Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vaalan vankilan rakennus etenee aikataulussa − uuden vankilan peruskivi on muurattu

Jaa

Vaalan uuden vankilan peruskivi muurattiin juhlallisesti 18.11.2022. Moderni satapaikkainen vankila valmistuu vuoden 2024 syksyllä. Tavoitteena on, että vapautuessaan vangeilla on paremmat edellytykset rikoksettomaan elämään.

Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.

Vaalan vankilan peruskivi muurattiin 18. marraskuuta. Tilaisuudessa puhuivat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, Oulun rikosseuraamuskeskuksen johtaja Minna Saukko, Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila, rakennuksen rakennuttajan Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa, pääsuunnittelija, arkkitehti Juha Kujanpää ja toteuttajan Lujatalo Oy:n toimitusjohtaja Harri Savolainen.

– Tällä seudulla on pitkä perinne osana suomalaista vankeinhoitoa ja historian aikana vankeinhoidon sisällölliset tavoitteet ovat muuttuneet. Vaalan vankilassa tavoitteena on valmentaa ja kuntouttaa vankeja rikoksettomaan elämään yhdessä keskeisten verkostokumppanien kanssa. Koska karjanhoito ja maatalous eivät enää tänä päivänä ole vankeinhoidon keskiössä, oikeusministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö ovat varmistaneet, että Pelson vankilan 150 lapinlehmää ja 450 suomenlammasta ovat saaneet uuden kodin Ammattiopisto Lappian Louen tilalta Tervolasta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi.

Rakennettava Vaalan vankila korvaa nykyisen Vaalassa sijaitsevan Pelson vankilan. Uuteen vankilaan tulee yhteensä 100 vankipaikkaa miesvangeille. Henkilökuntaa vankilassa tulee olemaan noin 80. Uuden rakennuksen myötä vankilan henkilöstölle ja vangeille saadaan nykyaikaiset, turvalliset ja terveelliset toimitilat.

− Vaikka välimatka vanhan ja uuden vankilan välillä on vain kivenheitto, on matka toimintatapojen muutosten näkökulmasta huomattavasti pidempi. Uusi Vaalan vankila tulee erityisesti tilojen puolesta mahdollistamaan uudenlaisen, entistä kuntouttavamman toiminnan toteuttamisen ja tämän kautta Rikosseuraamuslaitoksen strategisten tavoitteiden toteutumisen, Oulun rikosseuraamuskeskuksen johtaja Saukko sanoi.

Peruskiven muurauksen yhteydessä peruskiven aikakapseliin upotettiin päivän paikalliset sanomalehdet, käytössä olevat metallirahat, rakennuksen peruskirja sekä vankilan toimintaan liittyviä esineitä.

Uuden vankilan tavoitteena vähentää uusintarikollisuutta

Vaalan uusi vankila toteutetaan Rikosseuraamuslaitoksen uudistetun vankilakonseptin pohjalta, jonka tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Vankilan toiminnalla ja tilaratkaisuilla tähdätään vankien rikoksettomaan elämään: vangit vapautuvat mahdollisimman hyväkuntoisina ja heillä on taitoja ja kykyä sopeutua ja löytää paikkansa yhteiskunnasta.

− Vankilan rakentamisessa on vahvasti läsnä myös ilmastonmuutoksen torjunta. Vähennämme kiinteistökannan energiankulutusta ja minimoimme ympäristökuormituksen. Kiinteistöön tulee esimerkiksi maalämpöjärjestelmä ja sähköä tuotetaan katolle asennettavien aurinkopaneelien aurinkoenergialla, Senaatti-Kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoi.

Uuden vankilan tavoitteena on myös, että vankeusaika mahdollistaa digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä mukana pysymisen. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat esimerkiksi pitää yhteyttä omaisiin ja vankilahenkilökuntaan sekä opiskella. Lisäksi vanki voi käyttää erilaisia sosiaali- ja kuntoutuspalveluja, kuten pankki- ja hyvinvointipalveluita sekä työn- ja asunnonhakua.

Vaalan vankila valmistuu alustavan aikataulun mukaan lokakuussa 2024, jolloin tilat luovutetaan Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön.

Vaalan vankilan valmistumisen jälkeen vankilatoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Pelson vankilasta Vaalan vankilaan. Valtiolla ei ole käyttöä Pelson vankilalle uuden vankilan valmistumisen jälkeen. Senaatti-kiinteistöt on aloittanut Pelson vankilan myynnin edellyttämät selvitykset.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Asko Miettinen, Rikosseuraamuslaitos, puh. 029 56 88453, asko.miettinen(a)om.fi
johtaja Minna Saukko, Oulun rikosseuraamuskeskus, puh. 029 56 82802, minna.saukko(a)om.fi
yksikönpäällikkö Nina Karppinen, Pelson vankila, puh. 050 576 7712, nina.karppinen(a)om.fi
rakennuttajapäällikkö Harri Karjula, Senaatti-kiinteistöt, puh. 0500 584 216, harri.karjula(a)senaatti.fi

Avainsanat

Kuvat

Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Havainnekuva Vaalan vankilasta. Kuva: Sweco Architects Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Förslag om förbud mot rökning inomhus i fängelserna från och med sommaren 202317.11.2022 15:10:36 EET | Tiedote

Regeringen har vid statsrådets allmänna sammanträde den 17 november lagt fram proposition om att bestämmelserna i fängelselagen och häktningslagen som gäller rökning i fängelserna ska ändras så att röka ska bli förbjudet inomhus på anstalterna. Fångar och häktade ska i stället beredas möjlighet att röka utomhus. Ändringen är tänkt att träda i kraft sommaren 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme