Helsingin yliopisto

Vähäiset sosiaaliset kontaktit huonontavat sydän- ja verisuonitautipotilaan ennustetta

Jaa

Tuoreen Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan sosiaalinen eristäytyneisyys lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitautipotilaiden keskuudessa.

Vaikka muut riskitekijät selittävät suurelta osin yhteyden sekä sosiaalisen eristäytyneisyyden että yksinäisyyden ja sydän- ja verisuonitautien puhkeamisen välillä, vähäiset sosiaaliset kontaktit ovat merkittävä yksittäinen riskitekijä kuolleisuudelle sydän- ja verisuonitautipotilaiden keskuudessa. Näin todetaan laajassa tutkimuksessa, josta vastasi Helsingin yliopiston psykologian professori Marko Elovainio.

Heart-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 480 000 40–69-vuotiasta Britannian kansalaista. Aikaisemmat tutkimukset, joissa on sydän- ja verisuonitautien ja sosiaalisen eristyneisyyden tai yksinäisyyden yhteyttä on tutkittu, ovat olleet otokseltaan huomattavasti suppeampia eikä niissä ei ole huomioitu yhtä laajasti muita riskitekijöitä.

Tutkimukseen osallistuneiden terveyttä tarkkailtiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan. Sinä aikana he antoivat myös yksityiskohtaista tietoa koulutuksestaan, tulotasostaan, mahdollisista masennusoireistaan sekä elintavoistaan. Lisäksi heitä pyydettiin arvioimaan yksinäisyyttään ja sosiaalisia kontaktejaan.

Lähes 10 % vastaajista koki itsensä sosiaalisesti eristäytyneeksi ja 6 % yksinäiseksi. Kummallakin näistä ryhmistä oli muita vastaajia useammin jokin pitkäaikainen terveyshaitta ja he tupakoivat useammin. Yksinäisiksi itsensä kokeneet myös raportoivat muita useammin masennusoireita.

Sosiaaliseen eristäytyneisyyteen liittyi noin 40 % korkeampi ensimmäisen sydän- tai aivoinfarktin riski iästä, sukupuolesta tai etnisestä taustasta riippumatta. Tutkijat kuitenkin osoittivat, että muut psykologiset, sosioekonomiset sekä terveyteen ja käyttäytymiseen liittyvät tekijät selittivät lisääntyneen riskin yli 80-prosenttisesti.

Samanlaisia havaintoja tehtiin myös yksinäisyyttä raportoineiden tutkittavien keskuudessa.

Sen sijaan niiden koehenkilöiden kohdalla, jotka sairastuivat seurannan aikana sydän- tai verisuonitautiin ja jotka raportoivat sosiaalista eristäytyneisyyttä, kuolleisuuden riski oli kohonnut vielä, kun kaikki muut tekijät otettiin huomioon.

– Kyseessä on observaatiotutkimus, joten täysin pitäviä johtopäätöksiä syistä ja seurauksista ei voida vetää, tutkijat Elovainio ja Christian Hakulinen sanovat.

– Tutkimuksen laajuus ja kattavuus huomioiden voidaan kuitenkin todeta, että sosiaalinen eristyneisyys yhdessä muiden riskitekijöiden, kuten masennuksen, kanssa, heikentää selvästi sydän- ja verisuonitautipotilaiden ennustetta.

Lähde:
Social isolation and loneliness as risk factors for myocardial infarction, stroke, and mortality: UK Biobank cohort study of 479 054 men and women DOI: 10.1136/heartjnl-2017-312663

Lisätiedot:
Christian Hakulinen, Helsingin yliopisto
puh. 050 4482041
christian.hakulinen@helsinki.fi

Marko Elovainio, Helsingin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 050 3020621
marko.elovainio@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa23.5.2019 08:55:38 EESTTiedote

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen. Euroopan laajuinen tutkimus osoitti, että Ranskassa tapahtuva perinteinen peltosirkun metsästys on kestämätöntä. Ranskan valtio päätti tämän tutkimuksen tulosten perusteella suojella peltosirkun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme