Väestörekisterikeskus

Väestörekisterikeskus pitää selvityshenkilön esitystä maistraattien yhdistämisestä Väestörekisterikeskukseen perusteltuna

Jaa

Selvityshenkilö Jouni Backman esittää raportissaan, että nykyiset yhdeksän erillisinä virastoina toimivaa maistraattia yhdistettäisiin Väestörekisterikeskukseen. Uusi valtakunnallinen virasto aloittaisi esityksen mukaan toimintansa 2020 alusta uudella nimellä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kutsui Sitran vanhemman neuvonantaja Jouni Backmanin selvittämään ja arvioimaan maistraattien erilaisia organisointivaihtoehtoja. Selvityshenkilö Backman esittää raportissaan, että nykyiset yhdeksän erillisinä virastoina toimivaa maistraattia yhdistettäisiin Väestörekisterikeskukseen. Uusi valtakunnallinen virasto aloittaisi esityksen mukaan toimintansa 2020 alusta uudella nimellä. Nimenmuutoksella korostettaisiin uutta toiminnallista kokonaisuutta. Valtiovarainministeriön toimialan kaikki digitalisaation edistämistehtävät niin ikään koottaisiin mahdollisimman pikaisesti Väestörekisterikeskuksen yhteyteen.

Väestörekisterikeskus pitää ehdotettua yhdistämistä perusteltuna: ”Maistraattien yhdistäminen Väestörekisterikeskukseen edistää asiakaspalvelua, asiakaslähtöisyyttä ja digitaalisten palveluiden kehittämistä”, ylijohtaja Lea Krohns toteaa. Mielekkäänä Väestörekisterikeskuksessa pidetään myös digitalisaation edistämistehtävien keskittämistä. ”Valtiovarainministeriön toimialan digitehtävien kokoaminen Väestörekisterikeskuksen yhteyteen tehostaa digitalisaation edistämistä”, Krohns sanoo.

Väestörekisterikeskus näkee, että maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhdistämisessä voidaan hyödyntää tehokkaasti molempien nykyisten organisaatioiden väestötietojärjestelmään liittyväasiantuntemus ja henkilöresurssit. ”Yhdistäminen suunnitellaan maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhteistyönä. Siten varmistamme, että molempien organisaatioiden osaaminen tulee parhaalla tavalla hyödynnettyä. Olemme tehneet maistraattien kanssa vuosia hyvää ja tiivistä yhteistyötä ja yhdistäminen tuo tähän entisestään synergiaa”, Krohns toteaa. Tällä osaamisella ja resursseilla voidaan keskittyä toimintaprosessien automatisointiin sekä digitalisoimiseen. Yhteinen organisaatio ja johtamisjärjestelmä varmistavat parhaiten sen, että nykyisten maistraattien tehtävien rationalisoinnin ja digitalisoinnin tarpeet tulevat huomioitua väestötietojärjestelmän (VTJ) kehittämisessä.

Väestörekisterikeskuksen näkökulmasta katsottuna maistraatit ovat onnistuneesti ottaneet uusia vastuita hoitaakseen ja pystyneet samalla parantamaan toiminnan tuottavuutta. ”Tällaisen dynaamisen kehityksen uskomme jatkuvan myös uudessa yhdistetyssä virastossa”, Krohns toteaa.

Maistraattien uudelleen organisointi on välttämätöntä hallituksen 5. huhtikuuta 2016 tekemän, maakunnille siirtyviä tehtäviä koskevan linjauksen perusteella. Tämän linjauksen mukaan valtion hallintotehtävissä on periaatteena valtakunnallinen toimivalta silloinkin, kun tehtävät edellyttävät alueellista tai paikallista läsnäoloa. Maistraattien nykyiset kuluttajaneuvontatehtävät esitetään raportissa siirrettävän Kilpailu- ja kuluttajaviraston yhteyteen mahdollisuuksien mukaan jo ennen maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhdistämistä.

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Lea Krohns, p. 0295 535 243

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Väestörekisterikeskus toteuttaa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kansallista palveluarkkitehtuuria. Viraston tehtävänä on edistää digitaalista yhteiskuntaa tuottamalla ja kehittämällä sähköisen asioinnin tukipalveluja kansalaisten ja julkisen hallinnon käyttöön. Lisäksi Väestörekisterikeskus on yhdessä maistraattien kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjä. Virasto ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmää, sen tietoja ja tietojen laatua sekä varmennettua sähköistä asiointia. Väestörekisterikeskus tarjoaa väestötietojärjestelmän tietopalveluja ja varmennepalveluja sekä hoitaa vaalitehtäviä. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Finlands och Estlands informationsleder kopplades samman den 7 februari – nu kan länderna utbyta information snabbt och pålitligt8.2.2018 09:00Tiedote

Befolkningsregistercentralen i Finland och den estniska datasystemmyndigheten Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) har kopplat samman ländernas informationsleder, dvs. X-tee och Suomi.fi. Kopplingen gör det möjligt att förmedla information elektroniskt över Finska viken mellan organisationer som anslutit sig till ländernas informationsleder.

Finland's and Estonia's data exchange layers connected to one another on 7 February - the rapid exchange of information between the countries is now possible8.2.2018 09:00Tiedote

Finland's Population Register Centre and the Republic of Estonia's Information System Authority have interconnected the two countries' data exchange layers X-Road and Suomi.fi to one another. This will make it technologically possible to transfer data electronically over the Gulf of Finland between organisations that have joined the countries' data exchange layers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme