Uudenmaan ELY-keskus

Uusilla ammatillisen työvoimakoulutuksen linjauksilla tavoitellaan hyvää kohdentumista

Jaa

Uudenmaan ELY-keskus on julkaissut linjaukset ammatillisesta työvoimakoulutuksesta vuodelle 2023. Työvoimakoulutusten linjausraportti julkaistaan vuosittain ja linjausten tavoitteena on helpottaa työvoimakoulutusten sisällöllistä määrittelyä ja koulutusten kohdentamista.

Raportissa esitettyä ennakointitietoa voidaan käyttää myös laajemman koulutussuunnittelun tukena. Linjausraportti on tarkoitettu erityisesti lyhyen aikavälin työvoima- ja koulutustarpeiden määrittelyn sekä palvelun toteutuksen avuksi. Linjausten tavoitteena on, että koulutuksen tarjonta kohdentuisi entistä enemmän niille aloille ja osaamistarpeisiin, joilla on työvoiman kysyntää. 

Avoimille työmarkkinoille sijoittumisessa tutkinnoilla, niiden osilla ja ammattipätevyyksillä osoitetulla ammattitaidolla on merkitystä erityisesti perusasteen tutkintoa vailla olevien kohdalla. Ammatillisen työvoimakoulutuksen suorittaminen on myös jatkossa keskeinen vaihtoehto tilanteissa, joissa työnhakija vaihtaa ammattia. Myös tilanteissa, joissa työnhakija tarvitsee omaan alaan liittyvän ammattitaidon laajentamista tai päivittämistä, työvoimakoulutus tarjoaa hyvän vaihtoehdon.   

Ammatillista työvoimakoulutusta voidaan järjestää joko kokonaan valtionrahoituksen turvin tai yhteishankintoina työnantajien kanssa. Yhteishankintakoulutuksia ovat MuutosKoulutukset, RekryKoulutukset ja TäsmäKoulutukset. Näiden lisäksi oman tuotemerkkinsä alla järjestetään ns. F.E.C-koulutuksia. 

Kestävä kehittäminen ja ilmastonmuutokseen varautuminen koskee käytännössä kaikkia ammattiryhmiä. Venäjän hyökkäyssota on kiihdyttänyt vihreää siirtymää ja Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman kautta tuetaan lähes 700 miljoonalla eurolla investointeja puhtaaseen teknologiaan ja tuotantoon. Tämä kehitys tulee näkymään osaltaan elinkeinoelämän osaamistarpeissa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Tarvetta saattaa syntyä olemassa olevien koulutusten sisältöjen täydentämiseen tai kokonaan uudenlaisten osaamisten kehittämiselle. 

Ammatillisen työvoimakoulutuksen linjaukset vuodelle 2023 -raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteesta:https://www.doria.fi/handle/10024/186089 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Tutkija Inkeri Poskiparta, p. 029 5041090, tutkimus.uusimaa@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme