Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasalaiset äänestivät – 5000 eurolla leluja päiväkoteihin

Jaa

Vaasan osallistuvan budjetoinnin kohteeksi on valittu tänä vuonna lelut päiväkoteihin. Vaasalaiset saivat ehdottaa kohteita 5000 euron käytölle elokuussa ja syyskuussa 10 ehdotusta olivat äänestettävänä verkossa. Voittanut idea keräsi 392 ääntä. Yhteensä ääniä annettiin upeat 1195 kappaletta. Voitto toimii myös syntymäpäivälahjana vaasalaisille, sillä tänään 2. lokakuuta Vaasa täyttää 416 vuotta.

- Kaikki saamamme ideat olivat hyviä ja ääniä, samoin kuin ideoitakin, annettiin ilahduttava määrä. Kiitos näistä kaikista. Lelut sopivat hienosti myös UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, jossa Vaasan kaupunki on mukana, sanooosallistuvasta budjetoinnista vastaava aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.

Yhteisössä on voimaa

Idea uusista leluista sai alkunsa Vaasan Mammat -Facebook-ryhmästä.

- Päiväkodeissa leikki ja sen kautta tärkeiden taitojen oppiminen on tärkeää. Ehdotankin, että päiväkoteihin hankitaan luovuuteen ja yhteistyöhön kannustavia leluja, Salla Rundgren perusteli ehdotustaan.

Leluja ehdottikin yhteensä 6 vaasalaista; Sallan lisäksi Susanne Ripsomaa, Sara Sillanpää, Reija Lind, Rosa-Maria Kauppila ja Riina Koskimies.

- Olipa iloinen uutinen, että leluehdotus sai kannatusta! Tästä tulee olemaan iloa päivittäin lapsille päiväkotien arkeen. Kiitos kuuluu henkilölle, joka ehdotti tätä Vaasan Mammat -fb-ryhmässä ja kaupungille, kun tällainen järjestettiin, sanoo Koskimies.

Äänestäjät saivat jättää perusteluita äänestämästään kohteesta. Leluja perusteltiin muun muassa näin:

”Lapsissa on tulevaisuus ja on tärkeää tukea kehitystä.”

”Kehittävät ja kiinnostavat uudet lelut lapsille on loistava idea. Siitä hyötyy iso ryhmä aina taaperoista esikoululaisiin.”

”Päiväkotien lelut on kovassa käytössä 5pvänä viikossa. Mikään lelu ei kestä määräänsä enempää. Lasten riemua leikkiä ja halua oppia uutta ei voita mikään.”

”Moni ehdotus on erinomainen, mutta päiväkotien lelujen tarve on jotain, mikä tulisi ehdottomasti korjata nopeasti.”

”Muutkin ideat ovat hienoja. Mutta lähiten itseäni koskettaa pienten lasten edut. He viettävät aika ison osan päivästään varhaiskasvatuksessa.”

Leikki alkaa jo ovelta

Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi on iloinen budjetoinnin kohteesta.

- Lelut tulevat tarpeeseen. Leikki alkaa usein jo ovelta ja siksi on tärkeää panostaa myös ympäristöön. Leikki ei aina tarvitse pelkästään leluja, vaan lisäksi tarvikkeita rakentamiseen, kankaita tunnelman luomiseen, värivaloja, musiikkia mystiseen maailmaan, mattoja rajaamaan leikkialueita, draaman aineksia tai puvustoa auttamaan roolissa pysymiseen. Toki myös uudet lelut, ostetut ja lahjoitetut, tukevat lasten oppimista ja kehitystä. Leikin merkitys on todella suuri, sanoo Savola-Vaaraniemi.

Uusien lelujen hankinta on ollut haasteellista.

- Useana vuonna meillä on ollut hankintakieltoja ja hankintasopimusten takia lelujen hankintatavat ovat usein rajallisia. Siksi tämä summa auttaa paljon päiväkoteja. Kuuntelemme myös lasten toiveita hankinnoissa, lupaa Savola-Vaaraniemi.


Jokainen idea talteen

Äänestettäviä ideoita tänä vuonna olivat lelujen lisäksi: myyntikoju rantareitille, avantouintipaikka, luontoelämysrata, ideaolohuone puistoon, agilityesteitä koirapuistoihin, hedelmä- ja marjapuutarha, musiikkipuu rantaan, arboretumin kunnostus ja mietepenkkejä rantareitille.

- Mikään meille tullut idea ei mene hukkaan, vaan ne menevät tiedoksi toimialoille kehitystyötä varten. Asukkaiden tämän vuoden ehdotuksista kaupunki edistää useampaakin; Arboretumin ruusuryhmää kohennetaan ja Strömsön uimalaituria parannetaan. Myös talviuimapaikan mahdollisuutta ja paikkaa tullaan selvittämään. Ja uusia ideoita keräämme taas ensi vuoden elokuussa, sanoo Aho.

Vuonna 2020 toteutettavaksi valittiin kirsikkapuisto Onkilahden rantaan. Viime vuonna voittava idea oli kukkaniitty Vaskiluotoon. Voitokkaiden ideoiden toteutusta seurataan kaupungin sosiaalisen median kanavilla.

Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on, että kaupunkilaiset osallistuvat oman ympäristönsä kehittämiseen sekä nostaa esiin tapoja, mihin julkisia varoja voidaan käyttää.

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallissa, joka on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluepalvelupäällikkö Suvi Aho
p. 050 326 8877, suvi.aho@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Voltti, Watti och Ohmi – Mini-Lifti-bildelningsbilarna fick namn för att underlätta hyrningen1.12.2022 14:58:00 EET | Tiedote

De för vasaborna gemensamma Mini-Lifti-bildelningsbilarna dök upp i gatubilden i september. Samtidigt inleddes en namntävling, där man letade efter ett eget namn för varje bil. Närmare 300 namnförslag kom in, och av dem valdes namnfamiljen Voltti, Waltti och Ohmi. I Vasa har bilarna hittills haft flera hundra användare och redan över 12 000 körkilometer har registrerats.

Voltti, Watti ja Ohmi – Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot saivat nimet vuokrausta helpottamaan1.12.2022 14:55:35 EET | Tiedote

Vaasalaisten yhteiset Mini-Lifti-yhteiskäyttöautot ilmestyivät katukuvaan syyskuussa. Samalla käynnistyi nimikilpailu, jossa jokaiselle autolle etsittiin omaa yksilöivää nimeä. Nimiehdotuksia tuli lähes 300, joista voittajaksi valittiin nimiperhe Voltti, Watti ja Ohmi. Mini-Lifteillä on ollut Vaasassa satoja käyttäjiä ja ajettuja kilometrejä on kasassa jo yli 12 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme