Oulun yliopisto

Uusia väyliä päästä yliopistoon

Jaa

Oulun yliopisto laajentaa merkittävästi hakijoiden mahdollisuuksia päästä suorittamaan yliopistotutkintoa avoimen yliopiston opintojen perusteella. Valintatavan osuus on jatkossa lukuisilla aloilla jopa 10 prosenttia valituista.

Yliopistoon haluavilla on jatkossa yksi lisäkanava päästä suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoja. Niin sanottu avoimen väylä merkitsee, että hakija voi tulla yhteishaussa hyväksytyksi yliopistoon suoritettuaan riittävän menestyksekkäästi ennalta ilmoitetun määrän kaikille avoimia opintoja. Avoimen väylää suunnitellaan Oulun yliopistossa ensi vuonna 23 hakukohteeseen, kun se oli tänä vuonna mukana vain kolmessa hakukohteessa.

Vaadittavien opintojen määrä vaihtelee 10 opintopisteestä 60 opintopisteeseen. Yksi opintopiste on laskennallisesti noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Valintaperusteet määrittelevät, millainen kokonaisuus avoimen yliopiston opintoja opiskelijan on suoritettava, jotta hän voi hakea avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.

Oulun yliopistossa myös avoimen väylän hakijoilta vaaditaan yleinen korkeakoulukelpoisuus eli tavallisesti toisen asteen tutkinto.

Aloja tekniikasta kasvatustieteisiin

Kevään 2020 yhteishaussa avoimen väylä avautuu omana Opintopolussa olevana hakukohteenaan näille Oulun yliopiston aloille, joilla tehdään kansallista valintayhteistyötä: kauppatieteet, tietotekniikka, konetekniikka, elektroniikka ja tietoliikennetekniikka, prosessitekniikka, ympäristötekniikka sekä rakennus- ja yhdyskuntatekniikka. Hakija valitsee avoimen väylän hakukohteeksi, jonka hän asettaa mieluisuusjärjestykseen suhteessa muihin hakukohteisiinsa.

Lisäksi avoimen väylän reittejä suunnitellaan Oulussa ensi vuodeksi näille aloille: englannin kieli, ruotsin kieli, suomen kieli ja kirjallisuudentutkimus, saamen kieli, historia ja tieteiden ja aatteiden historia, informaatiotutkimus, kulttuuriantropologia ja arkeologia, logopedia, kasvatustieteet, varhaiskasvatus, tietojenkäsittelytiede, matematiikka ja fysiikka, kemia, maantiede, biologia ja biokemia. Näissä hakukohteissa hakija valitsee Opintopolussa vain haluamansa oppiaineen ja avoimen väylä on yksi mahdollinen tapa tulla valituksi.

”Tavoitteemme on joustavoittaa ja sujuvoittaa hakeutumista yliopistokoulutukseen. Olen erittäin iloinen, että Oulun yliopisto voi tarjota eri aloista kiinnostuneille hakijoille näin laajan kirjon avoimen väyliä”, sanoo yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.  

Pääsääntöisesti avoimen väylän kautta otetaan noin 10 prosenttia kaikista valituista niillä aloilla, joilla väylä otetaan käyttöön. Aiemmin väylän kautta on hyväksytty lähinnä yksittäisiä opiskelijoita.

Opiskelu edullista, ilmoittautua voi jo kesällä

Opiskelu avoimessa yliopistossa on maksullista mutta edullista. Opintomaksu on 15 euroa/opintopiste. Joissain oppiaineissa väyläopinnot on voitu määritellä maksuttomiksi.

Kauppatieteen opinnot alkavat avoimessa yliopistossa tänä kesänä 31. heinäkuuta. Niihin voi ilmoittautua jo nyt. Muu väyläopintojen tarjonta alkaa syksyllä, ja ilmoittautuminen niihin alkaa kasvatustieteissä 1. elokuuta ja muissa aineissa 14. elokuuta. Ripeästi suoritetuilla opinnoilla on mahdollista osallistua kevään 2020 yhteishakuun avoimen väylää käyttäen.

Valintaperusteissa on tarkemmat tiedot itse opinnoista ja muuta hakemiseen liittyvää tietoa, joten valintaperusteet kannattaa käydä tarkistamassa ennen ilmoittautumista avoimen yliopiston opintoihin. Valintaperusteet vahvistuvat vaiheittain kesän tai alkusyksyn aikana avoimen väylän verkkosivuille.

Lisätietoja:

Suunnittelija Anne Talvio, Oulun yliopisto

Anne.Talvio@oulu.fi, puh. 0294 484048

Suunnittelija Diana Yletyinen, Oulun yliopisto

Diana.Yletyinen@oulu.fi, puh. 0294 483677

Tiedustelut avoimen väylistä: avoin.yliopisto@oulu.fi

Hakuneuvonta: hakijapalvelut@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen19.9.2019 09:06:48 EESTTiedote

Arktisella alueella toimivien teollisuusyritysten osaamista ja liiketoimintaa ryhdytään vahvistamaan metallien 3D-tulostamisen avulla. Menetelmällä on mahdollista avata paikalliselle metalliteollisuudelle uusia tuotteita ja markkinoita sekä saavuttaa kilpailukykyiset tuotekustannukset vähäisellä ekologisella jalanjäljellä. Neljän maan yhteishankkeessa ovat mukana Suomesta Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) –tutkimusryhmä ja Filtra Group Oy.

Suomen terästeollisuuden osaamista vahvistetaan ja päästöjä pienennetään 16,7 miljoonan euron yhteishankkeella17.9.2019 09:05:00 EESTTiedote

Neljä yliopistoa, VTT ja yhdeksän yritystä käynnistävät laajan hankkeen, jonka päätavoitteena on uusien terästuotteiden ja koneiden tehokas ja kestävä kehittäminen. Hankkeella halutaan nopeuttaa tuotekehitysprosessia sekä parantaa tuotteita, niiden suorituskykyä ja niihin liittyviä palveluita niin, että valmistus on ympäristöystävällistä ja tuotannon päästöt vähenevät.

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi13.9.2019 09:13:00 EESTTiedote

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme