Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös – tiukka säästökuuri johti yli 7 miljoonan euron positiiviseen tulokseen

Jaa

Vaasan kaupungin tilinpäätös vuodelle 2019 on valmistunut. Säästötoimenpiteiden ja yhteistoimintamenettelyjen leimaama vuosi oli raskas, mutta tilikauden tulos on lopulta 7,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talouden kehitykseen luo epävarmuutta tämänhetkinen maailmantilanne.

- Keskeisenä tavoitteenamme on pitkään ollut saada talous tasapainoon. Vuosi 2019 oli säästöjen suhteen vaativa ja myös veronkorotus toteutettiin. Positiivinen tulos on suuren työn tulos. Kertyneet alijäämät ovat luoneet paineita ja koska ne tulee kattaa vuoden 2020 tilinpäätökseen mennessä, ennakoitua parempi tulos viime vuodelta on merkittävä apu vuodelle 2020, sanoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.  

Vuosikate nousi menojen kasvusta huolimatta 

Kaupungin verotulot vuodelta 2019 olivat 283,2 miljoonaa euroa ja nousivat edelliseen vuoteen verrattuna yli 13 miljoonaa euroa (+ 4,9 %). Valtionosuudet nousivat 111,3 miljoonaan euroon ja kasvua viime vuodesta oli 6,5 miljoonaa euroa (+ 6,2 %).  

Toimintakulut kasvoivat edellisestä vuodesta ja toimintakate heikkeni 1,4 prosenttia edellisen vuoden –367 miljoonasta eurosta –373 miljoonaan euroon. Henkilöstökustannukset alenivat edelleen edellisestä vuodesta, mutta palveluiden ostojen kustannukset kasvoivat muun muassa erikoissairaanhoidon kustannusten kasvun myötä.  

Vuosikate nousi edellisen vuoden 21,3 miljoonasta eurosta peräti 35,3 miljoonaan euroon. Kun vielä investoinneista tehtävät poistot alenivat 30 miljoonasta 28,8 miljoonaan euroon, nousi myös tilikauden tulos ylijäämäiseksi 7,1 miljoonaan euroon. Vuoden 2018 tulos oli alijäämäinen -9,3 miljoonaa euroa, joten tulosparannusta edelliseen vuoteen on 16,4 miljoonaa euroa.    

- Kokonaisverokertymä kasvoi viime vuonna 4,9 prosenttia eli yhteensä 13,2 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulojen kasvusta puolet tulee siitä, että nostimme vuodelle 2019 veroprosenttia 0,5 prosenttiyksiköllä ja puolet tulee verotulopohjan kasvusta, kertoo talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen.  

Yhteisö- ja kiinteistöverotuotto parani yhteensä runsaat miljoona euroa. 

Investointeja infraan ja rakennuksiin 

Vuosi 2019 oli Vaasan alueella merkittävien investointien vuosi. Merenkurkun uusi autolautta alkoi rakentua Rauman telakalla ja Wärtsilä käynnisti Vaasan Vaskiluodossa uuden Smart Technology Hub –tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen rakentamisen ja kaupunki ryhtyi toteuttamaan näiden vaatimia infrastruktuuri-investointeja.  

- Yritykset lähtivät investoimaan viime vuonna hyvin laajalla rintamalla. Myös kaupungin tulee tällaisessa tilanteessa olla mukana mahdollistamassa kasvua ja rakentamassa infrastruktuuria, sanoo Äkkinen. 

Vuonna 2019 kaupunki toteutti omia investointeja yhteensä 57 miljoonan euron edestä. Vaskiluodon lisäksi investointeja toteutettiin Alskatintielle, Kalarannalle, vesi- ja viemärihuollolle, jäähallille, hallintotalolle sekä kouluille.  

Strategia tukee epävarmoinakin aikoina 

Kaupungin päätavoitteet viime vuonna päivitetyssä strategiassa ovat Suomen onnellisimmat asukkaat, väestönkasvu, työpaikkojen määrä, talouden tasapaino ja hiilineutraali Vaasa 2020-luvulla. Tavoitteista halutaan pitää kiinni, vaikka maailmantilanne luokin epävarmuutta.  

- Vielä maaliskuun alussa näkymät olivat sellaisia, että alijäämän kattaminen aiheuttaisi edelleen säästötoimenpiteitä, mutta olisi hallinnassa ja talouden nähtiin olevan jo terveemmällä pohjalla. Epävarmuutta on nyt kuitenkin koko maailman taloudessa koronaviruksen takia. Lisäksi emme tiedä vielä, miten työehtosopimusneuvottelut tai hallitusohjelmassa olevat hoitajamitoitukset ja varhaiskasvatusasiat vaikuttavat. Tärkeintä on kuitenkin, että pidämme toisistamme huolta ja luotamme tulevaisuuteen, sanoo Häyry.  

Kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2019 tilinpäätöksen tiistaina 31.3.2020. Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista on luettavissa osoitteessa http://tweb.vaasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den ena körfilen stängs vid Kvarngatan 14 29.5.2020 09:40:41 EESTTiedote

På grund av gatuarbeten måste den ena körfilen vid Kvarngatan 14 stängas 1.6. Körfilen från Kvarngatan till Smedsbyvägen är stängd i ungefär en vecka. Körfilen i andra riktningen är öppen som normalt. Körning till tomterna är tillåten. – I det här skedet utförs schaktningsarbeten och grunden för gatan jämnas ut. De egentliga körfilerna anläggs inte ännu i det här skedet, berättar ansvariga byggarbetsplatschefen Tiina Skön. Bilaga: Karta över trafikregleringarna vid Kvarngatan 14

Toinen ajokaista suljetaan Myllykatu 14 kohdalla  29.5.2020 09:38:08 EESTTiedote

Myllykatu 14 kohdalla toinen ajokaista joudutaan sulkemaan 1.6. lähtien kadunrakentamisen työmaan ajaksi. Ajokaista Myllykadulta Sepänkyläntielle päin on suljettu noin viikon ajan. Toiseen suuntaan ajokaista on auki normaalisti. Tonteille ajo on sallittu. – Tässä vaiheessa tehdään louhintatyöt ja katupohjan tasaus. Varsinaisia ajokaistoja ei muokata vielä tässä vaiheessa, työmaan vastaavana toimiva työmaapäällikkö Tiina Skön kertoo. Liite: Kartta liikennejärjestelyt Myllykatu 14

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme