Keskuskauppakamari

Väestöennusteesta viimeinen herätys: Tässä lista uudelle hallitukselle työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi

Jaa
Kuva: Roni Rekomaa
Kuva: Roni Rekomaa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi peräänkuuluttaa hallitukselta nopeita ratkaisuja työperäisen maahanmuuton sujuvoittamiseksi. Romakkaniemen mukaan perjantaina 16.11. julkistettu uusi väestöennuste on Suomen julkisen talouden kannalta karua luettavaa.

”Väestöennusteen olettavat muutokset kasvattavat kestävyysvajeen vajaasta 7 miljardista yli 8 miljardiin. Suomen tulisi muutoinkin tähdätä kunnianhimoisempaan työllisyysasteeseen, jopa 80 prosenttiin, mutta nyt julkistettujen pessimistisempien ennusteiden valossa tämä tavoite voi olla riittämätön. Siksi meidän on kaivettava työkalupakistamme kaikki mahdolliset ja mahdottomaltakin tuntuvat keinot työllisyyden kohentamiseksi”, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemen mukaan Suomen tulisi entistä aktiivisemmin houkutella ulkomaalaisia osaajia työmarkkinoilleen.

”Lähes kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä siitä, että työperäistä maahanmuuttoa on tässä tapauksessa lisättävä. Me Keskuskauppakamarissa tarjoamme keinot siihen. Olemme teettäneet asiantuntijoillamme listan, josta seuraavan hallituksen on helppo jatkaa”, Romakkaniemi sanoo.

Keskuskauppakamarin lista seuraavalle hallitukselle:

  1. EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten työntekijöiden saatavuusharkinnasta luovuttaisiin kokonaan.
  2. Työnteon perusteella myönnettävien oleskelulupien käsittelyajaksi tulisi asettaa lakiin maksimissaan kuukausi.
  3. Tietyille ammattiryhmille sekä Suomessa tutkintoon valmistuville ulkomaalaisille opiskelijoille myönnettäisiin pysyvä oleskelulupa.
  4. Jo maassa olevat ulkomaalaiset, kuten turvapaikanhakijat, tulisi kotouttaa työelämälähtöisesti.

”Oleskeluluvan myöntämisen tavoiteaika tulisi olla alle viikossa, vaikka lakiin kirjattaisiin kuukausi. Kuten sisäministeri Kai Mykkänen viikonloppuna haastattelussaan kommentoi, ei ole esteitä sille, etteikö valtaosaa päätöksistä voitaisi saada päivässäkin käsiteltyä automaation ja nykyaikaisen palvelumuotoilun avulla”, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi olisi valmis myöntämään tietyille ammattiryhmille ja huippuosaajille pysyviä oleskelulupia ilman valmiina olevaa työpaikkaa.

”Sellaisiin ammattiryhmiin, joista Suomessa on erityisen suuri pula, tulisi houkutella Suomeen kaikin mahdollisin tavoin. Myös verotuksen kannustavuus on huomioitava. Näitä samoja käytäntöjä tulisi soveltaa myös opiskelijoihin, jotka suorittavat meillä tutkinnon. Valmistumisen yhteydessä heidän tulisi saada pysyvä oleskelulupa”, hän sanoo.

Keskuskauppakamarin työperäistä maahanmuuttoa koskevissa hallitusohjelmatavoitteissa on kiinnitetty huomiota myös turvapaikanhakijoiden työllistymiseen. Romakkaniemi ohjeistaakin hallitusta olemaan unohtamatta myös työelämälähtöisen kotouttamisen merkitystä.

”Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden työllistymistä ja kotouttamista on nopeutettava. Kolmen kuukauden pakollisesta odotusajasta pitää luopua – on suorastaan hassua, jos työkykyisiä ja -haluisia henkilöitä estetään tekemästä töitä. Myös yrittäjyyteen tulisi kannustaa entistä ponnekkaammin. Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen on tässä avainasemassa. Työ on parasta kotoutumista ”, hän sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Roni Rekomaa
Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kiinteistöalalle valmistui 257 uutta laillistettua välittäjää13.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Keskuskauppakamarin järjestämän välittäjäkokeen läpäisi tänä keväänä 236 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää (LKV) ja 21 laillistettua vuokrahuoneistonvälittäjää (LVV). Välittäjäkokeiden osallistujamäärät ovat pysyneet edelleen korkeina. Vuonna 2016 voimaan tullut laki edellyttää vähintään puolelta välitysliikkeen välittäjistä kokeen osoittamaa ammatillista pätevyyttä.

Finnvera ja Kauppakamari: Vientiyritysten tyypillinen luottotappio 30 000 euroa - Luottotappiot yhä viennin jarruna5.6.2019 09:01:00 EESTTiedote

Rahoitusosaamisen puutteet ja luottotappiot jarruttavat yhä Suomen viennin ja vientiyritysten kasvua. Vientiyritysten kärsimä luottotappio on tyypillisesti keskimäärin 30 000 euroa. Tämä käy ilmi Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n teettämästä vientikaupan rahoitusbarometristä. Koetut luottotappiot ovat varsin suuria suhteessa keskimääräisen vientikaupan kokoon, joka on valtaosalla yrityksistä alle 100 000 euroa. Hyvä uutinen on, että jo lähes kolmanneksella vientiyrityksistä on kirjallinen luottopolitiikka, joka määrittelee rajat luottoriskien ottamiselle kaupankäynnissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme