Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Uusin silmin -näyttely kommentoi ja tulkitsee kuvataiteen keinoin

Jaa
Tampereen taiteilijaseuran näyttelyssä Uusin silmin seitsemän taiteilijaa luo oman kuvataiteellisen kommentin aiempien vuosikymmenten suomalaisista taideoksista. Kommentoitavana on mm. Hugo Simbergin Lammastyttö ja Helene Schjerfbeckin Emigrantti. Uusin silmin on esillä Kangasala-talon galleriassa 6.9.- 8.10.2017.
Erno Peltonen, Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle
Erno Peltonen, Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle

Tampereen Taiteilijaseuran Uusin silmin -näyttelyn konsepti on yksinkertainen: taiteilija sai valita minkä tahansa suomalaisen taideteoksen, joka on valmistunut 1910-luvun jälkeen, ja luoda siitä oman kommenttinsa haluamallaan tavalla. Aiempien vuosikymmenten teokset saavat näyttelyn teoksissa uuden kontekstin ja tulkinnan. Nykytaiteilija on joutunut laajentamaan omaa havaintomaailmaansa ja myös katsoja joutuu mukaan prosessiin. Tunnistaminen johtaa yllättymiseen, ajatusprosessi alkaa ja taide rikastuu uudella tavalla.

Uusin silmin –näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 6.9.-8.10.2017. Näyttelyssä on teoksia seitsemältä taiteilijalta: Katri Heinänen, Sanna Kauppinen, Paula Ollikainen, Erno Peltonen, Helena Pokkinen, Kati Valkonen ja Meri Westlin. Näyttely on osa Suomi 100 vuotta -juhlavuoden ohjelmaa.

Helene Schjerfbeck on toiminut esikuvana Erno Peltoselle, jonka Emigrantti-maalaus peilaa Schjerfbeckin samannimistä muotokuvaa vuodelta 1917, jonka malli ei ollut tiedossa vuosikymmeniin. Erno Peltosen version lähtökohtana on sanomalehdessä ollut kuva, jossa ikääntynyt Marina de Heyden, teoksen malli, katsoo Schjerfbeckin maalauksesta otettua valokuvaa tunnistaen muotokuvassa nuoren itsensä. Teoksellaan Peltonen haluaa osoittaa kunnioitustaan vanhoille suomalaisille naismaalareille, joiden hän kokee jääneen kultakauden miesmaalareiden varjoon.

Hugo Simbergin vaikuttava Lammastyttö-maalaus Emil Aaltosen museossa on inspiroinut kahta taiteilijaa luomaan oman versionsa siitä. Alkuperäinen malli, lammasta sylissään pitelevä pikkupiika Hilma on muuttunut taidemaalari Paula Ollikaisen maalauksessa koiranäyttelyssä koiraansa piteleväksi pikkutytöksi. Sadassa vuodessa ihmisen ja eläimen suhde on suuresti muuttunut. Maatalousyhteiskunnassa koira oli hyötykäytössä, nyt tätä omistajansa seuralaista kohdellaan kuin omaa lasta. Kuvataiteilija Sanna Kauppinen on valinnut toisen tulkinnan teoksesta yhdistäen tytön ja lampaan hahmot simbergiläisen mystiikan hengessä. Hänelle tämä kuvaustapa on eläimen sieluun samaistumista ja kunnianosoitusta luonnolle.

Maiseman avulla suomalaiset taiteilijat ovat aina ilmaisseet suruaan ja rakkauttaan, kaipaustaan ja isänmaallisuuttaan. Taidemaalari Sigrid Schauman edusti taiteessamme kansainvälistä värimaalausta. Vaikka hänen vahvat ja värikylläiset maalauksensa pohjautuivat aina todelliseen maisemaan, ääriviivat tuntuvat katoavan ja ulkoisen todellisuuden tilalle nousee sisäinen näkeminen. Helena Pokkinen tunnistaa Schaumanin taiteessa samaa merkitystä, mitä hän itse taiteellaan haluaa ilmentää. Hänen öljyvärein kierrätysvanerille maalatut teoksensa ovat syntyneet koettujen maisemaelämysten sekä sisäisten tuntemusten kautta.

Kati Valkosen teos kommentoi Paavo Leinosen Sukanparsija -maalausta 1930-luvulta. Maalauksessa työnsä ääreen hiljentynyt nainen on kuvattu varhaisen suomalaisen ekspressionismin tummalla ja murretulla väriasteikolla, mutta ilmaisu on arkisen harras. Samanlaista arkisen kaunista ilmaisua on Kati Valkosen installaatiossa Rikki, jossa lattialle muodostuu kaunokirjoitusta osittain tai kokonaan purkautuneista vanhoista villasukista.

1970-luvulla yhteiskunnallista realismia edusti muun muassa kuvanveistäjä ja taidemaalari Rauni Liukko, jonka Siivooja-teosta kommentoi kuvataiteilija Katri Heinänen. Liukon kolmiulotteinen ja hyvin konkreettinen veistos on muuttunut käsitteelliseksi ja kaksiulotteiseksi kannanotoksi nykyihmisen oman elämän puunaamisesta ja täydellisyyden tavoittelusta.

Meri Westlinin teos, Golden Years - kultaiset vuodet, kommentoi Ensio Seppäsen tekemää Eero Mäntyrannan hiihtäjäpatsasta Pellossa. Hiihto ja sukset ovat olleet Suomelle tärkeää, ensin liikkumismuotona ja sitten kansallisurheiluna. Westlin on päällystänyt vanhat hiihtosukset kauttaaltaan lehtikullalla, myös lukot ja siteet. Tämä on moderni ja nykytaiteellinen kannanotto Suomen itsenäisyyden ajan kultaisiin vuosiin, milloin ne sitten olivatkaan tai tulevat olemaan.

Kesällä 2017 näyttely oli esillä kolmessa eri näyttelytilassa Tampereella, Taidekeskus Mältinrannassa, Emil Aaltosen museossa ja Hiekan taidemuseossa, joissa oli esillä teoksia yhteensä 30 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Mediatilaisuus ke 6.9 klo 14 alkaen

Tampereen Taiteilijaseuran näyttelykoordinaattori Anne Paldanius esittelee näyttelyn ke 6.9. klo 14 alkaen. Tapaaminen toimii myös mediatilaisuutena. Tervetuloa!

 

Lehdistökuvat
Näyttelyn lehdistökuvat ovat selattavissa ja ladattavissa:

https://www.dropbox.com/sh/rk9lmwbj9abfrn9/AAD5KpzuPFooFQSl1zRhZLiZa/Kangasala-talon%20galleria/Uusin%20silmin%206.9.-8.10.2017?dl=0

Kuvan yhteydessä tulee mainita taiteilija ja teostiedot.

Erno Peltonen: Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle
Helena Pokkinen: Maatuntuma, 2017, öljy kierrätysvanerille löytöpuun kera
Katri Heinänen: Siistijä, 2017, lyijykynäpiirros ja akryyli vanerille
Paula Ollikainen: Koira ja tyttö, 2017, öljyväri kankaalle

 

Lisätietoa näyttelystä ja haastattelupyynnöt
Tampereen Taiteilijaseura ry
Anne Paldanius
näyttelykoordinaattori
050 550 3145
anne.paldanius(at)tampereen-taiteilijaseura.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa
Tiina Kuivalainen
Kimmo Pyykkö -taidemuseo, museolehtori, tiedottaja
040 773 0196, tiina.kuivalainen(at)kangasala-talo.fi

Kuvat

Erno Peltonen, Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle
Erno Peltonen, Emigrantti, 2017, sekatekniikka kankaalle
Lataa
Paula Ollikainen, Koira ja tyttö, 2017, öljyväri kankaalle
Paula Ollikainen, Koira ja tyttö, 2017, öljyväri kankaalle
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye