Oulun yliopisto

Uusin 6G Waves -lehti korostaa kestävää tulevaisuutta ja esittelee 6G-demoja

Jaa

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestä. Tutkimuskokonaisuuden ensimmäinen nelivuotinen vaihe on pian päättymässä ja nyt on aika tehdä yhteenveto siitä, mitä 6G-tutkimuksessa on tapahtunut vuodesta 2018 lähtien ja miltä tulevat vuodet näyttävät. Lehti käsittelee viimeisimpiä uutisia ja avaa hieman tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä esimerkiksi tulevia tapahtumia.

Uusin 6G Waves -lehti korostaa kestävää tulevaisuutta ja esittelee 6G-demoja
Uusin 6G Waves -lehti korostaa kestävää tulevaisuutta ja esittelee 6G-demoja

Iso teema 6G Wavesissa on vastikään julkaistut 6G-demovideot. Seitsemän videon sarja esittelee tutkimusinnovaatioita ja konkreettisia kokeiluja. Demot syntyivät jatkona aiemmalle 6G White Paper -sarjalle. Demoilla konkretisoidaan ja testataan, miten asiat toimivat, kun siirrytään 5G-taajuuksista kohti 6G:n vuosikymmentä 2030.


Kahtatoista White Paper -artikkelia on ladattu yhteensä jo lähes miljoona kertaa. 6G Waves on sekin saavuttanut jo yli 280 000 latausta. Aiheet kiinnostavat, lukijoita on kuten tekijöitäkin. Kansainvälinen yhteistyö on laajaa ja vahvaa. Tutkijoiden visiossa on alusta asti ollut merkittävästi mukana se, kuinka tulevaisuuden teknologioilla edistetään YK:n kestävän kehityksen vuoden 2030 tavoitteiden saavuttamista. Sitä käsitellään myös lehdessä. Langaton tietoliikenne ei ole itseisarvo, se on mahdollistaja.

6G Flagshipin toinen vaihe alkaa toukokuussa 2022 päivitetyllä, kunnianhimoisella tutkimusohjelmalla, jossa hyödynnetään maailmanlaajuista yhteistyötä alan johtavien yritysten ja muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa. Tutkimusohjelmana 6G Flagship syventää tutkimusta myös sovellusalueilla esimerkiksi terveydenhuoltoon, liikenteeseen ja energia-alaan liittyen. Langaton tietoliikenne on yksi osa yhteiskuntien kriittisistä infrastruktuureista.


”Yhteistyö näiden alojen avaintoimijoiden kanssa antaa meille mahdollisuuden kehittää 6G-teknologioita yhteiskunnan kannalta hyödyllisimmällä tavalla. Eri toimijoiden välisen vuoropuhelun parantaminen on prioriteettimme, jotta saisimme kaikki irti meneillään olevasta langattomien yhteysratkaisujen mahdollistamasta digitaalimuutoksesta”, 6G Flagshipin johtaja, professori Matti Latva-aho pohtii.

Suomella on yhä globaali johtajuus 6G-tutkimuksessa ja maassamme vaikuttavat kaikki alan keskeiset toimijat. Maailmalla tapahtuu paljon mutta katseet kohdistuvat merkittävästi edelleen myös tänne, koska olimme ensimmäisiä. Suomen Akatemian Oulun yliopistolle vuonna 2018 myöntämän 6G Flagship –tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjettiarvio kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa. 6G Waves on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä lehti, joka nostaa esille alan viimeisimmän tutkimuksen nykytilan ja esittelee kiinnostavimmat tutkimusaiheet sekä tietysti joukon ihmisiä 6G Flagshipin takana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uusin 6G Waves -lehti korostaa kestävää tulevaisuutta ja esittelee 6G-demoja
Uusin 6G Waves -lehti korostaa kestävää tulevaisuutta ja esittelee 6G-demoja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kiljuhanhen ekologia, suojelu ja paluumahdollisuudet Suomeen sekä biologin elämäntyö harvinaiseksi väitöskirjaksi21.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Äärimmäisen uhanalaisen kiljuhanhen pesintää ei ole Suomessa varmistettu vuoden 1995 jälkeen, mutta tuoreen väitöskirjan mukaan lajin palaaminen on mahdollista. Suomessa kiljuhanhia on edelleen levähtänyt säännöllisesti keväisin muuttomatkoillaan ja 50 vuoden tauon jälkeen myös parina viime syksynä, Oulun seudulla. Harvinaisessa väitöskirjassa kiteytyy 1980-luvun alussa alkanut kiljuhanhien tutkimusura.

Aivoterveyden tutkimus ja yhteistyö tiivistyy Pohjois-Suomessa – Oulu Brain & Mind aloitti toimintansa20.1.2022 06:20:00 EET | Tiedote

Kansallisen neurokeskuksen Oulu Brain & Mind -alueverkoston toiminta on käynnistynyt Oulussa. Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan perustaman verkoston keskeisimpänä tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä tuoda tunnetuksi pohjoissuomalaista neurologian alan tutkimusta. Työtä tehdään rakentamalla tutkijoiden, yritysten ja muiden toimijoiden verkostoa niin alueellisesti kuin kansallisestikin.

Uusin teknologia ja tutkimustieto ratkovat kaivosten ympäristövaikutuksia20.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Metalleja tarvitaan kasvavassa määrin muun muassa vihreän teknologian, kuten akkuteollisuuden käyttöön. Samanaikaisesti kotimaisen kaivostoiminnan vaikutuksiin suhtaudutaan yleensä kriittisesti, sillä kaivoksista syntyy valtavia määriä jätettä ja kaivoksilla on laajamittaista vaikutusta vesistöihin sekä ympäröivän yhteiskunnan muuhun toimintaan. Oulun yliopiston tutkijat katsovat, että ristiriitaiseen asetelmaan on löydettävissä ratkaisuja muun muassa uusimman teknologian avulla. Myös vanhoista kaivoskiistoista ja aikaisemmista energiasiirtymistä voidaan ottaa oppia.

Harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievään sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman riskiä18.1.2022 06:10:00 EET | Tiedote

Pitkälle edennyt sepelvaltimotauti ja siihen usein liittyvä sydänlihaksen liikakasvu on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja. Joissain tapauksissa äkkikuoleman taustalta löytyy kuitenkin vain lieväasteinen sepelvaltimotauti yhdessä sydämen liikakasvun kanssa. Tutkimuksen mukaan tietyt harvinaiset geenimuutokset voivat lisätä lievää sepelvaltimotautia sairastavan potilaan riskiä vaarallisille rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme