Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Uusilla suosituksilla vähennetään lapsen astman pahentumista

Jaa
Lapsen astman hyvällä hoidolla parannetaan astmalapsen ja vanhempien elämänlaatua. Myös työnantaja hyötyy, kun vanhempien poissaolot työstä vähenevät lapsen sairauden vuoksi, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Astmatietoviikolla 2.–8.5. Päivitetyissä Käypä hoito -suosituksissa on uutta tietoa lapsen astman hoidosta.

– Kokemukseni mukaan astman hoidosta on ihmisillä hyvin paljon vanhentunutta tietoa. Käypä hoito -suositukset ovat uudistuneet ja niihin kannattaa tutustua niin astmaperheiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.  Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi. Päivitetyt suositukset julkaistiin maaliskuun lopussa.

Päivitetyissä suosituksissa on uutta tietoa erityisesti lapsen astman pahenemisvaiheen ehkäisystä ja hoidosta. Pahenemisvaihe tarkoittaa sitä, että astman oireilu lisääntyy. Suurin muutos suosituksissa on, että enää ei automaattisesti tuplata kortisonilääkitystä pahenemisvaiheessa. Kun pahenemisvaiheita saadaan vähemmäksi ja lyhyemmiksi, niin lapsen ja vanhempien elämänlaatu parantuu. Myös vanhempien poissaolot työstä vähenevät, kun lapsi on terve.

– Päivitetty Käypä hoito -suositus painottaa entistä yksilöllisempiä hoito-ohjeita. On tärkeä tunnistaa lapsen astmaoireilua lisäävät tekijät ja saada yksilölliset lääkehoito-ohjeet hoitavalta lääkäriltä. Kaikki eivät saa enää samanlaisia kotihoito-ohjeita, vaan hoito ja seuranta räätälöidään lapsen tilanteen mukaan, kertoo Ijäs.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen tila, jossa oireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia. Se on yksi yleisimmistä lasten pitkäaikaissairauksista. Suomessa astmaa sairastaa ikäryhmästä riippuen noin 3–6 prosenttia lapsista ja nuorista. Lisäksi yhtä suurella joukolla on ajoittaisia astmankaltaisia oireita. Suurella osalla lapsiastmaatikoista on myös jokin allergia, jolloin puhutaan allergisesta astmasta. Astman syntyyn vaikuttavat perinnöllisyys ja ympäristötekijät.

Astmapäivän ympärille suunniteltua Astmatietoviikkoa 2.–8.5.2022 vietetään nyt ensimmäistä kertaa kampanjaviikkona. Tänä vuonna viikon teemana on lapsen astman hyvä hoito.

Astmaan liittyvissä kysymyksissä kansalaiset saavat maksutonta keuhkosairauksien erikoislääkärin neuvontaa 19.5. saakka. Neuvontapuhelin palvelee tiistaisin 3.–17.5., keskiviikkona 4.5. ja torstaisin 12.5. ja 19.5. kello 15.30–18.30 numerossa 044 773 2054. Astmaneuvontapuhelimen toteuttamista tukee Novartis Finland Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Mannerheimintie 107
00280 HELSINKI

https://www.allergia.fi/

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye