Jyväskylän yliopisto

Uusia oppimisen polkuja ekspressiivisen taideterapian avulla

Jaa

Suhde taiteelliseen työskentelyyn on voinut muodostua sellaiseksi, että se kaventaa omaa luovuutta. Tämän huomasi TaK Laura Katriina Aura väitöstutkimuksessaan.

Laura Aura, kuvaaja Päivi Kallio
Laura Aura, kuvaaja Päivi Kallio

– Usein odotetaan ohjeita siitä, millaiseen lopputulokseen tulisi pyrkiä, pelätään epäonnistumista ja suhtaudutaan ankaran kriittisesti omiin taitoihin ja tuotoksiin, väittelijä kertoo.

Aura on kehittänyt ekspressiivisen taideterapian näkökulmiin perustuvan oppimisen ympäristön. Sen avulla hän tutki opiskelijoidensa kanssa taiteellista työskentelyä tapana lähestyä ja tutkia maailmaa. Vapaavalintaisiin opintoihin osallistui opiskelijoita pääosin kuvataidekasvatuksen ja luokanopettajakoulutuksen aloilta.

Opintokokonaisuudessa, jossa yhdistyivät taiteen eri lajit, materiaaleja lähestyttiin leikinomaisesti tutkien. Päämäärää ei asetettu etukäteen. Taiteellisen työskentelyn kannalta keskeistä on leikin lisäksi tapa tutustua maailmaan siinä liikkuen, kehollisuus ja dialogissa taidemateriaalien kanssa syntyvät mielikuvat.

Tärkeää on myös käydä dialogia prosessissa syntyneiden teosten kanssa, jotka ekspressiivisen taideterapian kontekstissa voivat olla esimerkiksi runoja, kuvia tai liikkeitäkin. Teosten herättelemiä mielikuvia lähestytään metaforisesti kulkemisen välineinä. Niiden avulla voi päästä jonnekin, löytää elämästä jotain, joka on uutta ja yllätyksellistä.

Tutkimuksessa havaittiin muutos ajattelutavoissa, kun opittiin herkistymään kuvien sanomalle. Vuoropuhelu teosten kanssa taiteen kielellä oli opiskelijoille entuudestaan tuntematon ja herätti aluksi turhautuneisuutta, jopa ahdistustakin, koska he olivat tottuneet töiden analysointiin niiden valmistuttua.

– Jos tulkinnan sijaan teos saa kertoa itse itsestään, voi teoksen ja tekijän välille syntyä tila, joka saattaa tekijän näkyville jotain merkityksellistä hänen elämästään, jopa näyttää suuntaa elämälle. Opiskelijat kokivat tämän ihmeellisenä asiana, Aura havaitsi.

Tutkimuksessa tuodaan esille taiteeseen syntyvän uudenlaisen suhteen kannalta keskeisiä kohtia. Samalla käy ilmi, miten paljon oppimisen kannalta merkittävää potentiaalia jää käyttämättä, jos emme huomioi kehollista oppimista ja mielikuvitusta tiedon rakentumisen prosesseissa. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa erilaisissa toimintaympäristöissä taideaineiden lisäksi.

TaK Laura Katriina Auran taidekasvatuksen väitöskirjakäsikirjoituksen "’Jos saisin kosketuksen luovuuteeni.’ Fenomenologistaiteellinen tutkimus yliopisto-opiskelijoiden matkanteosta ekspressiiviseen taideterapiaan pohjaavassa oppimisen ympäristössä" tarkastustilaisuus on 25.9.2021 alkaen klo 12, salissa S212. Vastaväittäjänä toimii dosentti Marja-Liisa Honkasalo (Helsingin yliopisto ja Taideyliopisto) ja kustoksena professori Pauline von Bonsdorff (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstä etäyhteydellä linkin kautta: https://r.jyu.fi/dissertation-aura-250921.

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8838-8

Taustatietoja:

Laura Katriina Aura valmistui kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1986. Hän opiskeli ekspressiivisen taideterapian taideterapeutiksi Inartes-instituutissa 1997–2002. Aura on toiminut Lapin yliopiston taiteiden ja kasvatustieteiden tiedekunnissa lehtorina ja on tässä työssään pitkään järjestänyt ekspressiivisen taideterapian menetelmäkoulutusta sekä perusopiskelijoille että täydennyskoulutuksen parissa.

Lisätietoja:

Laura Katriina Aura, laura.k.aura@student.jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laura Aura, kuvaaja Päivi Kallio
Laura Aura, kuvaaja Päivi Kallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yliopistoista valmistuneet tyytyväisiä koulutukseensa. Pandemialla ollut vain vähän vaikutuksia akateemisten työllisyyteen15.10.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kandidaatintutkinnon suorittaneista 82 % arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 % maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on erittäin tyytyväinen tai vähintäänkin melko tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta. Tulokset käyvät ilmi yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantatutkimuksista, joihin vastasi 33 825 kandidaatin, 18 867 maisterin ja 2 569 tohtorin tutkinnon suorittanutta vuosina 2018–2020. Kandidaatintutkinnon suorittaneet vastasivat kyselyyn heti tutkinnon suorittamisen jälkeen, maisterit viiden vuoden ja tohtorit kolmen vuoden kuluttua tutkinnosta.

Uusi liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari painottaa liikunnan turvallisuutta14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on avoimella hakumenettelyllä valinnut LT Jari Parkkarin terveystieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntalääketiede. Parkkari on aloittanut tehtävässä 1.8.2021. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, ja Parkkarin erityisaluetta on liikunnan turvallisuus. Hän toivoo alan opiskelijoilta aiheeseen uteliaisuutta ja tuoreita näkökulmia.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kolmea uutta huippuyksikköä ja mukana neljännessä13.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Jyväskylän yliopisto johtaa kolmea uutta huippuyksikköä ja on lisäksi mukana Helsingin koordinoimassa yksikössä. Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Akatemia käy valittujen yksiköiden kanssa erilliset rahoitusneuvottelut.

Väitöstutkimus valaisee suomalaista unien kerronta- ja tulkintaperinnettä7.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Unikäsityksiä rakennetaan jo lapsuudessa sekä omia että toisilta kuultuja unia tulkiten. FM Silja Heikkilä osoittaa väitöksessään, että unista keskusteleminen on samalla aktiivista oman maailmankuvan ja todellisuuskäsityksen rakentamista. Hänen tutkimusaineistossaan esimerkiksi käsiteltiin enneunia ja vainajien ilmestymistä uniin, mutta samalla näitä uskomuksellisia aiheita pohdittiin muistakin näkökulmista.

Jääkiekko on nuorten suosituimmista joukkuepeliharrastuksista ylivoimaisesti kallein6.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on valmistunut pro gradu -tutkielma, jossa selvitettiin lasten ja nuorten harrastuskustannuksia suosituimmissa joukkuepeleissä Keski-Suomessa. Keskimäärin harrastamisen kokonaiskustannukset olivat harrastajakohtaisesti 2325 euroa vuodessa. Kustannusten suuruuksissa oli kuitenkin merkittäviä lajien välisiä eroja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme