Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Vahvoja näyttöjä Helsingin kaupungin kotoutumistyössä

Jaa

Helsingin kaupunginhallitus myönsi erillismäärärahan turvapaikanhakijoiden kotoutumisen edellytysten ja maahanmuuttajien hyvän kotouttamisen varmistamiseksi vuonna 2016. Helsingin kaupunki juhlistaa tiistaina 19. joulukuuta kello 9 alkaen hankkeiden onnistumisia kaupungintalon juhlasalissa. Tilaisuudessa hankkeen 2016–2017 toiminnot esitellään laaja-alaisesti sekä jaetaan toimivia ideoita kotouttamistyöhön.

Stadin osaamiskeskus. (Kuva: Aram Baqi)
Stadin osaamiskeskus. (Kuva: Aram Baqi)

Hankkeen tarkoituksena on ollut maahanmuuttajien yksilöllisempi kotouttaminen ja osallistuminen monitahoisesti yhteiskuntaan. KOTO10-hankkeen projektit ovat toimineet muun muassa maahan muuttaneiden uusien helsinkiläisten koulutuspolkujen ja työllistymisen vahvistajana. Rahoituksella on perustettu esimerkiksi Stadin osaamiskeskus, joka yhdistää uudella tavalla kielikoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, kuntoutuksen ja työllistymisen.

Hankekokonaisuudet ovat lisänneet yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaneet vuorovaikutusta. KOTO10 on tavoittanut kaikenikäisiä maahanmuuttajia eri elämäntilanteissa. Stadin osaamiskeskuksen lisäksi vuosina 2016–2017 hankkeessa on kehitetty uusia yhteistyön malleja terveysasematyön, psykiatrian, sosiaalisen kuntoutuksen ja maahanmuuttoyksikön kesken. Turvapaikanhakijanuoria ja maahanmuuttajataustaisia nuoria on tuettu jalkautuvassa nuorisotyössä sekä yksilö- ja ryhmätoiminnassa. KOTO10 on mahdollistanut eritaustaisten ihmisten kohtaamisen sekä lisännyt matalan kynnyksen toimintamahdollisuuksia liikunnan ja kulttuurin keinoin. Lisäksi on tuettu lasten, nuorten ja perheiden kotoutumista avoimessa leikkipuistotoiminnassa sekä monikielisten ohjaajien avulla peruskouluissa.

Hankkeen eri toimijat laajalta kentältä osoittavat, miten hyviä väestösuhteita voidaan edistää monella eri tavalla. Merkittävää on, miten hanke on toiminut kaupunkiin uusina tulevien henkilöiden kotoutumisessa sekä osallisuuden lujittamisessa. Eräs helmi hankkeiden joukossa on Vuoden kotoutumisteko -tunnustuksen saanut Kotoklubi Kaneli. Helsingin kaupungin järjestämä Kotoklubi Kaneli -toiminta on laajentunut 13:een leikkipuistoon ja perhetaloon eri puolille pääkaupunkia. Kaneli-ryhmissä suomen kieltä opetellaan toiminnallisesti laulujen ja leikkien kautta.


Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Helsingin kaupunginkanslia. Tilaisuus on tarkoitettu hankkeen työntekijöille sekä sidosryhmille, kuten järjestökentälle ja muille yhteistyökumppaneille. Tilaisuudessa osallistujat voivat tutustua hankkeiden tuloksiin itse kokeilemalla, verkostoituen ja keskustelujen kautta. Päätöstilaisuus taltioidaan suorana Helsinki-kanavalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto, puh. 040 125 9887, s-posti: ilkka.haahtela@hel.fi

Matleena Sierla, erityissuunnittelija, Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto, puh. 040 574 5716, s-posti: matleena.sierla@hel.fi

Merja Svensk, kehittämiskonsultti, Helsingin kaupunginkanslian osallisuus ja neuvonta -yksikkö, puh. 09 310 74127, s-posti: merja.svensk@hel.fi

Kuvat

Stadin osaamiskeskus. (Kuva: Aram Baqi)
Stadin osaamiskeskus. (Kuva: Aram Baqi)
Lataa
Helsingin kulttuurikeskus. (Kuva: Helsinki Marketing)
Helsingin kulttuurikeskus. (Kuva: Helsinki Marketing)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme