Kepa ry

Uutuuskirja kertoo suomalaisjärjestöjen työstä sodan ja konfliktien keskellä

Jaa

TIEDOTE/MEDIAKUTSU julkistamistilaisuuteen 11.6. kello 16.30 Kaisa-talon Kirja & Kahvi (Vuorikatu 7). Miten tehdä töitä ja rakentaa rauhaa maailman haastavimmissa maissa ja kaikkein hankalimmissa olosuhteissa? Esimerkiksi Somaliassa, Syyriassa ja Afganistanissa tilanne vaikuttaa loputtomalta sodan ja inhimillisen kärsimyksen kierteeltä. Tänään ilmestyvä uutuuskirja Rauhaa rakentamassa valaisee, kuinka suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät pitkäjänteistä työtä rauhan puolesta sotien runtelemissa maissa.

Kaksi miljardia ihmistä elää hauraissa maissa, monet heistä sotien ja aseellisten konfliktien keskellä. Mielikuvaamme näistä maista luovat uutiset terrori-iskuista ja epäonnistuneista rauhanpyrkimyksistä. Todellisuus on myös muuta. 

Kepan asiantuntijan Outi Hakkaraisen toimittama Rauhaa rakentamassa?Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa kuvaa, kuinka järjestöt ja muut kansalaisyhteiskunnan toimijat rakentavat hauraissa maissa perustaa rauhanomaiselle yhteiskunnalle konfliktien aikana ja niistä toipuessa.  

”Rauhanrakentaminen ei ole sama kuin rauhanneuvottelut, vaan se tarkoittaa kansalaisoikeuksien parantamiseen tähtäävää vaikuttamistyötä, ihmisten sitouttamista rauhanomaisen yhteiskunnan rakentamiseen ja eri ryhmien tuomista yhteen. Kaikki tämä on pitkäjänteistä työtä, josta on vaikea osoittaa nopeita vaikutuksia”, sanoo Hakkarainen.

Kirjan artikkelit, konkareiden puheenvuorot ja konkreettiset esimerkit Syyriasta, Palestiinasta, Afganistanista, Somaliasta ja Liberiasta kertovat edistysaskelista, ja toisaalta vaikeuksista vaarallisissa toimintaympäristöissä. Erityisesti kehitysyhteistyöjärjestöille suunnattu kirja antaa myös neuvoja konfliktisensitiivisyyteen ja esittelee käytännön työkaluja rauhan edistämiseen.  

Teksteissä toistuu tärkeä viesti: Naisten sosiaalisen aseman parantaminen ja naisten osallistaminen rauhanprosessiin edistävät todistetusti pysyvän rauhan saavuttamista hauraissa valtioissa.

Yksi esimerkki naisten osallistamisesta on Naistoimittajat ry:n yhdeksänvuotinen hanke, jossa koulutettiin yli 500 naistoimittajaa eri puolilta Afganistania. Hankkeella oli myös rauhankasvatuksellinen tavoite: oikeuksistaan kiinnipitävät naistoimittajat edistävät työssään ihmisoikeuksia, demokratiaa ja rauhaa.

Myös Somaliassa naiset ovat olleet kulissientakaisia, mutta aktiivisia rauhanrakentajia sisällissodan alusta lähtien. Naiset ovat esimerkiksi voineet toimia eri klaanien välisinä sovittelijoina. 

"Suomalaisten järjestöjen työ on saanut osakseen tunnustusta. Muun muassa Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf on julkisesti tuonut esiin Suomen Pakolaisavun ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa hyvinä esimerkkeinä", kertovat kirjassa Johanna Antila ja Anja Onali. 

Liberiassa ebolaepidemia toi esiin, kuinka tärkeää pitkäjänteisen kehitysyhteistyö ja paikallistuntemus ovat. Ebolan leviämistä edistivät esimerkiksi tietämättömyys ja lukutaidottomuus. Pitkään maassa toiminut Suomen Pakolaisapu valjasti aiemmin lukutaitopiireinä toimineet opintoryhmät ebolan vastaiseen taisteluun kouluttamalla heistä kiertäviä tiedottajia.   

Kaisa-talon Kirjassa & Kahvissa pidettävässä julkaisutilaisuudessa ovat tavattavissa kirjan kirjoittajista muun muassa juuri Suomeen palannut Abdirizak Mohamed, joka työskenteli neljä vuotta Somalimaassa ja Somaliassa sairaalahallinnon johtotehtävissä; Suomen afganistanilaisten yhdistysten liiton puheenjohtaja Hamad Safae;  konfliktisensitiivisyyden johtava asiantuntija Anisa Doty; Suomen Lähetysseuran erityisasiantuntija Karita Laisi, joka on hiljattain työskennellyt Suomen Ramallahin edustustossa asiantuntijana, sekä Outi Hakkarainen. Keskustelu käydään suomeksi.  

Kaisatalon Kirja & Kahvi, Vuorikatu 7, Helsinki, 11.6.18 klo 16.30  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi Hakkarainen, Kepa, 050-317 6728
Mika Rönkkö, Into kustannus, 050-436 2170

Tietoja julkaisijasta

Kepa ry
Kepa ry
Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
00510 Helsinki

+358 9 584 233http://www.kepa.fi

Sanna Ra

Viestinnän asiantuntija | Communications Specialist

Tel +358 50 317 6704

sanna.ra@kepa.fi

Skype: kepa_sanna_ra

 

Kepa ry

Elimäenkatu 25–27 (5. krs)

00510 Helsinki-Fin

www.kepa.fi

@kepa_ry

Facebook.com/Kepary

Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kepa ry

EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EETTiedote

Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.

Kehitysjärjestöt jakoivat 0,7 prosentin ruisleipäsiivuja töihin palaaville kansanedustajille4.9.2018 15:14:38 EESTTiedote

Syysistuntokauden ensimmäisenä päivänä kehitysjärjestöt muistuttivat kansanedustajia siitä, että Suomella on varaa tukea kehitysmaita. Ohuenohuet leipäviipaleet kuvasivat 0,7 prosentin osuutta, joka Suomen pitäisi kansainvälisen sitoumuksensa mukaisesti ohjata bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. “Kehitysyhteistyömäärärahoja täytyy ruveta nostamaan, koska juurisyihin pitää ruveta todella puuttumaan”, sanoi ruisleipäsiivun vastaanottanut Sirkka-Liisa Anttila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme