Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uusintarikollisuus ja vankien määrä vähenivät vuonna 2017

Jaa

Uusintarikollisuus väheni vuonna 2017 viiden vuoden seuranta-ajanjaksolla. Vankien määrä kääntyi vuonna 2017 taas laskuun ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä jatkoi laskuaan.

Vantaan vankila.
Vantaan vankila.

Vankien määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2005 lukien lukuun ottamatta vuoden 2016 vankimäärän hienoista nousua. Vankiluvun muutokselle ei ole osoitettavissa selkeää yksittäistä selitystä, mutta väestön ikääntyminen ja rikollisuuden muutokset ovat osaltaan olleet vaikuttamassa kehitykseen.

Myös yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä jatkoi edelleen laskuaan. Yhdyskuntapalvelutuomioiden määrä on vähentynyt tasaisesti vuosien ajan. 2010-luvulla vähennystä on ollut noin kolmannes (2011: 2 496 ja 2016: 1 639). Yhdyskuntapalvelua suorittavien vähäisempi määrä selittynee lähinnä jo pitkään jatkuneella rattijuopumusten määrän vähentymisellä. Tarkempia syitä yhdyskuntapalvelun määrän laskulle ja valvontarangaistuksen ennakoitua vähäisemmälle käytölle selvitetään vuonna 2018 aloitettavassa tutkimushankkeessa.

Vankeusrangaistukset ovat keskimäärin varsin lyhyitä. Vuonna 2017 yli puolet, eli 53 prosenttia vangeista (ilman sakkovankeja) oli vankilassa enintään kuusi kuukautta. Valvotun koevapauden käyttö lisääntyi edellisvuodesta 5 prosenttia, vaikka vuodelle 2017 asetettua tavoitetasoa ei kyetty saavuttamaan. Avolaitoksien käyttöaste nousi vuonna 2017 ja avolaitoksissa olevien vankien osuus nousi 7,5 prosenttia edellisvuodesta.

Vuonna 2017 täytäntöönpantavaksi tuli yhteensä 246 valvontarangaistusta. Valvontarangaistuksen aloittaneista yli puolet on tuomittu liikennejuopumuksesta. Suurin osa heistä oli aikaisemmin suorittanut yhdyskuntapalvelua tai vankeutta.

Lisää vaikuttavuutta avoimemmalla täytäntöönpanolla

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on siirtää täytäntöönpanon painopistettä turvallisesti kohti avoimempaa täytäntöönpanoa. Yhdyskuntaseuraamukset vaikuttavat paremmin kuin vankeus, kun tavoitteena on rangaistusta suorittavan henkilön sopeuttaminen takaisin yhteiskuntaan ja yhteiskunnan turvallisuuden parantaminen. Lisäksi yhdyskuntaseuraamusten käyttö on vankeusrangaistuksia huomattavasti halvempaa.

Uusintarikollisuus on vähentynyt, mikä on osaltaan hillinnyt rangaistusten täytäntöönpanon kustannusten kasvua. Viiden vuoden seuranta-ajalla suoraan vankilasta vapautuneista 49 prosenttia joutui uudelleen vankilaan (51,3 % vuonna 2016). Valvotun koevapauden kautta vapautuneista uuden tuomion (vankila, yhdyskuntaseuraamus tai valvontarangaistus) sai vain 32 prosenttia (39,6 %).

Vuonna 2017 vuorokausi suljetussa vankilassa maksoi 200 euroa vankia kohden. Avolaitoksessa vastaava kustannus oli 134 euroa ja valvotussa koevapaudessa vain 58 euroa. Yhdyskuntaseuraamukset ovat huomattavasti edullisempia. Niistä kalleimmaksi yhteiskunnalle tulee valvontarangaistus, jonka kustannus oli noin 67 euroa vuorokaudessa. Yleisimmän yhdyskuntaseuraamuksen, yhdyskuntapalvelun, vuorokausihinta oli vuonna 2017 vain 11 euroa.

Rikosseuraamuslaitoksen toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

pääjohtaja Esa Vesterbacka, p. 029 56 88400 ja
suunnittelupäällikkö Pia Raassina-Terho, p. 029 56 88 421

Kuvat

Vantaan vankila.
Vantaan vankila.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Fängelseteater befäster färdigheter som behövs i frihet6.9.2018 10:39Tiedote

En studie över teaterverksamhet i finländska fängelser och dess effekter gav vid handen att projekt genomförda av föreningen Taittuu rf har gett fångarna upplevelser av lärande och samhörighet och förstärkt färdigheter som de har behov av i frihet. Taittuu ry är den enda aktören i landet som koncentrerat sysslar med fängelseteater. Laura Menard genomförde studien i samverkan med läroämnet socialpsykologi vid Helsingfors universitet med stöd av medel från forsknings- och utvecklingsanslaget för brottspåföljdsområdet.

Vankilateatteri vahvistaa vapaudessa tarvittavia taitoja6.9.2018 10:28Tiedote

Suomalaista vankilateatteria ja sen vaikutuksia kartoittaneessa tutkimuksessa saatiin näyttöä siitä, että Suomen ainoan vankilateatteriin keskittyneen toimijan – Taittuu ry:n – projektit ovat tarjonneet vangeille oppimisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia sekä vahvistaneet vapaudessa tarvittavia taitoja. Tutkimuksen toteutti Rikosseuraamuslaitoksen tutkimus- ja kehittämismäärärahalla Laura Menard yhteistyössä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian oppiaineen kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme