Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vähähiilinen betonimassa vähentää merkittävästi Veturitien rakentamisen hiilidioksidipäästöjä

Jaa

Keski-Pasilassa parhaillaan rakennettava Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanke toteutetaan vähäpäästöisenä työmaana osana kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaa. Kaupungin tavoitteena on vähentää työmailla syntyviä hiilidioksidipäästöjä, joihin Helsingin kaupunki ja urakoitsija Kreate ovat vastanneet käyttämällä osittain Veturitien rakentamisessa uutta merkittävästi CO2-päästöjä vähentävää vähähiilibetonia.

Veturitien työmaan paalulaattavaluissa käytetään vähähiilibetonia. Kuvassa käynnissä ovat raudoitustyöt. Kuva: Kreate
Veturitien työmaan paalulaattavaluissa käytetään vähähiilibetonia. Kuvassa käynnissä ovat raudoitustyöt. Kuva: Kreate

”Kaupunkiympäristön toimialan kaikki kilpailutetut hankkeet ovat vähäpäästöisiä ja pyrimme ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Veturitienkin työmaalla käytämme vain uusiutuvaa dieseliä ja sähköä. Lähialueiden ilmanlaatua parannamme käyttämällä tiukkojen päästöluokkavaatimusten työkoneita. Lisäksi käytämme ainoastaan hiilivapaata energiaa ja sähköä”, projektinjohtaja Juuso Luoto avaa rakentamiseen liittyviä ilmastotekoja.

Veturitien työmaalla käytetään vähähiilibetonia. Vähähiilibetoni on Lujabetonin kehittämä tavallista betonia ympäristöystävällisempi vaihtoehto, ja sen avulla pystytään vähentämään rakentamisen hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.

”Olemme hyödyntäneet vähähiilibetonia myös aiemmissa kohteissamme, joten päätimme ehdottaa sen käyttöä myös Veturitien kohteessa. On hienoa, että Helsingin kaupunki suhtautui vähähiilibetonin käyttöön positiivisesti”, kertoo urakoitsijan projektipäällikkö Jyrki Perokorpi Kreatesta.

Vähähiilibetoni Veturitien paalulaatoissa

Kaiken kotimaisen betonituotannon CO2-päästöjen osuus on kaksi prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä, mutta edetessä kohti hiilineutraalisuuden tavoitteita on jokaisella valinnalla merkitystä. Vähähiilibetonin käytöllä onkin mahdollista puolittaa rakennuskohteen hiilidioksidipäästöt.

”Kun käytämme Veturitien hankkeen paalulaattavaluissa vähähiilibetonia, vähennämme yli 1 000 kuution betonierässä liki 200 tkg hiilidioksidipäästöjä tavalliseen betoniin verrattuna. Vastaava päästö syntyy, kun ajaa Suomessa 2020 keskimäärin käytössä olevalla autolla 1,25 miljoonaa kilometriä”, Perokorpi avaa.

Vähäpäästöisellä työmaalla huomioidaan myös kiertotalous

Vähäpäästöisyys tarkoittaa myös paljon muuta kuin vähähiilisen betonimassan käyttöä rakentamisessa. Työmaan säännöllisellä energiankulutuksen ja päästöjen seurannalla saadaan kerättyä paitsi tietoa meneillään olevan hankkeen ympäristövaikutuksista myös tärkeää tietoa tulevien hankkeiden vähäpäästöisyyden kehittämiseen.

Rakentamisen ympäristövaikutuksia ja hiilijalanjälkeä pystytään pienentämään myös rakentamisen materiaalivalinnoilla. Veturitien työmaalla käytetään betonimursketta, joka kierrätysmateriaalina vähentää neitseellisten rakennusmateriaalien käyttöä pienentäen samalla työmaan hiilijalanjälkeä.

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tähän päästään vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia, ja kompensoimalla loput 20 prosenttia. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, ettei kaupungin toiminta aiheuta ilmaston lämpenemistä. Kaikki kaupungin toimialat ja liikelaitokset pyrkivät toimillaan kohti Helsinkiä, jossa jokaisen helsinkiläisen on mahdollisimman helppoa elää ympäristöystävällistä elämää.

Helsingin Keski-Pasilassa sijaitsevassa Veturitie ja Ratapihakortteli -hankkeessa levennetään Veturitietä Höyrykadun ja Hakamäentien välillä liikenteen sujuvoittamiseksi sekä rakennetaan Ratapihakortteleiden alueelle uusia tontti- ja kokoojakatuja. Urakassa uusitaan myös Veturitien ylikulkusilta sekä rakennetaan Radioportin alikulkusilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Juuso Luoto
Projektinjohtaja
p. 09 3103 9954
juuso.luoto@hel.fi

Urakoitsija Kreate Oy
Jyrki Perokorpi
Projektipäällikkö
p. 040 765 3563
jyrki.perokorpi@kreate.fi

Kuvat

Veturitien työmaan paalulaattavaluissa käytetään vähähiilibetonia. Kuvassa käynnissä ovat raudoitustyöt. Kuva: Kreate
Veturitien työmaan paalulaattavaluissa käytetään vähähiilibetonia. Kuvassa käynnissä ovat raudoitustyöt. Kuva: Kreate
Lataa
Päästövertailu Veturitien työmaalla käytettävästä vähähiilibetonista ja tavallisesta betonista. Kuva: Kreate
Päästövertailu Veturitien työmaalla käytettävästä vähähiilibetonista ja tavallisesta betonista. Kuva: Kreate
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 23.9.202123.9.2021 17:14:52 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 23.9.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 7.10.2021.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 21.9.202121.9.2021 18:53:52 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 21. syyskuuta 2021. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kokouksessa lausuntonsa kaupunkiympäristön toimialajohtajan viran täytöstä. Lautakunta toteaa lausunnossaan, että toimialajohtajan virkaan tulisi valita Ville Lehmuskoski. Hän toimii parhaillaan Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) toimitusjohtajana. Lautakunnan päätös oli yksimielinen. Asia etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston päätettäväksi lokakuun lopulla. Kokouksen kaikki päätökset on luettavissa kaupungin verkkosivuilla julkaistussa päätöstiedotteessa: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme