Vahva yliopistosairaala on paitsi alueellinen myös koko maan etu
Tutkimuksen ja opetuksen erillinen rahoittaminen vaikuttaa myös yliopistosairaalan vetovoimaan hyviä osaajia houkuttelevana työpaikkana, sanoo pitkäaikainen HUSin hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston kunniatohtori Ulla-Marja Urho.

”Tällä hetkellä kriittisintä sote- ja pelastustoimen uudistuksessa on henkilökunnan saatavuus. Hyvä tutkimuksen ja opetuksen ympäristö yhdessä yrityskulttuurin kanssa ovat tärkeä motivaatio henkilökunnan saamiseksi ja pitämiseksi”, sanoo Ulla-Marja Urho.
Urho on pitkällä urallaan HUSin hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana vaikuttanut HUSin ja Meilahden sairaalakampuksen kehittämiseen. Nykyään Meilahden kampus on ympäri Uuttamaata levittyvän yliopistosairaalan sykkivä sydän: se on noin 16 000 asiantuntijan työpaikka ja Suomen merkittävin lääke-, terveys- ja hoitotieteellisen tutkimuksen ja erikoissairaanhoidon keskittymä.
”Meilahden kampusta pitää kehittää aluepoliittisesta näkökulmasta. Erityisen vahvaa täällä ovat tutkimus-, lääketeknologia- ja ict-osaaminen sekä digitalisoitumisen taso. On koko Suomen kannalta merkittävää, mitä tulevassa sotessa Meilahden kampukselle tapahtuu”, Urho painottaa.
Tutkimuksen ja opetuksen turvaaminen uudessa sotessa ei yksin HUSin huoli
Uudessa sotessa vuoden 2023 alusta alkaen kunnat eivät enää päätä HUSin rahoituksesta eivätkä rahoita sitä, vaan rahoitus tulee hyvinvointialueiden kautta valtiolta. Yliopistosairaalan tutkimus- ja opetustoiminta sekä houkuttelevuus huippuosaajien työpaikkana ovat rahamäärän vähenemisen vuoksi vaarassa.
HUSin koko kaksikymmentävuotisen toiminnan ajan opetuksen ja tutkimuksen rahoitus on jäänyt jälkeen kuluista. Valtion osuus lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksesta on tippunut alle puoleen siitä mitä se oli 2000-luvun alussa.
”Valtion on ollut helppo antaa tämän opetuksen ja tutkimuksen kassavirran pienentyä, koska kunnat ovat riippuvaisia terveydenhuoltoalan työvoimasta ja pakotettuja maksamaan muun muassa erikoistuvien kouluttamisen kulut”, toteaa Urho.
Tulevassa sotessa hyvinvointialueet ovat yhtä lailla riippuvaisia terveydenhuollon henkilöstöstä, etenkin uusista osaajista sekä tieteelliseen näyttöön perustuvasta hoitojen kehittämisestä, eli lääketieteellisestä tutkimustyöstä.
”Toivottavasti hyvinvointialueilla ymmärretään tämä. Ilman koulutusta ei ole henkilökuntaa. HUSilla on ollut ja tulee uudessa sote-järjestelmässä olemaan hyvin toimivat päätöksentekoelimet, joissa hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki ovat mukana päättämässä HUS Helsingin yliopistollista sairaalaa ja sitä kautta meitä kaikkia koskevista asioista”, Urho lisää.
Lisätietoja medialle:
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Siltasairaala valmistui aikataulussa1.7.2022 12:47:58 EEST | Tiedote
Helsingin Meilahdessa Siltasairaalan rakennusurakka on valmistunut aikataulussaan. Pääurakoitsija SRV luovutti tilat HUSin hallintaan 30.6. Potilaiden vastaanottaminen uudessa sairaalassa alkaa ensi vuoden alussa.
Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote
Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.
Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote
Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.
På sommaren kan det förekomma rusning på HUS samjour22.6.2022 14:22:48 EEST | Tiedote
På grund av personalbristen inom hela hälso- och sjukvården kan det förekomma rusning på HUS samjour för barn och vuxna under sommaren. Vid samjourerna vårdas endast akut insjuknade och sådana patienter som kräver brådskande vård och vars vård inte kan vänta på att den egna hälsostationen öppnas.
HUSin yhteispäivystyksissä saattaa esiintyä ruuhkaa kesällä22.6.2022 12:13:30 EEST | Tiedote
HUSin lasten ja aikuisten yhteispäivystyksissä saattaa kesällä esiintyä ruuhkaa koko terveydenhuoltoa koskevan henkilöstövajeen vuoksi. Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme