Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Väestöhälyttimien koesoitot ovat osa suomalaista varautumista – Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 10.5.2022 kokoamaan tilannekuvaa Itä-Suomen alueelta. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua eri toimijoiden välillä Itä-Suomen alueella.

Pelastusylitarkastaja Kai Horelli Itä-Suomen aluehallintovirastosta esitteli valmiustoimikunnalle valtioneuvoston tilannekeskuksen ja eri viranomaisten yhteistyössä kokoamaa tilannekuvaa.

”Alueellinen tilannekuva on katsaus yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvista mahdollisista häiriöistä ja niiden vaikutuksista alueellisella tasolla.”, kertoi valmiustoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kai Horelli.

Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot on määritelty Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa (turvallisuuskomitea.fi)

Puolustusvoimien näkökulmasta tilanne Itä-Suomessa on ennallaan eli rauhallinen. Myös rajatilanne on edelleen hyvin rauhallinen ja vakaa. Hybridivaikuttamiseen on kuitenkin hyvä varautua ja viranomaisten välisellä yhteistyöllä on olennaista merkitystä vaikuttamisyritysten torjunnassa.

Maahanmuuttoviraston näkökulmasta maahantulon tilanne on tällä hetkellä tasaantunut jonkin verran. Laajentuvan maahantulon rajaa ei edelleenkään ole ylitetty ja poliisi sekä raja pystyvät hyvin hoitamaan maahan tulevien rekisteröinnin. Vaikka tilanne on tasaantunut ja rauhallinen, varautumista myös laajenevaan maahantuloon jatketaan.

Väestöhälyttimien koesoitot ovat osa suomalaista varautumista

Valmiustoimikunnassa keskusteluun nousi väestöhälyttimien testaus. Suomessa kokeillaan väestöhälyttimiä säännöllisesti jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 12.00 soittamalla koesoitto. Koesoitto on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Valmiustoimikunnassa todettiin, että varsinkin maahan tulleille lapsille on tärkeää saada tieto siitä, että hälyttimien koesoitot ovat Suomessa normaalia varautumista, eikä niistä ole syytä huolestua.

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran touko-kesäkuun vaihteessa.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Lisätietoja

pelastusylitarkastaja Kai Horelli, p. 0295 016 870, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme