Vaasan kaupunginteatteri

Uutuusnäytelmä kuudessa päivässä

Jaa

Vaasan kaupunginteatteri on tuottanut poikkeusolojen aikana uutuusnäytelmän kotiyleisön iloksi. Rekrytointikomedia Laaki ja vainaa esitetään katsojille veloituksetta verkon välityksellä tulevana lauantaina.

Vaasan kaupunginteatteri, Laaki ja vainaa. Kuvassa vasemmalta Oiva Nuojua ja Ville Seivo.
Vaasan kaupunginteatteri, Laaki ja vainaa. Kuvassa vasemmalta Oiva Nuojua ja Ville Seivo.

Näyttelijä Ville Seivon esikoisohjaus Laaki ja vainaa on kahden näyttelijän tähdittämä toimistokomedia. Veikko nukahtaa toimistoonsa kavallettuaan työnantajaltaan miljoonapotin. Yhtäkkiä paikalle ilmestyy mystinen erikoismies PP, joka tekee lopulta Veikolle ohittamattoman tarjouksen.

Näytelmän roolien takaa löytyvät Vaasan kaupunginteatterin näyttelijät Ville Seivo ja Oiva Nuojua.

- Hahmon nahkoihin sukeltaminen oli tässä tapauksessa hieman helpompaa, sillä se oli minulle entuudestaan tuttu. Roolihahmoni PP on arvoituksellinen mies, ja hänen henkilöllisyytensä pysyy salattuna aina loppumetreille saakka. Tällaiset agitoijat, perustilannetta sekoittavat, tapahtumat käyntiin panevat anarkistit yleensä ovat herkullisia rooleja, koska he eivät ole näkökulmahenkilöitä, miettii Seivo.

- Veikko Olavi Flink on lakimies. Hieman sutki kaveri, josta tilanne tekee aina varkaan. Yrittää pitää kaikkia lankoja käsissään, mutta jotenkin hapuilee aallokosta toiseen tunteidensa kanssa, Nuojua pohtii.

Haastavat olosuhteet

Näytelmän tekeminen poikkeusoloissa oli kaikille uusi tilanne, joka toi omia haasteitaan harjoitusprosessiin.

- Poikkeusoloissa näytelmää harjoitellessa ja lavatapahtumia suunnitellessa oli erikoista, kun fyysistä kontaktia ei saanut ottaa ja turvaväli täytyi muistaa pitää. Hankalaa näyttelijöille, jotka elävät kontaktista, Nuojua pohtii.

Laaki ja vainaa valmistui kuudessa päivässä, mikä oli ammattinäyttelijöillekin uusi ja haastava kokemus.

- Kuuden päivän todella nopea treenijakso oli uusi kokemus: hauska ja vaativa. Kun lavalle tehdään 35 minuuttia valmista tavaraa, se saattaa vaikuttaa katsojan silmissä helpolta hommalta. Kuluu kuitenkin yllättävän paljon aikaa – ja kahvia – kun yrittää viilata työstä mahdollisimman hyvän näin tiukassa ajassa. Vaikka kyseessä on pienoisnäytelmä, tein roolityötä kellon ympäri harjoituksineen ja tekstin opetteluineen, kertoo Nuojua.

- Näytelmä kuudessa päivässä oli hurja haaste. Siinä ei niinkään työtunteja laskettu, vaan mentiin ns. urakkahengessä. Teksti oli minulle entuudestaan tuttu. Se auttoi orientoitumaan nopeammin, koska tiesin jo aika tarkkaan etukäteen, mitä halusin, selventää Seivo.

Viikko symbioosissa

Laaki ja vainaa oli ennen kaikkea Nuojuan ja Seivon yhteistyön hedelmä, jota hiottiin vielä illan pikkutunteina puhelimen välityksellä.

- Meillä ei Villen kanssa ollut varsinaisesti ohjaajaa, vaikka Ville teoksen ohjaaja virallisesti olikin. Jossain toisen tai kolmannen päivän paikkeilla sitten vain sovittiin, että ohjataan nyt tässä toinen toisiamme, annetaan vinkkejä ja pallotellaan ajatuksia puolin ja toisin, muuten ei tule mitään. Aina harjoituspäivän päätteeksi kuvattiin läpimeno ja sitten illalla kun lapset menivät nukkumaan, katsottiin videotallenne kotisohvilla ja tehtiin muistiinpanoja. Vielä ennen hammaspesuja viestiteltiin tai soiteltiin että mikä tämän päivän läpimenossa toimi ja mikä ei. Elettiin siis viikko melko symbioottisesti! Nuojua paljastaa.

- Oivan kanssa oli tosi helppo työskennellä. Itseään on huomattavasti hankalampi ohjata, koska omaa työtään ei pääse tarkastelemaan ulkopuolelta, ohjaajan näkökulmasta. Tässä auttoi Oivan palaute, jota jaoimme aina uuden harjoituspäivän aamuna puolin ja toisin. Katsoimme illalla päivällä kuvatut harjoitukset, jotka kuvaajamme Teemu Vähänen lähetti meille, ja teimme merkintöjä ja havaintoja. Sitten seuraavana aamuna lähdettiin rakentamaan siihen päälle uutta, kertaa Seivo.

Laaki ja vainaa -näytelmän ovat käsikirjoittaneet Manu Havisalmi ja Ville Virkkunen. Ohjaajana työskentelee Ville Seivo. Videotaltioinnista, valoista ja äänistä vastaa Teemu Vähänen ja pukusuunnittelijana toimii Paula Varis. Lavastuksen ja tarpeiston on hoitanut Jaana Ala-Lähdesmäki.

Laaki ja vainaa tulee ensi-iltaan NetTicket-palvelun katselualustalle 18. huhtikuuta klo 19.00. Näytelmä on katsottavissa 31. huhtikuuta saakka. Linkki näytelmän verkkoalustalle julkaistaan Vaasan kaupunginteatterin kotisivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina Vaalasmaa
Tiedottaja

Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53, 65100 Vaasa
Puh • 040 773 7587
kristiina.vaalasmaa@vaasa.fi
www.vaasankaupunginteatteri.fi

Kuvat

Vaasan kaupunginteatteri, Laaki ja vainaa. Kuvassa vasemmalta Oiva Nuojua ja Ville Seivo.
Vaasan kaupunginteatteri, Laaki ja vainaa. Kuvassa vasemmalta Oiva Nuojua ja Ville Seivo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53
65100 Vaasa

0407737587http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunginteatteri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme