Vaasan yliopisto

Vaasan yliopiston kampukselle Fortumin omavarainen sähkömarkkinaa hyödyntävä energiaratkaisu

Jaa

Fortum ja Vaasan yliopisto ovat allekirjoittaneet kehitysvaiheen sopimuksen paikallisen energiaratkaisun toimittamisesta Palosaaren kampukselle Vaasaan. Kokonaisratkaisu hyödyntää ainutlaatuisella tavalla puhdasta sähköä lämmön tuotannossa ja varastoinnissa. Sen avulla Vaasan yliopisto pystyy maksimoimaan oman energiantuotantonsa ja minimoimaan järjestelmän elinkaarikustannukset.

Havainnekuva Vaasan yliopiston tulevasta kampuksesta. Kuva vapaasti käytettävissä. Lähde: Arkkitehtitoimisto K2S.
Havainnekuva Vaasan yliopiston tulevasta kampuksesta. Kuva vapaasti käytettävissä. Lähde: Arkkitehtitoimisto K2S.

Ratkaisu kattaa paitsi rakennusten lämmityksen ja jäähdytyksen teollisen mittaluokan ilma-vesilämpöpumpuilla myös sähkökattilan, sähkö- ja lämpöakun energian varastointiin sekä kysyntäjouston, jonka avulla järjestelmä hyödyntää tehokkaasti sähkömarkkinoiden joustotarvetta ja hintavaihteluita. Se on määrä ottaa käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.

– Vaasan yliopistolla tehdään kansainvälisesti huippulaatuista tieteellistä tutkimustyötä. Energiajärjestelmä on osa yliopiston kampuskehityshanketta, jonka tavoitteena on rakentaa kampuksesta kestävän kehityksen mukainen vireä ja vetovoimainen kohtaamispaikka. Fortum tarjosi selkeän ratkaisukokonaisuuden. Uusi energiajärjestelmä tuottaa hiilineutraalia energiaa, mikä vähentää päästöjä ja tukee tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, kertoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.

Fortum vastaa energiajärjestelmän kehittämisestä, rakentamisesta ja investoinneista. Järjestelmä on Fortumin ensimmäinen kaukolämpöalueiden ulkopuolinen lämmitys- ja jäähdytysratkaisu Suomessa.

 – Tavoitteemme on toimittaa Vaasan yliopistolle ainutlaatuinen, omavarainen ja täysin hiilineutraali energiaratkaisu. Hyödynnämme hankkeessa aiempaa osaamistamme hiilineutraalin lämmön tuottamisessa Espoossa, minkä ansiosta pystymme räätälöimään ratkaisun juuri yliopiston tarpeisiin. Kyseessä on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa lämmitys- ja sähköjärjestelmien yhdistäminen auttaa tasaamaan kulutuspiikkejä, kertoo Merikampuksen energiaratkaisun projektipäällikkö Ilkka Salmensaari Fortumilta.

Fortum valittiin hankkeen innovaatiokumppaniksi lokakuussa 2022 julkisessa tarjouskilpailussa. Voittaneessa EAAS (Energy-as-a-Service) -toteutuksessa yhdistyvät Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan sekä Spring by Fortumin osaaminen sähkön kysyntäjoustossa. Spring by Fortum operoi Pohjoismaiden suurinta virtuaaliakkua.

Lisätietoja

Ilkka Salmensaari, projektipäällikkö, Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum, ilkka.salmensaari@fortum.com, puh. 050 453 4876                

Dekaani Raine Hermans, tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö, Vaasan yliopisto, raine.hermans@uwasa.fi, puh. 029 449 8622

Tietoa Fortumin hiilineutraaleista lämmitysratkaisuista: www.espoocleanheat.fi

Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto on 5500 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö, joka kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa. www.uwasa.fi

Fortum

Fortum on energiayhtiö, joka edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Tehtävämme on huolehtia energian toimitusvarmuudesta ja edesauttaa nopeaa ja luotettavaa siirtymää hiilineutraaliin talouteen tarjoamalla asiakkaillemme ja yhteiskunnalle puhdasta energiaa ja kestäviä ratkaisuja. Fortumin ydinliiketoiminta on Pohjoismaissa ja se koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähkön tuotannosta, sähkön myynnistä, kaukolämmöstä sekä kierrätys- ja jäteliiketoiminnasta. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.fi

Avainsanat

Kuvat

Havainnekuva Vaasan yliopiston tulevasta kampuksesta. Kuva vapaasti käytettävissä. Lähde: Arkkitehtitoimisto K2S.
Havainnekuva Vaasan yliopiston tulevasta kampuksesta. Kuva vapaasti käytettävissä. Lähde: Arkkitehtitoimisto K2S.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto
Wolffintie 32, FI-65200 Vaasa PL 700
65101 Vaasa

http://www.uwasa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: Fanivideoiden tekijänoikeudet puhuttavat, kun parisuhteilla spekuloivat fanit editoivat televisiosarjojen todellisuutta mieleisekseen30.1.2023 10:21:55 EET | Tiedote

Fanien kiintymys televisiosarjan hahmoihin voi ratkaista, mikä sarja säilyy puheenaiheena vuosikymmeniä ja mikä perutaan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Viihdeteollisuus näkee fanien muokkaamissa ja julkaisemissa videoissa suurta markkinointipotentiaalia, mutta myös tekijänoikeudellisia ongelmia, käy ilmi Meniina Wikin väitöskirjasta.

Vaasan yliopisto palkitsi parhaat tutkimus- ja opetusteot30.1.2023 09:59:54 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto on palkinnut viime vuoden tutkimus- ja opetusteot vuosipäivän juhlassa perjantaina 27. tammikuuta. Vuoden tutkimusteko 2022 -palkinnon saivat talousoikeuden ja laskentatoimen tutkijat Marika Salo-Lahti, Mikko Ranta ja Helena Haapio sekä Vuoden opetusteko 2022 -palkinnon yliopistonlehtori Minnie Kontkanen. Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan Hyvä opettaja -palkinto myönnettiin Binod Timilsinalle.

Vaasan yliopiston tutkimus arvioitiin: useat tutkimusryhmät korkealla kansainvälisellä tasolla27.1.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston tutkimuksen kokonaisarvioinnin mukaan monet yliopiston tutkimusryhmistä ovat kansainvälisesti korkeatasoisia. Lisäksi yliopiston yritysyhteistyö ja vuorovaikutus ympäröivän yhteiskunnan kanssa on erittäin vahvaa. Vaasan yliopiston vuosipäivän juhlassa 27. tammikuuta julkaistun arvioinnin tuloksia tullaan käyttämään yliopiston tutkimuksen ja tutkimusympäristön kehittämisessä.

Vaasan yliopiston kokonaisturvallisuuden Studia Generalia -luentosarja alkaa ensi viikolla – luennoitsijana tunnettu Venäjä-asiantuntija René Nyberg26.1.2023 13:57:37 EET | Kutsu

Vaasan yliopisto järjestää kevätlukukaudella uuden Kokonaisturvallisuuden Studia Generalia -yleisöluentosarjan. Tiistaina 31. tammikuuta alkavan sarjan luennoitsijaksi on tulossa entinen Suomen Venäjän ja Saksan suurlähettiläs René Nyberg, joka on toiminut aiemmin myös East Office of Finlandin toimitusjohtajana. Aiheena hänellä on geopoliittinen muutos ja Venäjän tilanne.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme