Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasa mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallissa: nyt kartoitetaan nykytilaa

Jaa

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa. Parhaillaan arvioidaan kunnan lapsiystävällisyyden ja lapsen oikeuksien nykytilaa. Tavoitteena on kartoittaa Vaasassa jo hyvin olevia asioita sekä paikantaa kehittämiskohteita.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Kehittämistyö koskee koko kaupunkia ja kaikkia toimialoja, aina kaupunki- ja liikennesuunnittelusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.

- Valmistelutyö on lähtenyt meillä hyvin ja innostuneesti käyntiin kaikilla toimialoilla. Vaasassa on jo tehty paljon, mutta paljon on vielä tehtävää. Esimerkiksi lasten kuuleminen ja lapsivaikutusten arviointi päätöksenteossa tulee saada osaksi normaalia käytäntöä, iloitsee Lapsiystävällinen kunta –ohjausryhmän puheenjohtaja Christina Knookala.

Lasten vaikuttamispäivä ja lasten raati

Tällä hetkellä Vaasassa selvitetään, miten lapsiystävällisyys ja lapsen oikeudet nykyään toteutuvat lasten ja nuorten arjessa ja palveluissa. Samalla löydetään mahdollisia kehittämiskohteita.

Nykytilan kartoituksessa kuullaan vaasalaisten lasten ja nuorten näkemyksiä, vastataan Lapsiystävällinen kunta –mallin indikaattorikysymyksiin eli itsearvioidaan kunnan lapsenoikeustilannetta sekä syötetään kansallisesta tiedonkeruusta tulevat kuntakohtaiset tiedot.

Syksyllä 2022 Vaasassa pilotoidaan ensimmäistä kertaa lasten vaikuttamispäivää ja lasten raati –toimintaa. Mukana on viidesluokkalaisia sekä varhaiskasvatuksesta esiopetusryhmä.

- Haluamme kehittää toimintatapoja, joilla lasten ajatuksia saadaan helposti ja systemaattisesti mukaan asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon Vaasassa. Nyt pilottivuonna lasten ideoita ja ajatuksia hyödynnetään esimerkiksi Onkilahden puiston kehittämisessä, kertoo aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.

Nykytilan kartoituksen tulosten pohjalta Vaasan kaupunki asettaa Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyönsä tavoitteet ja valitsee konkreettiset toimenpiteet toimintasuunnitelmaansa.

Kunnat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina

Noin kahden vuoden kehittämistyön jälkeen Vaasan kaupunki voi saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

Vuonna 2022 mallissa on mukana yhteensä 49 kuntaa eri puolilta Suomea.

– Kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina ja varmistajina. Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa, kertoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Näin Lapsiystävällinen kunta –malli etenee Vaasassa:

  • Vuonna 2022:
    • Henkilökunnan koulutusta ja sitouttamista.
    • Lapsen oikeuksien nykytilan kartoitustyö: miten hyvin tällä hetkellä lapsen oikeudet toteutuvat Vaasassa.
    • Lasten kuuleminen ja osallistaminen.
  • Vuonna 2023: laaditaan toimenpidesuunnitelma ja tavoitteet.
  • Vuonna 2024: toimintasuunnitelman toteuttaminen ja seuranta.

Yhteyshenkilöt

koordinaattori Hanna-Mari Joutsen, puh. 040 182 3921, hanna-mari.joutsen@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme