Ensi- ja turvakotien liitto

Vaikeuksissa olevat vauvaperheet saavat apua Helsingin ensikodista

Jaa

Vallilan ensikodissa on syksyn aikana ollut tavallista vähemmän apua tarvitsevia vauvaperheitä. Tilanne ihmetyttää Helsingin ensikoti ry:tä, sillä esimerkiksi Helsingissä tehdään noin 15 000 lastensuojeluilmoitusta vuodessa. - Apua tarvitsevat perheet eivät ole loppuneet, mutta palvelua ostavien kuntien taloustilanne näkyy myös ensikodissa. Kunnat pyrkivät auttamaan perheitä omien palvelujensa turvin silloinkin, kun ne eivät ole riittävän intensiivisiä. Perheille voidaan tarjota tukea kotiin muutamana päivänä viikossa, vaikka tuen tarve olisi ympärivuorokautinen. Perheet ovat erilaisia, ja niin tulee olla perheille tarjottavien palvelujenkin, sanoo Helsingin ensikoti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen.

Ensikodin apua tarvitaan silloin, kun perheessä on mielenterveys- tai päihdeongelmia, erilaisia psykososiaalisia ongelmia, arjen kaoottisuutta tai omat voimat eivät riitä vauvasta huolehtimiseen. Joskus perheiden ongelmat havaitaan jo vauvan odotusvaiheessa, ja ensimmäiset ensikotia ehdottavat tahot ovat äitiysneuvola, neuvolan perhetyö tai mielenterveyspalvelut, mutta toimenpiteisiin ryhdytään usein vasta kun lapsi on jo syntynyt. Tällöin menetetään hedelmällistä työskentelyaikaa, joka suojaisi syntyvää lasta äidin vaikean stressitilan vaikutuksilta ja helpottaisi perheen elämää vauvan synnyttyä. Päihdeongelmaiset vauvaperheet osataan jo ohjata avun piiriin melko varhaisessa vaiheessa, sen sijaan mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat vauvaperheet jäävät avun ulkopuolelle.

Usein perheiden ja vanhempien tilanteet ensikotiin tullessa ovat hyvin vaikeita. Vallilan ensikodissa saa vuosittain 50 - 60 vakavissa vaikeuksissa olevaa perhettä mahdollisuuden uuteen alkuun. Lisäksi yhdistyksen päihdeongelmiin erikoistuneet ensikodit auttavat vuosittain 25 – 35, yhdistyksen erilaiset avopalvelut tavoittavat yli 50 ja neuvontapuhelin noin 100 perhettä vuosittain.

Kuntoutuksen määrittelee kunnan kukkaro

Tänä syksynä perheitä Vallilan ensikotiin on tullut vain pieni osa siihen nähden, mitä ensikoti voi ottaa vastaan. Tyhjimmillään 14-paikkaisessa ensikodissa on ollut vain muutama perhe.
- Valitettavan usein kuntoutustarpeen määrittelee kunnan kukkaro, ei niinkään vauvan tai vanhempien tarpeet. Auttamalla vauvaperheitä työskennellään sekä vanhempien hyvinvoinnin että vauvan koko tulevan elämän ja turvallisuuden hyväksi. Ajoissa auttaminen ja ongelmien ehkäiseminen säästää perheitä inhimilliseltä kärsimykseltä ja on taloudellisestikin moninkertaisesti edullisempaa, Manninen huomauttaa.
Avun tarjoaminen viiveellä kärjistää ongelmia. Myös se, että kunnat myöntävät maksusitoumuksia entistä lyhyemmiksi ajoiksi, vaikeuttaa perheiden tilannetta. Liian lyhyet hoitojaksot merkitsevät sitä, että pysyviä kuntoutumistuloksia ei voida saavuttaa. Entistä huonokuntoisempia perheitä ohjataan ensikotiin entistä lyhyemmäksi aikaa – se on huono yhtälö, Manninen sanoo.

Ensikodista hyviä tuloksia

Ensi- ja turvakotien liitossa tehdyn vaikuttavuutta selvittävän tutkimuksen mukaanensikodissa saatu tuki on vaikuttavaa ja kantaa pitkälle. Tiiviin, ympärivuorokautisen tuen avulla kaikkien tutkimukseen osallistuneiden äitien jaksaminen koheni merkittävästi ja ensikodissa saadulla alulla oli pitkäkestoisia vaikutuksia. Parhaimmillaan ensikodin tuella vältetään vauvan sijoittaminen kodin ulkopuolelle. Samalla ehkäistään vanhempien syrjäytymistä, tuetaan koko perheen hyvinvointia ja annetaan usein jo muutenkin kovia kokeneelle perheelle vankka alku.

Ensikodeissa isien määrä on lähes kolminkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Vaikka palveluja on kehitetty paremmin koko perhettä ajatellen, niin suurin muutos on tapahtunut isissä itsessään. He kokevat perheen kriisin tai muun avuntarpeen koskettavan koko perhettä ja haluavat olla aktiivisesti mukana. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen, Helsingin ensikoti ry, puh. 050 5266 592

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Helsingin ensikoti ry on kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa tiivistä tukea tarvitsevia vauvaperheitä ja heidän läheisiään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Hyvä teko lapselle -palkinto FinnBrain tutkijoille16.1.2019 15:00Tiedote

Ensi- ja turvakotien liitto on myöntänyt vuoden 2018 Hyvä teko lapselle -palkinnon FinnBrain- tutkimusryhmälle. Ryhmä tutkii raskauden ja lapsuuden aikaisten elämäntapahtumien ja olosuhteiden vaikutuksia vauvan kehitykselle. Tutkimusryhmä on tuonut esiin vauva-ajan korvaamattoman merkityksen aivojen kehitykselle ja lapsen koko elämälle innovatiivisella tavalla. Kiistaton tutkimustieto auttaa vaikuttavien palvelujen kehittämisessä ja lisää ymmärrystä vauvojen elämään pitkäkestoisesti vaikuttavista päätöksistä.

Kuka tahansa äiti -valokuvanäyttely kertoo synnytysmasennuksesta ja, että siitä toipuu9.1.2019 09:30Tiedote

Synnytysmasennuksesta kertovan valokuvanäyttelyn äidit tuovat esiin oman tarinansa äitiydestä. Valokuvanäyttely tekee näkyväksi synnytysmasennuksen kokeneita äitejä ja kuvaa heidän tilannettaan tänä päivänä, kun elämänkriisi on jo takana päin. Näyttelyn kuvissa esiintyvät 11 äitiä ovat Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n vertaistukiäitejä, jotka ovat toipuneet synnytysmasennuksesta tai lapsivuodepsykoosista. Valokuvat on otettu voimauttavan valokuvauksen keinoja hyödyntäen ja näyttely on esillä Sanomatalossa, Helsingissä 14-20.1.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme