HUS

Våga tala – HUS kannustaa puhumaan ruotsia

Jaa

HUSissa vietetään valtakunnallista ruotsalaisuuden viikkoa (Svenska veckan) 5. – 11.11.2018. Viikon aikana työntekijöitä rohkaistaan puhumaan ruotsia potilaiden ja työtovereiden kanssa.

HUS tuottaa erikoissairaanhoitopalveluja yli 1,6 miljoonalle henkilölle, joista noin kahdeksan prosenttia on ruotsinkielisiä Kaksikielisenä kuntayhtymänä HUS pitää tärkeänä, että potilas saa hoitoa omalla kielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Erityisen tärkeää tämä on nuorille ja lapsille. Usein jo muutama sana lapsen äidinkielellä voi rauhoittaa pientä potilasta.

– On tärkeää, että lapsi saa ilmaista itseään omalla äidinkielellään. Uudessa lastensairaalassa ruotsia äidinkielenään puhuvat potilaat ja perheet on huomioitu monella tavalla. Hauskana yksityiskohtana sairaalan eri kerroksissa on seinissä ja lattioissa muumien viisauksia kolmella kielellä, kertoo Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

–Tavoitteemme on myös työvuorosuunnittelussa huomioida, että meillä on eri vuoroissa ruotsinkielentaitoista henkilökuntaa. Henkilökunta voi myös tarvittaessa pyytää apua toisista yksiköistä, jos ruotsin kielen osaajia omasta yksiköstä ei sillä hetkellä löydy.

Svenska veckan -viikon aikana on henkilökunnalle tehty ohjelmaa, jolla on tarkoitus laskea kynnystä puhua ruotsia potilaille kampanjan aikana ja myös sen jälkeen. Tärkeässä roolissa ovat HUSin kielilähettiläät, jotka oman työnsä ohessa kannustavat ja tukevat kollegoitaan käyttämään ruotsin kieltä. Tällä hetkellä HUSissa on noin 120 kielilähettilästä eri toimipaikoissa ja sairaaloissa.

Viikon aikana henkilökunnalle on tarjolla muun muassa suomi-ruotsi -hoitosanakirjoja, vinkkilista ruotsinkielisestä kulttuuri- ja ajankohtaistarjonnasta, mahdollisuus osallistua kielitaitovisaan ja suomenruotsalaisia ruokia henkilöstöravintoloissa. Pienen ruokasanaston avulla henkilökuntaa kannustetaan pitämään ruotsinkielisiä lounas- ja kahvitaukoja.

Hoplaxskolanin ala-koulun kuoro Munkkiniemestä laulaa suomenruotsalaisia lauluja Meilahden tornisairaalassa tiistaina 6.11., joka on Svenska dagen -päivä.

Kampanja järjestetään yhteistyössä Svenska Finlands folkting -järjestön sekä Samarbetsforumin kanssa. 

Våga tala – HUS uppmuntrar personalen att tala svenska

På HUS firas den riksomfattande Svenska veckan 5 – 11.11. Under veckan uppmuntras personalen att tala svenska med patienter och kolleger.

HUS producerar specialiserade sjukvårdstjänster för över 1,6 miljoner människor, varav ca 8 procent är svenskspråkiga. HUS är en tvåspråkig samkommun och håller det som viktigt att patienten får vård på sitt eget modersmål, finska eller svenska. Det är extra viktigt för barn och unga. Ofta kan redan ett par ord på barnets modersmål lugna den lilla patienten.

– Det är viktigt att barn får uttrycka sig på sitt eget modersmål. På Nya barnsjukhuset har patienter och anhöriga med svenska som modersmål uppmärksammats på många olika sätt. Som en rolig detalj har vi visdomar av mumintrollen på tre språk på väggar och golv på vårt sjukhus, berättar Jari Petäjä som är direktör för verksamhetsområdet Sjukvård för barn och unga.

– Vårt mål är också att i planeringen av arbetsskift se till att vi har svenskkunnig personal i de olika skiften. Personalen kan också vid behov be om hjälp från en annan enhet om det för tillfället inte finns svenskkunniga på den egna avdelningen.

Programmet under Svenska veckan har som mål att sänka trösken för att tala svenska med patienterna, under kampanjen och också efteråt. HUS språkambassadörer har här en viktig roll. Som del av sitt övriga jobb uppmuntrar och stöder de sina kolleger att använda svenska. HUS har för tillfället ca 120 språkambassadörer på sina olika enheter och sjukhus.

Under Svenska veckan erbjuds personalen bland annat finsk-svenska ordböcker för vårdare, tips ur det finlandssvenska kultur- och aktualitetsutbudet, möjlighet att delta i en språkfrågesport och äta finlandssvensk mat i personalrestaurangerna. Med hjälp av en liten matvokabulär uppmuntras personalen att hålla lunch- och kaffepauser på svenska.

Skolkören från Hoplaxskolan Munksnäs, årskurserna 3 och 4, uppträder med sånger på svenska i Mejlans tornsjukhus under Svenska dagen.

Kampanjen ordnas i samarbete med Folktinget och Samarbetsforum.

Yhteyshenkilöt

Tuulia Koponen
Johtava ylihoitaja / ledande överskötare
kieliohjausryhmän puheenjohtaja / ordförande för styrgruppen för HUS språkprogram
HUS Porvoon sairaala / Borgå sjukhus
050 466 4860
tuulia.koponen@hus.fi

Pia Stoltzenberg
Kehittämispäällikkö / utvecklingschef
HUS Yhtymähallinto / Samförvaltning
040 723 0594
pia.stoltzenberg@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Mielenterveystalo.fi-palvelulla jo yli 200 000 käyttäjää kuukausittain25.6.2019 09:40:05 EESTTiedote

Palvelun kuukausittaista kävijämäärää seurataan jatkuvasti ja 200 000:n kuukausittaisen kävijän raja on ylittynyt ensimmäisen kerran. Erityisesti omahoito-ohjelmat, joista saa apua ja työkaluja paitsi tavallisiin oireisiin ja eri elämäntilaisiin, ovat suosittuja. Myös luotettaviksi todetut ja itsearviointiinkin sopivat mittarit toimenpidesuosituksineen ovat käytetyimpien sisältöjen joukossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme