Jyväskylän yliopisto

Uutuusteos: Digitaalinen arki yhdistää sukupolvia

Jaa
Perhearki digitalisoituu, vaikkakin eri tavoin ja eri tahtia. Perhearjen digitalisoitumista eri maissa määrittävät teknologioiden eriaikainen käyttöönotto sekä erilaiset perhe- ja asumisjärjestelyt.

Yhä useammassa perheessä jo kolme peräkkäistä sukupolvea käyttävät päivittäin digitaalista mediaa ja uusia viestintävälineitä. Etenkin isovanhempien entistä monipuolisempi teknologian käyttö on vienyt kokonaisia perheitä digiaikaan.

Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta on kirjoittanut teoksen Intergenerational Connections in Digital Families, joka havainnollistaa, kuinka perheiden arki digitalisoituu kolmessa Euroopan maassa. Teos selvittää sukupolvien välisiä suhteita teknologian käytön näkökulmasta Suomessa, Italiassa ja Sloveniassa.

– Suomessa perheiden arkiviestintä perustuu suurelta osin lyhyisiin viesteihin ja puheluihin, joiden kautta pidetään yllä yhteenkuuluvuuden tunnetta silloin, kun kasvokkaisia kohtaamisia on vähän. Italiassa ja Suomessa perheiden viestittely on viime vuosina laajentunut WhatsAppiin ja Facebookiin, jotka mahdollistavat yhteydenpidon useampaan perheenjäseneen kerralla, Taipale kuvailee.

Sloveniassa perheyhteisöt ovat tiiviimpiä ja välimatkat lyhyempiä kuin Suomessa tai Italiassa. Slovenialaisissa perheissä useampi sukupolvi asuu tyypillisesti lähekkäin, tavallisesti samalla tontilla tai samassa talossa. Välimatkat ylipäätään ovat maassa lyhyet.

– Sloveniassa perheenjäsenet auttavat toisiaan säännöllisemmin laitteiden ja sovellusten käyttöön liittyvissä asioissa sekä teknologiahankinnoissa, koska he ovat lähellä toisiaan. Sen sijaan perheiden tarve teknologiavälitteiselle viestinnälle on selkeästi vähäisempää kuin Suomessa, koska asiat voidaan hoitaa kasvotusten, Taipale kertoo.


Vanhempi perheenjäsen ei ole vain autettavan asemassa

Taipaleen teos murtaa myyttiä siitä, että ainoastaan vanhemmat perheenjäsenet tarvitsevat digiapua.

– Kaikissa kolmessa maassa etenkin perheiden nuorimmat jäsenet korostivat sitä, kuinka he olivat saaneet vanhemmiltaan opastusta älypuhelimien tai tietokoneen kanssa. Samalla nähtiin varsin luonnollisena, että nuoret auttavat omia vanhempiaan siinä vaiheessa, kun he tarvitsevat apua teknologian käytössä, Taipale sanoo.

Digitaalisista kotitöistä, eli laitteiden hankinnasta, sovellusten asentamisesta ja ylläpitotehtävistä, on muodostunut nopeasti perheiden ajankäyttöä määrittävä tekijä. Henkilökohtaisten laitteiden ja digitalisoituvan kodin toimivuudesta huolehtiminen vaativat aikaa. Sen vuoksi täytyy myös sopia digitaalisten kotitöiden jaosta.

– Kyse on loppujen lopuksi perheen sisäisistä auttamis- ja hoivasuhteista, ei pelkästä teknologiasta, Taipale toteaa.

Nyt julkaistu teos tiivistää Suomen Akatemian rahoittaman ”Sukupolvien väliset suhteet laajakaistayhteiskunnassa” -projektin keskeiset tulokset. Tutkimus kattaa vuodet 2013–2018.

 

Lisätietoja:

Sakari Taipale, YTT, dosentti

Tutkimusryhmänjohtaja

Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

0400 728 852

sakari.taipale@jyu.fi

https://www.springer.com/gp/book/9783030119461

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Fintrafficin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tähtää liikenneturvallisuuden parantamiseen tekoälyn ja datatieteen avulla22.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Fintraffic ja Jyväskylän yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja kehittää liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Yhteistyö yhdistää toisiinsa Fintrafficin tuottaman ja hallinnoiman tiedon sekä Jyväskylän yliopiston datamalli- ja analytiikkaosaamisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye