Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla

Jaa

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Tutkijat ovat selvittäneet elämäntapojen olevan yhteydessä vaihdevuosien alkamisikään. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat selvittäneet elämäntapojen olevan yhteydessä vaihdevuosien alkamisikään. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Luonnollinen menopaussi tarkoittaa ajankohtaa naisen elämässä, jolloin kuukautiset loppuvat munasarjojen toiminnan luonnollisen heikkenemisen seurauksena. Länsimaissa se tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta ajankohta on hyvin yksilöllinen ja vaihtelee 40:n ja 60:n ikävuoden välillä. Myös menopaussia edeltävä siirtymävaihe, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja vaihdevuosioireiden kokeminen yleistyy, on pituudeltaan yksilöllinen.

Tutkimuksessa havaittiin, että korkeammat sukupuolihormonitasot (estradioli ja FSH), epäsäännölliset kuukautiset ja vaihdevuosioireiden kokeminen ennustavat lähestyvää menopaussia. Lisäksi elämäntapamuuttujien, kuten fyysisen aktiivisuuden, alkoholinkäytön ja tupakoinnin, lisääminen malliin paransi tehtyjen mallien ennustemallien tarkkuutta, vaikka nämä kaikki eivät tässä tutkimuksessa olleetkaan tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä menopaussin ajankohtaan.

Menopaussi ei vaikuta ainoastaan naisen mahdollisuuksiin tulla raskaaksi, vaan sen ajankohta on yhteydessä myös muun muassa sydän- ja verisuonitautien, monien syöpien ja osteoporoosin riskiin.

- Vaikka tulevan menopaussin ajankohdan määrittäminen tarkasti on vaikeaa, likimääräinenkin arvio siitä voi olla erittäin hyödyllinen. Menopaussin ennakointia tarvitaan terveyteen, perhesuunnitteluun ja vaihdevuosioireiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä, kertoo väitöskirjatutkija Matti Hyvärinen Gerontologian tutkimuskeskuksesta Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa muodostettujen ennustemallien avulla menopaussin ajankohta pystyttiin ennustamaan keskimäärin noin puolen vuoden tarkkuudella tutkimukseen osallistuneille keski-ikäisille naisille.

- Kehitettyjä ennustemalleja voidaan tulevaisuudessa soveltaa esimerkiksi vaihdevuosilaskurin muodostamiseen, jonka avulla myös nuoremmat naiset voisivat arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa, Hyvärinen sanoo.

Tutkimus toteutettiin Gerontologian tutkimuskeskuksessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa osana laajempaa Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) -tutkimusta, jota johtaa akatemiatutkija Eija Laakkonen. ERMA-tutkimuksen osallistujat olivat 47–55-vuotiaita Jyväskylän seudulla asuvia naisia. Vaihdevuosien siirtymävaiheessa olleet naiset kutsuttiin seurantatutkimukseen, jossa he kävivät mittauksissa 3–6 kuukauden välein, kunnes heidän todettiin ohittaneen vaihdevuodet. Tutkimusprojektia ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Euroopan komissio ja Juho Vainion säätiö.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli:

Hyvärinen, M., Karvanen, J., Aukee, P., Tammelin T. H., Sipilä, S., Kujala, U. M., Kovanen, V., Rantalainen, T. & Laakkonen, E. K. Predicting the Age at Natural Menopause in Middle-Aged Women. Menopause, April 12, 2021. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Matti Hyvärinen, matti.v.hyvarinen@jyu.fi, 050 5358691

Akatemiatutkija Eija Laakkonen, eija.k.laakkonen@jyu.fi, 040 8053588

Kuvat

Tutkijat ovat selvittäneet elämäntapojen olevan yhteydessä vaihdevuosien alkamisikään. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat selvittäneet elämäntapojen olevan yhteydessä vaihdevuosien alkamisikään. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimushankkeessa luodaan kunnille ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun5.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. Yhteistyöhankkeessa kehitetään ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien yhdyskuntasuunnitteluun. Mallia kehitetään ja testataan yhdessä Jyväskylän, Lahden ja Helsingin kaupunkien kanssa. Luontoarvojen lisäksi malli huomioi suunnittelussa alueiden virkistysarvot ja kompensoinnin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Liikunnalla ja painonhallinnalla mahdollista alentaa syöpäriskiä3.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston yhteistyötutkimus osoittaa aikuisiän kehonpainon sekä fyysisen aktiivisuuden olevan yhteydessä Lynchin oireyhtymää kantavien ihmisten syöpään sairastumisikään. Lynchin oireyhtymä on periytyvä syöpäalttiusoireyhtymä, joka lisää riskiä useille eri syöville. Valtaosa sairastuu yhteen tai useampaan syöpään elämänsä aikana. Elämäntavat voivat vaikuttaa syöpään sairastumiseen ja sairastumisikään, mutta aihetta on tutkittu vielä niukasti. Tutkijat suosittelevat, että elintapojen seuranta yhdistettäisiin osaksi riskiryhmien seulontakäyntejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme