Uusperheessä uusi puoliso tukee isää vanhemmuudessa

Isät ovat eron jälkeen yhä selkeä enemmistö lasten etävanhempina. Ero koettelee usein enemmän isän ja lapsen, kuin äidin ja lapsen suhdetta. Suhteen perustana on yhteyden kokemus, jota vaikeuttavat eron aiheuttamat tunnekuohut, sosiaalinen epävarmuus ja usein isän eriytyminen perheestä. Tukipalveluiden näkökulmasta etävanhemmat ovat erilaisessa asemassa verrattuna lähivanhempaan. Palveluiden kehittämisessä olisi tärkeää huomioida entistä paremmin etävanhempina toimivat isät.
Kyselyn avulla saimme ensiarvoisen tärkeää tietoa siitä, miten uusperheiden isät kokevat tulevansa huomioiduksi perhepalveluissa lasten tasa-arvoisina vanhempina. Tietoa uusperhe-elämää elävien miesten kokemuksista Suomessa on valitettavan vähän tarjolla, toteaa Petri Rainio, Suomen Uusperheiden Liiton puheenjohtaja ja itsekin uusperheen isä.
Valtaosalla (68 %) kyselyyn vastanneista isistä kokemus omasta isyydestä oli muuttunut myönteisemmäksi eron jälkeen. Muutoksen kokeneet isät kuvaavat, että oma suhde lapsiin on entistä parempi, kiinteämpi ja rennompi. Isät kuvaavat viettävänsä aiempaa enemmän aikaa lasten kanssa ja suunnittelevansa tapaamisia etukäteen, esimerkiksi huomioimalla työpäivänsä pituuden ja työmatkat lasten tapaamisaikojen mukaan.
Mielenkiintoinen yksityiskohta kyselyssä olivat miesten kuvaukset kokemuksiaan erilaisten odotusten kohteena olemisesta ex-puolison ja nykyisen puolison osalta. Lapsiinsa liittyvissä tapaamisasioissa osa isistä koki joutuvansa asetelmaan, jossa on mahdotonta olla suututtamatta joko omaa puolisoa tai lapsen biologista äitiä. Ristiriitoja kuvatessaan vastaajat käyttivät taistelua kuvaavia termejä. Kommenteista syntyi mielikuva isän kokemuksesta taistelutantereella olemisesta, kertoo Katja Kurjenrauma
Merkittäväksi tekijäksi isyyden vahvistumisessa mainitaan nykyinen puoliso, joka on tukenut, kannustanut ja rohkaissut mahdollisuutta toteuttaa isyyttä uudella tavalla. Etäisien puolisot, eli lasten bonusvanhemmat ovat tutkimuksen mukaan hyvin aktiivisia ja kiinnostuneita osallistumaan lasten kasvatustyöhön. Isät kokivat tärkeänä, että uudessa perheessä kohdellaan tasa-arvoisesti kaikkia lapsia ja että perheen aikuiset tekevät päätöksiä perheessä yhdessä.
Uusperheen ja lasten hyvinvointia voidaan tukea kiinnittämällä erityistä huomiota etävanhempina toimivien isien kohtaamiseen tasavertaisina vanhempina. Lähi- ja etävanhemman tasavertainen kohtelu tulisi olla perheitä kohtaavissa palveluissa itsestäänselvyys ja se vaatii ammattilaisten aktiivisuutta, sanoo Katja Kurjenrauma.
Molempien vanhempien tukeminen eron jälkeisessä vanhemmuudessa sekä uusien puolisoiden mukaan ottaminen lasten elämään kuuluvina merkityksellisinä aikuisina ovat tärkeä osa perheiden monimuotoisuuden ymmärtämistä. Turvalliset aikuiset toimivat suojaavina tekijöinä uusperheen lasten ja nuorten kasvulle, lisää Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi HeikinheimoToiminnanjohtaja, Suomen Uusperheiden Liitto ry
Puh:040 6891518kirsi.heikinheimo@supli.fiPetri RainioHallituksen puheenjohtaja
Puh:050 3518171petri.rainio@gmail.comKatja KurjenraumaSosiaalityöntekijä VTM, erikoissosiaalityöntekijäRaision kaupunki, Sosiaali- ja terveyskeskus | Perheneuvola
Lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityön erikoistumiskoulutus 2019–2021, Helsingin yliopisto, Valtiotieteellinen tiedekunta
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Uusperheiden Liitto ry on 1996 perustettu valtakunnallinen uusperheiden asiantuntijajärjestö, joka tukee uusperheitä heidän arjessaan ja haasteissaan. Lisäksi liitto kouluttaa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia, jotka kohtaavat uusperheitä työssään.
Stepping-hanke on Suomen Uusperheiden Liitto ry:n kehittämishanke, joka toteutetaan vuosina 2018-2021. Hankkeessa kehitetään haastavissa tilanteissa eläville uusperheille suunnattu digiavusteinen StepApp-valmennus®. Tutkimuksen tavoitteena oli kerätä tietoa isyyttä vahvistavista keinoista, joita ammattilaiset voivat hyödyntää kohdatessaan uusperheiden isiä. Tutkimus on osa Helsingin yliopiston lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityön erikoistumiskoulutuksen opintoja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Uusperheiden Liitto ry
Uutuuskirja Uusperheen ABZ tunnistaa uusperheiden haasteet ja tarjoaa monipuolisesti ratkaisuja niihin12.9.2022 08:57:00 EEST | Tiedote
Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheen muodostuminen ei ole yksiselitteinen asia. Vaikka uusperhe ei tutkimusten valossa ole riski lapsen hyvinvoinnille, se muuttaa totutun perheen rakenteita ja voimavaroja. Käsikirja pyrkii olemaan tukena matkalla hyvinvoivaksi ja kuulumisen tunnetta vahvistavaksi suhdeverkostoksi - onnelliseksi uusperheeksi.
MEDIAKUTSU: Uusperheen ABZ -käsikirjan julkistustilaisuus9.9.2022 08:00:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Kirsi Heikinheimon ja Elina Teerijoen toimittaman Uusperheen ABZ –käsikirja uusperhe-elämään -tietokirjan julkistustilaisuuteen Helsingin ytimeen kansainvälisenä uusperheiden päivänä 16.9.2022 klo 14-16.
Varhainen tuki edesauttaa uusperheiden hyvinvointia – StepApp-toiminta rantautuu Lempäälään23.3.2022 10:53:07 EET | Tiedote
Lempäälä tarjoaa kuntalaisilleen uutena palveluna maksutonta ja tutkitusti uusperheiden hyvinvointia edistävää valmennusta. Valmennuksesta uusperheiden pariskunnat saavat vertaistukea, tietoa ja konkreettisia työkaluja uusperheen arkeen Lempäälään koulutettujen StepApp-valmentajien ohjauksessa.
Varhainen tuki edesauttaa uusperheiden hyvinvointia – StepApp-toimintaa tarjolla nyt Kaarinassa ja Salossa15.3.2022 14:21:47 EET | Tiedote
Salon ja Kaarinan kaupunki tarjoavat kuntalaisilleen uutena palveluna maksutonta ja tutkitusti uusperheiden hyvinvointia edistävää valmennusta. Valmennuksesta uusperheiden pariskunnat saavat vertaistukea, tietoa ja konkreettisia työkaluja uusperheen arkeen uusperhetyöhön erikoistuneiden StepApp-valmentajien ohjauksessa.
Varhainen tuki uusperheiden avuksi – StepApp-toiminta käynnistyy Kangasalla7.3.2022 15:47:24 EET | Uutinen
Kangasala tarjoaa kaupunkilaisilleen uutena palveluna maksutonta ja uusperheiden hyvinvointia edistävää valmennusta. Valmennuksesta uusperheet saavat vertaistukea, tietoa ja konkreettisia työkaluja arkeensa Kangasalan koulutettujen StepApp-valmentajien ohjauksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme