Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutuuskirja Kylmää sotaa Lapissa kokoaa hyisiä tosikertomuksia suurvaltojen ja Suomen kovasta pelistä pohjoisessa

Jaa

Suurvallat näkivät Lapin strategisena voimakenttänä, ja Suomen piti puolustaa tiukasti kansainvälistä asemaansa juuri Lapissa. Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari valottavat uutuuskirjassaan Kylmää sotaa Lapissa Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välistä valtataistelua ja tiedustelusotaa pohjoisessa.

Lappi oli suurvaltapolitiikassa niin tulenarka alue, että Neuvostoliitto ei suostunut 1960-luvulla Urho Kekkosen ehdotukseen vaihtaa Lappi Viipuriin. Kuitenkin vielä 1950-luvun alussa Neuvostoliitto oli pyrkinyt perustamaan Pohjois-Skandinaviaan sosialistisen samojedien neuvostotasavallan. 

“Lappi on kirjassa maailman keskipiste, sillä Lapin kaltainen alue antaa yhden mielenkiintoisen näkökulman kylmän sodan tarkasteluun maailmanlaajuisestikin”, kommentoi Veikko Erkkilä.    

Aikanaan tapahtumat peittyivät muun muassa salattuihin tiedusteluihin, Naton ja Neuvostoliiton välisiin kiistoihin, luvattomiin ylilentoihin ja uutispimennoissa pidettäviin Neuvostoliiton haluihin ohjata Lapin rakentamista.  

Kirja paljastaa runsaasti uutta tietoa lähihistoriastamme 

Monista hätkähdyttävistä tapahtumista on aiemmin liikkunut vain huhuja. Nyt Kylmää sotaa Lapissa -teos paljastaa totuuden tarinoiden takaa. Lähihistoriaamme valaisevat arkistolähteet, silminnäkijät ja veteraanivaikuttajat.  

Teos paljastaa esimerkiksi, kuinka Neuvostoliitto asutti Suomen menettämän Karjalan. Kirja valottaa myös vuoden 1976 kohuttua pienkonelentoa, joka nousi aikansa vilkkaimpien uutisaiheiden joukkoon. 

Kirjaan sisältyy myös yksittäisten ihmisten kiehtovia kertomuksia. Näkemyksiään kertoo muun muassa Suomen vanhin lotta, Torniossa asuva 106-vuotias Saara Kanerva. 

Veikko Erkkilä on toimittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut mm. Suomen rajakyliin kohdistuneita partisaani-iskuja käsitelleen kirjan Viimeinen aamu (2011) ja yhdessä Pekka Iivarin kanssa teoksen Jätetyt kodit, tuhotut sillat (2015). Pekka Iivari on filosofian tohtori, tietokirjailija ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija.  

  

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Lisätiedot ja tekijöiden haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Kesän käsityökirjoissa miehet neulovat ja nypläävät18.4.2019 09:37:00 EESTTiedote

Kesän kuumin mies ei olekaan se, joka kokkaa tai kalastaa, vaan se joka neuloo ja nyplää! Suomalaisen pitsinnypläyksen maailmankartalle nostanut Tarmo Thorström on osoitus siitä, mitä voi tapahtua, kun nuori mies astuu ennakkoluulottomasti itselleen täysin vieraalle tontille. Markus Haakana puolestaan avaa neulomisen perustekniikkaa miesten logiikalla teoksessaan Jätkä neuloo. Moreeni julkaisee kevään ja kesän listoillaan yhdeksän käsityökirjaa. Villasukkien lisäksi neulotaan lapasia ja vaatteita, virkataan huiveja ja tutustutaan nypläykseen.

Dosentti Seppo Tiihosen uutuuskirja Vallan kumoukset on väkevä kuvaus valtiojohtamisesta ja Suomen synnystä 1917–19199.4.2019 08:37:00 EESTTiedote

Joulukuun 6. päivänä 1917 julistettu Suomen itsenäinen valtio oli heikko: se oli hallinnollisesti täysin voimaton sitä uhkaavia sisäisiä ja ulkoisia voimia vastaan. Suomalainen kansakunta oli hajalla ja erimielinen. Dosentti Seppo Tiihosen uutuuskirja Vallan kumoukset on vahva kuvaus valtiojohtamisesta ja Suomen synnystä kumousten keskellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme