Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutelassa otettiin aikalisä puidenkaatotöille

Jaa

Helsingin kaupunki on keskeyttänyt Uutelan virkistysalueella tehtävät puunkaatotyöt tämän ja ensi viikon ajaksi. Työt jatkuvat tällä hetkellä vain noin 1,5 hehtaarin kokoisella alueella, jossa tehdään istutusmännikön harvennusta. Muilla alueilla tehdään aiemmin kaadettujen puiden ja risujen kasaamis- ja siirtotöitä.

Kuva: Alue Uutelassa harvennustyön jälkeen tammikuussa. Vesa Koskikallio / Helsingin kaupunki
Kuva: Alue Uutelassa harvennustyön jälkeen tammikuussa. Vesa Koskikallio / Helsingin kaupunki

Uutelan virkistysalueella Vuosaaressa aloitettiin luonnonhoitotyöt vuoden 2020 alkupuolella, ja ne ovat jatkuneet vaiheittain. Tämän vuoden tammikuussa alueella on tehty pienten ja isompien puiden harvennustöitä metsä- ja niittyalueilla.

Töiden keskeyttämisestä määräajaksi päätettiin viime viikolla. Keskeyttämistä ovat pyytäneet Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja osa alueen asukkaista, jotka ovat olleet huolissaan siitä, että Uutelan luonnonhoitotyöt aiheuttavat tarpeetonta haittaa alueen luontoarvoille ja metsän tunnulle.

Kaupunki järjestää alueella ensi viikolla katselmuksen, johon on kutsuttu luonnonsuojeluyhdistyksen ja Vuosaari-seuran edustajat. Katselmuksella keskustellaan tehdyistä ja tulevista toimenpiteistä, monimuotoisuutta koskevista näkökannoista ja uusimmista aluetta koskevista luontotiedoista. Mahdollisista sovittavista muutoksista luonnonhoitotoimenpiteiden toteutuksessa tiedotetaan katselmuksen jälkeen.

Luonnonhoito perustuu suunnitelmaan

Uutelassa tehtävät työt perustuvat 28.11.2017 kaupunkiympäristölautakunnassa hyväksyttyyn Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaan ja siihen liittyvään Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelmaan vuosille 2018–2027. Toteutussuunnitelma sisältää kartan ja kuvaukset siitä, millaisia toimenpiteitä eri osa-alueille on suunniteltu ja ryhdytty toteuttamaan.

Toteutussuunnitelmassa osaan Uutelan metsistä on suunniteltu eriasteisia harvennuksia ja muita luonnonhoidon toimenpiteitä, joilla tähdätään alueen metsien turvallisen virkistyskäytön jatkumiseen, mutta myös luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Harvennettavilla alueilla on tavoitteena parantaa metsään jäävien puiden kasvumahdollisuuksia ja kerroksellisuutta. Suunnitelmana on, että alueelle jätetään eriasteista lahopuuta, ja tiheikköjä ja pensaita säästetään eläinten piilopaikoiksi. Alueella on maatalouden perinnebiotooppeja, kuten niittyjä, hakamaita ja lehdesniittyjä, joista on karsittu puita niiden metsittymisen hillitsemiseksi.

Uutelan luonnonhoidon toteutussuunnitelmassa suunnitellut toimenpiteet koskevat vain osaa Uutelan alueista. Ne eivät koske myöskään luonnonsuojelualueita tai Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa olevia alueita, joita on Uutelan pinta-alasta noin 37 prosenttia. Uutelan itäosassa sijaitsee Särkkäniemen luonnonsuojelualue, ja lisäksi luonnonsuojeluohjelmassa on esitetty rauhoitettavaksi Rudträskin kosteikko, aarniometsämäinen Uutelan metsä sekä Skatanniemen kallioinen kärki ja linnoitusalue. Nämä alueet on jo nykyisellään rajattu luonnonhoidon ulkopuolelle lukuun ottamatta ulkoilureittien reunavyöhykkeitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uutelan luonnonhoitotyöt
Vesa Koskikallio, metsävastaava
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38452
vesa.koskikallio@hel.fi

Luonnonhoidon periaatteet Helsingissä
Jussi Luomanen, kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38626
jussi.luomanen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Alue Uutelassa harvennustyön jälkeen tammikuussa. Vesa Koskikallio / Helsingin kaupunki
Kuva: Alue Uutelassa harvennustyön jälkeen tammikuussa. Vesa Koskikallio / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme