyvien ligniinijakeiden liukoisuutta ja pilotoida niiden käyttöä maali- ja liimateollisuuden raaka-aineena. Hankkeessa selvitään ja kehitetään uusia keinoja parantaa syntyvän ligniinijakeen liukoisuutta. Syntyvän ligniiniraaka-aineen käytettävyyttä maali- ja liimateollisuuden raaka-aineena selvitetään ja pilotoidaan. Lisäksi selvitetään jatkotoimenpiteet yhdessä yritysten kanssa siitä, miten voidaan hyödyntää hankkeessa syntyvät tulokset.

”Me St1:llä yritämme aktiivisesti löytää uusia ratkaisuja ligniinin hyötykäyttöön hiilineutraaliutta edistävänä materiaalina. Uusiin vihreisiin liuottimiin pohjautuvat käsittelymenetelmät ovat kehittyneet jo lähelle teollista valmiutta muun muassa puupohjaisten tekstiilien tuotannossa. TELI-hankkeen avulla kartoitamme teknologian soveltuvuutta ligniinijakeemme jalostamiseen”, kertoo tutkija Timo Leskinen St1 Oy:stä.

Hanke on vuoden pituinen ja budjetiltaan 196 000 euroa. Hanketta rahoittaa Kainuun liitto kansallisen liiketoimintaekosysteemin kehittämisen rahoituksen kautta (Työ- ja elinkeinoministeriö TEM).

Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö (MITY) on Kajaanissa sijaitseva Oulun yliopiston mittaustekniikan kehittämiseen keskittyvä yksikkö, joka tekee korkeatasoista tutkimusta ja tarjoaa palveluita sekä Kainuun yrityksille että globaaleille toimijoille. Yksikkö toimii kahdella sovellusalueella: cleantech sekä terveys ja hyvinvointi. Mittaustekniikan yksikössä toimii noin 40 korkeasti koulutettua tutkijaa ja mittaustekniikan ja analytiikan ammattilaista.

Oulun yliopiston Kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö on keskittynyt teollisuuden epäorgaanisten sivujakeiden ja uusien lignoselluloosamateriaalien ja kemikaalien tutkimukseen. Erityisesti ryhmä on keskittynyt nano- ja mikroselluloosaan ja ligniiniin sekä niiden sovellusten ja uusien vihreiden prosessointimenetelmien kehittämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimuspäällikkö Jarkko Räty, Oulun yliopisto, Kajaanin mittaustekniikan yksikkö MITY, puh. 040 839 7353, sähköposti: Jarkko.Raty@oulu.fi

Professori Henrikki Liimatainen, Oulun yliopisto, kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö, puh. 050 565 9711, sähköposti: Henrikki.Liimatainen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Tuotantoeläinten terveysdatasta hyötyä tuottajille ja kuluttajille18.2.2021 06:00:00 EETTiedote

Maataloustuotteiden terveellisyys, jäljitettävyys, alkuperä ja tuotantotapa ovat yhä tärkeämpiä kuluttajan ostopäätökseen sekä viranomaisvalvontaan liittyviä tekijöitä. Voisiko tulevaisuudessa maitopurkin kylkeen skannattu koodi kertoa maidon tuottaneen lehmän terveyshistorian? Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään lehmien terveysdatan keräämistä ja miten kerättyä terveysdataa voisi hyödyntää ruokaketjun arvonmuodostuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme