Kokkolan kaupunki

Vahva tuki Suomen satamien aseman vahvistumiselle Euroopan laajuisella liikenneverkolla – Kokkolan satama nousi ydinverkolle

Jaa
Kokkolan satama nousi ydinverkolle Euroopan parlamentin liikennevaliokunnan äänestyksessä. Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja kehitysjohtaja Jonne Sandberg iloitsevat uutisesta ja kiittävät europarlamentaarikko Elsi Kataista vahvasta edunvalvontatyöstä.

Elsi Kataisen 13.4.2023 julkaiseman tiedotteen mukaan Euroopan parlamentin liikennevaliokunta äänesti tänään Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) asetusehdotuksesta. Liikennevaliokunnan jäsen, europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) ajoi vahvasti Kaskisten, Kokkolan, Oulun ja Pietarsaaren satamien aseman parantamista Suomen linjan mukaisesti. Tänään hyväksytyssä liikennevaliokunnan kannassa parlamentti puoltaa Kaskisten ja Pietarsaaren satamien säilyttämistä osana TEN-T-verkon kattavaa verkkoa, kun komission esityksessä ne oli tiputettu siitä pois. Tämän lisäksi neuvotteluissa saatiin nostettua Oulun ja Kokkolan satamat ydinverkolle, aiemman kattavan verkon sijaan. Muiden Suomen satamien tilanne pysyy entisellään.

“Lopputulos on työvoitto Suomen huoltovarmuudelle ja kilpailukyvylle. Olen erittäin tyytyväinen, että valiokunnan kannassa Kaskisten ja Pietarsaaren satamat saatiin takaisin kattavalle verkolle ja Oulun ja Kokkolan satamat nostetiin osaksi ydinverkkoa. Satamat ovat Suomen viennin elinehto, ja TEN-T-verkkoon kuuluminen parantaa niiden rahoitusmahdollisuuksia ja investointivarmuutta. Varsinkin tässä geopoliittisessa tilanteessa satamilla on valtava merkitys myös strategisesti ja huoltovarmuuden kannalta.”, Katainen kertoo Brysselistä äänestyksen jälkeen.

Euroopan laajuiseen TEN-T-liikenneverkkoon kuuluminen on satamille tärkeää, sillä se parantaa rahoitusmahdollisuuksia ja lisää niiden toimintaympäristön ennakoitavuutta. Jäsenmaat ovat oikeutettuja hakemaan TEN-T-verkkoon kuuluville satamilleen EU-rahoitusta Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta (CEF), ja niille kuuluu myös tiettyjä velvoitteita infrastruktuurin suhteen.

TEN-T-verkko, joka yhdistää Euroopan rautatiet, sisävesireitit, tiet, meri- ja lentoyhteydet laajaksi liikenneverkoksi, koostuu kattavasta verkosta ja ydinverkosta. Asetusehdotuksella on tarkoitus uudistaa ja kehittää Euroopan väyliä ja liikenteen solmukohtia ja se on osa EU:n kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategiaa.

Seuraavaksi lainsäädäntö etenee EU:n komission, jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin välisiin kolmikantaneuvotteluihin, jotka on tarkoitus aloittaa jo huhtikuun aikana. Parlamentti käsittelee TEN-T asetuksen täysistunnossa ensi viikolla.

Lisätietoja:

MEP Elsi Katainen
elsi.katainen@europarl.europa.eu
+358 50 5122362

Stina Mattila
kaupunginjohtaja, Kokkolan kaupunki
+358 40 806 8200
stina.mattila@kokkola.fi

Jonne Sandberg
kehitysjohtaja, Kokkolan kaupunki
+358 44 780 9093
jonne.sandberg@kokkola.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Plug Power och dess partner planerar tre anläggningar för produktion av grön vätgas i Karleby, Borgå och Kristinestad30.5.2023 14:49:21 EEST | Tiedote

Det amerikanska företaget Plug Power Inc. planerar att utveckla tre produktionsanläggningar för grön vätgas i Finland. Plug är en ledande aktör inom den gröna vätgasekonomin och är noterat på New York-börsen. Företaget levererar nyckelfärdiga vätgaslösningar för den globala gröna vätgasekonomin. Plugs planerade produktionsanläggningar för grön vätgas förväntas skapa cirka 1 000 direkta arbetstillfällen och över 3 000 indirekta arbetstillfällen i Finland.

Plug Power suunnittelee kumppaneidensa kanssa kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta Kokkolaan, Porvooseen ja Kristiinankaupunkiin30.5.2023 14:40:37 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen Plug Power Inc. suunnittelee rakentavansa Suomeen kolme vihreän vedyn tuotantolaitosta. Plug on johtava vihreän vetytalouden toimija, joka on noteerattu New Yorkin pörssissä. Yhtiö toimittaa vetyratkaisuja maailmanlaajuisesti avaimet käteen -periaatteella. Plugin suunnittelemien vihreän vedyn tuotantolaitosten odotetaan luovan Suomeen 1 000 suoraa työpaikkaa ja yli 3 000 välillistä työpaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme