Maahanmuuttovirasto

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä pysynyt alhaisena

Jaa

Suomeen saapuu tällä hetkellä melko vähän uusia turvapaikanhakijoita. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä laski koronapandemian takia, eikä hakijamäärät ole palanneet pandemiaa edeltävälle tasolle.

Tammi-lokakuussa 2021 on jätetty 994 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Tammi-lokakuussa 2020 jätettiin 1 109 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta.

– Seuraamme Valko-Venäjän tilannetta tarkasti, mutta se ei ole ainakaan vielä näkynyt turvapaikanhakijamäärissä Suomessa, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jättivät eniten afganistanilaiset ja turkkilaiset.

– Afganistan on suurin lähtömaa, ensimmäisen hakemuksen on jättänyt 196 Afganistanin kansalaista. Hakijamäärään sisältyy myös evakuointilennoilla saapuneet 85 turvapaikanhakijaa ja valtioneuvoston vuonna 2020 tekemän päätöksen perusteella Välimeren maista siirretyt 32 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa. Afganistanin muuttunut tilanne ei ole muulla tavoin näkynyt hakijamäärien nousuna, kertoo Lehtinen.

Afganistanista valtioneuvoston päätöksellä Suomeen evakuoidut 227 afganistanilaista eivät näy turvapaikkatilastoissa. Heille on myönnetty valtioneuvoston päätöksellä oleskeluluvat erityisellä humanitaarisella perusteella, eli he eivät ole turvapaikanhakijoita. Evakuointilennoilla saapui myös 85 turvapaikanhakijaa, jotka ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

Uusintahakemusten määrä laskussa

Yhteensä turvapaikkahakemuksia on jätetty tammi-lokakuussa 2 021. Viime vuonna turvapaikkahakemuksia jätettiin tammi-lokakuussa yhteensä 2 796. Määrä sisältää ensimmäiset turvapaikkahakemukset ja uusintahakemukset.

Uusintahakemuksia on jätetty tänä vuonna 1 027 (tammi-lokakuu 2020: 1 687). Uusintahakemus on turvapaikkahakemus, jonka asiakas tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aikaisemmin tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Jos turvapaikanhakija on ollut pitkään poissa Suomesta hakemusten välillä, kyseessä ei ole uusintahakemus. Uusintahakemuksia ovat tänä vuonna jättäneet eniten irakilaiset.

– Uusintahakemusten määrä on ollut laskusuuntainen. Afganistanin muuttunut tilanne ei ole yllättäen näkynyt vielä uusintahakemusten määrässä, kertoo Lehtinen.

Tutustu hakemus- ja päätösmääriin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 135, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Utredning: Ett människohandelsoffers väg från utnyttjande till ett hederligt arbetsliv är lång18.10.2021 15:57:36 EEST | Tiedote

Det finländska systemet för sysselsättningstjänster kan inte tillräckligt flexibelt svara på de olika behov som finns hos offer för människohandel och utnyttjande. Detta framgår i en utredning som gjorts av Hjälpsystemet för offer för människohandel och Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI) om ordnandet av sysselsättningstjänster i Finland för offer för människohandel och utnyttjande som har utländsk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme