Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan pahentuvaa rottaongelmaa pyritään ratkomaan yhdistelmätorjunnalla

Jaa

Vaasan rottahavainnot ovat olleet viime vuosina jyrkässä kasvussa ja ympäristöosasto on saanut tänä vuonna ennätysmäärän ilmoituksia aiempiin vuosiin verrattuna. Ongelman ratkaisemiseksi keskusta-alueella suoritetaan yhdistelmätorjuntaa sekä viemäreissä, että maan päällä 26.10. alkaen.

Rottahavaintojen määrä on kasvanut hurjasti sen jälkeen, kun rottahavaintojen sähköinen ilmoitusjärjestelmä otettiin käyttöön Vaasan ympäristöosastolla heinäkuun alusta.

– Ilmoitusjärjestelmä on varmasti alentanut kaupunkilaisten kynnystä ilmoittaa asiasta. Nyt ilmoituksia tulee kuukaudessa 10-20, joka on yhtä paljon kuin aikaisemmin normaalisti koko vuonna. Yhdessä ilmoituksessa voidaan ilmoittaa samalla useammasta rottahavainnosta, Ympäristötoimen terveysinsinööri Ilona Peurala toteaa.

Torjuntatoimet kestävät kolme kuukautta, jonka aikana tilanteen kehittymistä seurataan ja mitataan. Tarkoituksena on myös selvittää, keskittyykö ongelma viemäreihin vai maan pinnalle. Tarvittaessa torjuntaa jatketaan toiset kolme kuukautta.

Torjunta päätettiin keskittää keskusta-alueelle saatujen ilmoitusten ja havaintojen sekä jo suoritettujen torjuntojen perusteella. Viemäritorjunnassa käytetään 15 viemäriansaa, jotka sijoitetaan alueen runkoputkiin. Maan päälle tulee puolestaan 40 älyloukkua, jotka ovat helposti siirrettävissä havaintojen mukaan. Laitteissa on lukittava metallisuoja sekä varoitustarra ja kehotus olla koskematta laitteeseen.

Tärkeää huolehtia ettei rottia ruokita

Torjuntatoimien lisäksi on tärkeää, ettei kotitalouksissa toimita rottien elinvoimaa lisäävällä tavalla.

– Rottapopulaatio kasvaa, kun rotilla on ruokaa. Olisikin erittäin tärkeää, että kiinteistönomistajat ja asukkaat huolehtivat omalta osaltaan, ettei rotille ole tarjolla ravintoa pihamaalla eikä viemäreissä. Biojätteen paikka on roskiksessa eikä rottien ruokana viemäreissä, Peurala ohjeistaa.

Myös lintujen ruokintaan tulisi kiinnittää huomiota talviruokintakauden alkaessa. Jokainen kaupunkilainen voi omalla panoksellaan ehkäistä rottapopulaation kasvua pitämällä linnunruokinnan maltillisena omalla tontillaan.

– Lintuja ei saa ruokkia suoraan maahan, sillä silloin ruokitaan samalla myös rottia. Talipalloista tulee vähemmän siemeniä maahan, joten niiden suosiminen voi olla yksi hyvä vaihtoehto innokkaalle lintujen ruokkijalle, Peurala kertoo.

– Toivomme edelleen asukkaiden ilmoituksia rottahavainnoista, jotta voimme seurata tilanteen kehittymistä alueella ja miettiä jatkotoimenpiteitä. Asiattomasta lintujen ruokinnasta voi myös tehdä ilmoituksia ympäristöosastolle.

Keinoja ehkäistä rottapopulaation kasvua

  • Kaupungissa asuvista rotista suurin osa elää viemärissä. Viemäriin laitettu ruoka ja etenkin rasva on rotalle juhla-ateria. Vessanpönttöön kuuluu ainoastaan ulosteet, wc-paperi ja erilaiset pesuvedet. Ruuantähteet laitetaan jäteastiaan (tai kompostoriin), ei wc-pönttöön!
  • Huolehdi, että kiinteistön jäteastiat ovat ehjiä ja tyhjennys on tarpeeksi usein. Kannen tulee mennä aina kiinni. Jätteitä ei saa jättää lojumaan roska-astioiden viereen.
  • Ruokajätteen kompostointi on sallittua ainoastaan suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa. Avokompostiin saa laittaa ainoastaan puutarhajätettä.
  • Lintuja ei pidä ruokkia sulan maan aikana. Kun maa on jäässä, tulee ruokinnassa käyttää ruokinta-automaatteja, ruokaa ei saa heittää suoraan maahan. Ruokintapaikka tulee pitää siistinä.

Rottien aiheuttamat haitat

Rotta hankkii elantonsa ihmisten jättämistä elintarvikkeista. Rotat syövät ainoastaan pienen osan niistä, mutta saastuttavat ulosteillaan huomattavasti suurempia määriä. Rotat voivat myös levittää erilaisia tauteja ihmisiin ja kotieläimiin, kuten salmonellaa ja E. coli -bakteeria. Lisäksi rotat voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakenteille, kaapeleille, laitteille ja pakkauksille.

Rottahavainnoista voi ilmoittaa sähköisesti kaupungin verkkopalvelussa.

Yhteyshenkilöt

Terveysinsinööri Ilona Peurala, +358401821160, ilona.peurala@vaasa.fi
Ympäristötarkastaja Esa Hirvijärvi, +358407775176, esa.hirvijarvi@vaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

INBJUDAN & MEDDELANDE:OFFENTLIGGÖRANDE AV VASA STADS MUSEERS UTSTÄLLNINGSPROGRAM ÅR 2021 OCH PRESSTRÄFF.30.11.2020 13:28:19 EETTiedote

På Kuntsis museum för modern konst, Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Vasa konsthall visas nästa år sammanlagt 15 tillfälliga utställningar. I programmet ingår ett mångsidigt och omfattande utbud av modernism, nutidskonst och äldre konsthistoria som samlingsutställning. Den kulturhistoriska delen presenteras av utställningen Villaliv som på grund av pandemin flyttades fram ett år. Tikanojas konsthem firar sitt 70-årsjubileum med både samlingsutställningen Vers la lumière och nya öppningar.

TIEDOTE JA KUTSU: JULKISTUS JA TIEDOTETILAISUUS VAASAN KAUPUNGIN MUSEOIDEN NÄYTTELYOHJELMA VUODELLE 2021.30.11.2020 13:28:16 EETTiedote

Kuntsin modernin taiteen museossa, Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Vaasan taidehallissa nähdään ensi vuonna yhteensä 15 vaihtuvaa näyttelyä. Ohjelmistoon kuuluu monipuolinen ja laaja-alainen kattaus modernismia, nykytaidetta ja vanhempaa taidehistoriaa kokoelmanäyttelynä. Kulttuurihistorian osuutta esittelee Huvilaelämää – näyttely, joka pandemian vuoksi siirrettiin vuodella eteenpäin. Tikanojan taidekoti juhlistaa 70-vuotista olemassaoloaan sekä kokoelmanäyttelyllä Vers la lumière että uusilla avauksilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme