Jyväskylän yliopisto

Uutuusteos: Digitaalinen arki yhdistää sukupolvia

Jaa

Perhearki digitalisoituu, vaikkakin eri tavoin ja eri tahtia. Perhearjen digitalisoitumista eri maissa määrittävät teknologioiden eriaikainen käyttöönotto sekä erilaiset perhe- ja asumisjärjestelyt.

Yhä useammassa perheessä jo kolme peräkkäistä sukupolvea käyttävät päivittäin digitaalista mediaa ja uusia viestintävälineitä. Etenkin isovanhempien entistä monipuolisempi teknologian käyttö on vienyt kokonaisia perheitä digiaikaan.

Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta on kirjoittanut teoksen Intergenerational Connections in Digital Families, joka havainnollistaa, kuinka perheiden arki digitalisoituu kolmessa Euroopan maassa. Teos selvittää sukupolvien välisiä suhteita teknologian käytön näkökulmasta Suomessa, Italiassa ja Sloveniassa.

– Suomessa perheiden arkiviestintä perustuu suurelta osin lyhyisiin viesteihin ja puheluihin, joiden kautta pidetään yllä yhteenkuuluvuuden tunnetta silloin, kun kasvokkaisia kohtaamisia on vähän. Italiassa ja Suomessa perheiden viestittely on viime vuosina laajentunut WhatsAppiin ja Facebookiin, jotka mahdollistavat yhteydenpidon useampaan perheenjäseneen kerralla, Taipale kuvailee.

Sloveniassa perheyhteisöt ovat tiiviimpiä ja välimatkat lyhyempiä kuin Suomessa tai Italiassa. Slovenialaisissa perheissä useampi sukupolvi asuu tyypillisesti lähekkäin, tavallisesti samalla tontilla tai samassa talossa. Välimatkat ylipäätään ovat maassa lyhyet.

– Sloveniassa perheenjäsenet auttavat toisiaan säännöllisemmin laitteiden ja sovellusten käyttöön liittyvissä asioissa sekä teknologiahankinnoissa, koska he ovat lähellä toisiaan. Sen sijaan perheiden tarve teknologiavälitteiselle viestinnälle on selkeästi vähäisempää kuin Suomessa, koska asiat voidaan hoitaa kasvotusten, Taipale kertoo.


Vanhempi perheenjäsen ei ole vain autettavan asemassa

Taipaleen teos murtaa myyttiä siitä, että ainoastaan vanhemmat perheenjäsenet tarvitsevat digiapua.

– Kaikissa kolmessa maassa etenkin perheiden nuorimmat jäsenet korostivat sitä, kuinka he olivat saaneet vanhemmiltaan opastusta älypuhelimien tai tietokoneen kanssa. Samalla nähtiin varsin luonnollisena, että nuoret auttavat omia vanhempiaan siinä vaiheessa, kun he tarvitsevat apua teknologian käytössä, Taipale sanoo.

Digitaalisista kotitöistä, eli laitteiden hankinnasta, sovellusten asentamisesta ja ylläpitotehtävistä, on muodostunut nopeasti perheiden ajankäyttöä määrittävä tekijä. Henkilökohtaisten laitteiden ja digitalisoituvan kodin toimivuudesta huolehtiminen vaativat aikaa. Sen vuoksi täytyy myös sopia digitaalisten kotitöiden jaosta.

– Kyse on loppujen lopuksi perheen sisäisistä auttamis- ja hoivasuhteista, ei pelkästä teknologiasta, Taipale toteaa.

Nyt julkaistu teos tiivistää Suomen Akatemian rahoittaman ”Sukupolvien väliset suhteet laajakaistayhteiskunnassa” -projektin keskeiset tulokset. Tutkimus kattaa vuodet 2013–2018.

 

Lisätietoja:

Sakari Taipale, YTT, dosentti

Tutkimusryhmänjohtaja

Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos

0400 728 852

sakari.taipale@jyu.fi

https://www.springer.com/gp/book/9783030119461

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kansainvälisiä aikuisopiskelijoita vaihdossa Kokkolassa26.4.2019 11:01:40 EESTTiedote

Kuluneella viikolla Kokkolassa kokoontui sosiaalityön aikuisopiskelijoita Portugalista ja Sloveniasta. Opiskelijat kutsuttiin Suomeen ALLISW-verkoston (Adult Life Long Learning in Social Work) toimesta ja samalla juhlistettiin verkoston 10-vuotismerkkipäivää. Verkostoon kuuluu yliopistoja Suomen lisäksi Portugalista, Tsekistä, Romaniasta ja Sloveniasta, ja tapaaminen järjestetään vuorovuosin verkostoon kuuluvissa maissa.

Voimaharjoittelulla ja lihasmassan kasvulla yhteys alempaan sydän- ja verisuonitautiriskiprofiiliin26.4.2019 08:30:00 EESTTiedote

Kuntosaliharjoittelulla tavoitellaan usein atleettista vartaloa, mutta harjoittelulla voi olla myös terveydelle hyödyllisiä seurauksia, kuten tuore tutkimus Jyväskylän yliopistosta osoittaa. Säännöllinen voimaharjoittelu kasvatti lihasmassaa ja vähensi koko kehon sekä vatsan alueen rasvamassaa tutkimuksessa mukana olleilla. Lisäksi lihasmassan kasvun havaittiin olevan yhteydessä suotuisampaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiiliin.

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas paljastaa lähiliikuntapaikkasi24.4.2019 09:30:00 EESTTiedote

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas kerää yhteen julkisten liikuntapaikkojen, ulkoilureittien ja virkistysalueiden tietoja. Juuri julkaistu kehittyneempi versio järjestelmästä tarjoaa avointa ja maksutonta tietoa Suomen liikuntapaikoista, niiden ominaisuuksista ja erilaisten liikuntapaikkojen tarjonnasta Suomen eri osissa. Lipas-tietokantaa ylläpitää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme