Oulun yliopisto

Uutta tietoa liikunnan vaikutuksesta vaikeasti lihavien työikäisten painonpudotukseen, painonhallintaan ja sokeriaineenvaihduntaan

Jaa

Tuore oululaistutkimus osoittaa, että liikunta yhdistettynä elintapaohjaukseen heti painonpudotusohjelman alussa tehostaa vaikeasti lihavien henkilöiden painonpudotusta, painonhallintaa ja sokeriaineenvaihduntaa. Liikunnan tulisikin kuulua myös vaikean lihavuuden hoitoon heti alusta alkaen.

120 työikäistä vaikeasti lihavaa henkilöä osallistui kaksivuotiseen tutkimukseen, jossa heidät jaettiin kolmeen eri ohjausryhmään ja kontrolliryhmään. Kaikki ohjausryhmään kuuluvat saivat samanlaisen henkilökohtaisen ohjauksen, johon sisältyi ensimmäisen vuoden aikana 14 tapaamista henkilökohtaisen valmentajan tai ravitsemusterapeutin kanssa, ja toisena vuonna neljä tapaamista. Ohjauksen lisäksi kaksi ohjausryhmää osallistui kolmen kuukauden ohjattuun liikuntaharjoitteluun, joka perustui kevyellä vastuksella toteutettuun kiertoharjoitteluun. Toisella ryhmällä harjoittelu toteutettiin heti painonpudotuksen alussa ja toisella kuuden kuukauden kohdalla. Tavoitteena oli saavuttaa painonpudotustavoite ensimmäisen vuoden aikana ja ylläpitää saavutettu paino toisen vuoden ajan.

Kaikki ohjausta saaneet pudottivat painoaan merkittävästi ja pystyivät ylläpitämään saavutetun painon kahden vuoden seurannan ajan. Parhaiten onnistuivat liikuntaharjoitteluun osallistuneet ja erityisesti he, joilla liikunta oli ohjelmassa heti alusta lähtien. Heillä, joilla liikuntaharjoittelu oli heti painonpudotusjakson alussa, paino oli vielä kahden vuoden seurannassa 8,5 kg (8.7 %) ja vyötärönympärys 8,8 cm lähtötasoa alhaisempi. Sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnassa tapahtui kaikissa ohjausryhmissä positiivisia muutoksia, mutta muutokset olivat suurimpia liikuntaryhmissä mukana olleilla.

Lihavuus on merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista 63 % on ylipainoisia ja miehistä 72 %. Erityisesti keskivartalolihavuus liittyy useisiin kansansairauksiimme, kuten tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Nyt julkaistu tutkimus vahvistaa liikunnan keskeistä merkitystä myös vaikeasti lihavien henkilöiden painonpudotuksessa ja painonhallinnassa. Tutkimuksessa kehitetty malli tuo uusia työkaluja terveydenhuollon toimijoiden käyttöön.

Tutkimus toteutettiin ODL Liikuntaklinikan, Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan yhteistyönä, ja se julkaistiin arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise –lehdessä.

---

Tutkimusjulkaisu: Kaisu M. Kaikkonen, Saana S. Saltevo, Juha T. Korpelainen, Marja L. Vanhala, Jari J Jokelainen, Raija I. Korpelainen, Sirkka M. Keinänen-Kiukaanniemi. Effective Weight Loss and Maintenance by Intensive Start with Diet and Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2018 Dec 5. [Epub ahead of print]. DOI: 10.1249/MSS.0000000000001855

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Kaisu Kaikkonen
Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr. / ODL Liikuntaklinikka
etunimi.sukunimi@odl.fi
puh: 050 3125 611

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Veden kiertokulussa arktisilla alueilla havaittu jo monia muutoksia – Tutkijat esittävät seurannan tehostamista vaikutusten ymmärtämiseksi ja lieventämiseksi20.5.2019 10:00:00 EESTTiedote

Makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla on ilmastonmuutoksen seurauksena tapahtunut jo huomattavia muutoksia. Kokonaissadannan määrä monilla seuduilla on lisääntynyt johtuen muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. Lumen osuus sadannasta vähenee vaikuttaen voimakkaasti pohjoisten alueiden vedenkiertoon ja ekosysteemeihin.

Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä20.5.2019 05:00:00 EESTTiedote

Tyypin 2 diabeteksen esiaste eli niin sanottu esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavan sydänriskiä. Diabeteksen esiasteen vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden sydänriskiin selvitettiin Oulun yliopiston johtamassa laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin noin 2000 sepelvaltimotautipotilaan terveyttä kuuden vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen seurantatutkimus aiheesta.

Oulun yliopisto sai 6,6 miljoonaa euroa tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseen17.5.2019 10:30:27 EESTTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai yhteensä 6,6 miljoonaa euroa digitaalisen terveyden, epäorgaanisten sivuvirtojen kiertotalouden sekä suurten data-aineistojen matemaattisen analyysin ja tekoälyn tutkimuksen vahvistamiseen. Nelivuotisella rahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme