Oulun yliopisto

Uusista monitestauslaitteista ei selvää hyötyä hengitystieoireisille lapsille

Jaa

Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten tarkan taudinaiheuttajan tutkiminen nenänielunäytteestä vaikuttaa lapsipotilaille aloitettuihin antibioottihoitoihin.

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Viime vuosina hengitystieinfektioiden mikrobiologinen diagnostiikka on mullistunut. Markkinoille on tullut lukuisia monitestauslaitteita, jotka voivat tunnistaa tarkan hengitystieinfektion taudinaiheuttajan jo noin yhden tunnin kuluessa näytteenotosta. Monitestauslaitteet tutkivat samanaikaisesti noin 20 hengitystieinfektioiden taudinaiheuttajaa. Uusia diagnostisia laitteita markkinoidaan aktiivisesti, mutta niiden hyöty lapsipotilaiden hoidossa on epäselvää.

Oulun yliopistollisen sairaalan lastentautien päivystyspoliklinikalla ennen koronapandemiaa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten tarkan taudinaiheuttajan tutkiminen nenänielunäytteestä vaikuttaa lapsipotilaille aloitettuihin antibioottihoitoihin.

Tutkimukseen osallistui 1243 alle 18-vuotiasta kuumeista tai hengitystieoireista lasta. Lapsipotilaat jaettiin satunnaistamalla kahteen vertailtavaan ryhmään. Tutkimusryhmään kuuluvilta 829 lapselta otettiin päivystyspoliklinikalla nenänielunäyte, joka tunnistaa 21 tavallista hengitystietulehduksen aiheuttajaa. Testivastaus saatiin saman päivystyskäynnin aikana. Vertailuryhmän 414 lapselta otettiin näytteet lääkärin arvion perusteella, ja lääkäri sai nenänielunäytteen vastaukset vasta seuraavana arkipäivänä.

Tutkimusryhmässä 5 %:lta lapsipotilaista löytyi taudinaiheuttaja, johon on käytössä kohdennettu lääkehoito (influenssa, hinkuyskä tai mykoplasma). Nenänielunäytteiden otto ei vähentänyt aloitettuja antibioottihoitoja, uusia päivystyskäyntejä tai sairaalaseurannan tarvetta suhteessa vertailuryhmään. Päivystyksellisiä lisätutkimuksia tehtiin yhtä paljon tutkimus- ja vertailuryhmässä. Tutkimusryhmään kuuluvilla potilailla päivystyskäynnin kokonaiskesto oli keskimäärin noin 10 minuuttia pidempi kuin vertailuryhmän potilailla.

Influenssapikatestauksen on aiemmin osoitettu vähentävän antibioottihoitoja ja lisätutkimusten tarvetta hengitystieoireisilla lapsipotilailla. Monitestauslaitteiden käyttö ei tässä tutkimuksessa tuonut lisähyötyä. Laajamittainen nenänielunäytteiden otto hengitystieoireisilta lapsilta ei vaikuttanut lapsipotilaiden hoitoon, joten tämän tutkimuksen perusteella hengitystieoireisten lasten rutiininomaiselle testaamiselle nenänielunäytteillä ei ole tarvetta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä: Mattila S, Paalanne N, Honkila M, Pokka T, Tapiainen T. Effect of Point-of-Care Testing for Respiratory Pathogens on Antibiotic Use in Children: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2022;5(6):e2216162. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.16162

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LL Suvi Mattila
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh. +358 44 2616260 ja +358 8 315 5811
Suvi.Mattila@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistolle vastinrahakampanjassa lahjoituksia yhteensä 5,2 miljoonaa euroa1.7.2022 10:25:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kesäkuun lopussa päättynyt kaksivuotinen varainhankintakampanja tuotti yhteensä 5,2 miljoonaa euroa. Kampanja liittyi valtion vastinrahoitukseen, jossa valtio maksaa lisäkertoimen mukaisen vastinrahan yliopiston keräämälle lahjoituspääomalle. Vastinraha kasvattaa näin merkittävästi lahjoitusten vaikuttavuutta. Valtion vastinrahapäätös saadaan loppusyksystä 2022.

Jätteiden arvomateriaalit uusiokäyttöön teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa27.6.2022 07:32:00 EEST | Tiedote

Pandemia ja sota Ukrainassa ovat nostaneet esille kansainvälisten toimitusketjujen haavoittuvuuksia eri puolilla maailmaa. Tämän myötä materiaalien talteenoton ja uusiokäytön kehittäminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Jätteiden arvomateriaalien uusiokäyttöä teollisuudessa, rakentamisessa, pelloilla ja vedenpuhdistuksessa kehitetään kiivaasti Oulun yliopistossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme