Oral Hammaslääkärit Oyj

Vain 10 prosentilla suomalaisista viisaudenhampaat mahtuvat hyvin suuhun – puoliksi puhkeavat hampaat tietävät ongelmia

Jaa

Harva selviää viisaudenhampaiden kanssa ilman ongelmia, sillä ne reikiintyvät ja tulehtuvat helposti. Jos hammas on kipeä tai suussa on turvotusta, on syytä mennä hammaslääkäriin. Nuorena viisaudenhampaat on helpompi leikata kuin myöhemmällä iällä.

Vain 10 prosentilla suomalaisista viisaudenhampaat mahtuvat hyvin suuhun – puoliksi puhkeavat hampaat tietävät ongelmia. Viisaudenhampaan poisto on turvallinen toimenpide, komplikaatiot ovat harvinaisia.
Vain 10 prosentilla suomalaisista viisaudenhampaat mahtuvat hyvin suuhun – puoliksi puhkeavat hampaat tietävät ongelmia. Viisaudenhampaan poisto on turvallinen toimenpide, komplikaatiot ovat harvinaisia.

Viisaudenhampaat tuottavat useimmille ongelmia. Vain noin 10 prosentilla ihmisistä viisaudenhampaat mahtuvat hyvin hammasrivistöön. Oral Hammaslääkäreiden suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Marina Kuhlefelt kertoo, että suurella osalla viisaudenhampaat puhkeavat puolittain, jolloin niistä tulee ongelmia.

"Hampaita ei saa helposti puhtaaksi, ja niihin tulee helposti reikiä ja hammaskiveä.” Kun puhdistaminen on vaikeaa, hampaiden ympärille kerääntyy bakteereita. Lika taas tietää tulehduksia", Kuhlefelt sanoo.

Kun viisaudenhammas nojaa viereistä hammasta vasten, sitäkään ei saa enää kunnolla puhtaaksi.

"Eli viisaudenhammas voi vahingoittaa tai tuhota myös viereisen hampaan", Kuhlefelt toteaa.

Puhkeaminen alkaa teini-iässä – yli 25-vuotiaat ovat useimmiten turvassa

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 20 ikävuoden paikkeilla. Iässä on kuitenkin hajontaa.

"Hampaat voivat tulla jokunen vuosi aikaisemmin tai viisikin vuotta myöhemmin. Niin kauan kuin hampaan juuren kehitys on kesken, viisaudenhammas voi puhjeta."

Yleisimmät syyt viisaudenhampaan poistoon ovat reikiintyminen ja tulehdus. Kuhlefelt kertoo, että viisaudenhampaan kanssa kannattaa mennä hammaslääkäriin viimeistään silloin, jos suussa on turvotusta tai hammas on kipeä.

"Ne ovat infektioon liittyviä oireita. Jos pitkän aikaa pilkistää vain yksi osa hampaasta, se luultavasti alkaa oireilla jossain vaiheessa", Kuhlefelt sanoo.

Hänen mukaansa tilanteen ennakointi on nuorena tärkeää.

"Viisaudenhampaan tilanteen voi varmistaa röntgenkuvalla. Hammas on helpompi poistaa nuorena kuin vanhempana. Silloin hampaan saa helpommin pois, kun luu on joustavampaa", Kuhlefelt kertoo.

Viisaudenhampaan poisto on turvallinen toimenpide, komplikaatiot ovat harvinaisia

Aikaisemmin oli tapana, että viisaudenhampaat poistettiin aina. Nykyään hampaat poistetaan valikoiden.

"Jos hammas on ongelmaton, ja se on hyvin purennassa, se saa olla. Tällöin leikkauksesta on enemmän haittaa kuin hyötyä", Kuhlefelt sanoo.

Hänen mukaansa viisaudenhampaan leikkausta pelotellaan turhaan. Vain harvalle tulee ongelmia poiston jälkeen.

"Kaikki potilaat ovat toipilaita leikkauksen jälkeen, siihen pitää varautua. Normaaliin paranemiseen kuuluu vaivoja, kuten kipua ja turvotusta, mutta pitkäaikaiset tai pysyvät ongelmat ovat erittäin harvinaisia", Kuhlefelt sanoo.

Hän kuvaakin toimenpidettä turvalliseksi.

"Useimmiten potilaat ovat yllättyneitä siitä, miten helposti leikkaus sujui", hän sanoo.

Fakta: Viisaudenhampaat ovat modernin ihmisen ongelma

  • Viisaudenhampaat ovat kolmannet poskihampaat, ja ne tunnetaan "kasihampaina", sillä ne ovat edestä lukien kahdeksannet hampaat.
  • Nimensä viisaudenhampaat ovat saaneet siitä, että ne puhkeavat murrosiän jälkeen – silloin, kun ihmisen ajatellaan jo viisastuneen.
  • Muinaisten hautalöytöjen perusteella vielä keskiajalla viisaudenhampaat ovat sopineet ihmisten hammasrivistöihin. Luultavasti muutos liittyy ruokavalioon, sillä muinaisruoka kulutti hampaita enemmän.
  • Aikaisemmin myös luultiin, että viisaudenhampaat työntävät hammasrivistöä eteenpäin. Nykytietämyksen mukaan hampaat kuitenkin tulevat eteenpäin iän myötä, eikä ilmiö liity viisaudenhampaisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Oral Hammaslääkärit Oyj
Minna Lönnqvist
viestintä- ja markkinointijohtaja
Puh. 050 361 7316
Sähköposti: minna.lonnqvist@oral.fi

Kuvat

Vain 10 prosentilla suomalaisista viisaudenhampaat mahtuvat hyvin suuhun – puoliksi puhkeavat hampaat tietävät ongelmia. Viisaudenhampaan poisto on turvallinen toimenpide, komplikaatiot ovat harvinaisia.
Vain 10 prosentilla suomalaisista viisaudenhampaat mahtuvat hyvin suuhun – puoliksi puhkeavat hampaat tietävät ongelmia. Viisaudenhampaan poisto on turvallinen toimenpide, komplikaatiot ovat harvinaisia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oral Hammaslääkärit Oyj
Oral Hammaslääkärit Oyj
Tekniikantie 4 A
02150 ESPOO

010 400 3010http://www.oral.fi

Oral Hammaslääkärit Oyj (www.oral.fi) on valtakunnallisesti toimiva suun terveydenhoitopalveluita tuottava yhtiö, jossa työskentelee yli 1300 alan ammattilaista. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 81,4 miljoonaa euroa. Oral toimii yli 60 toimipisteessä ympäri Suomea. Konserniin kuuluu myös Oral Hammaslaboratorio Oy.  

Oral Hammaslääkärit Oyj:n omistaa Colosseum Dental Group. Sillä on yhteensä lähes 300 hammaslääkäriasemaa Suomessa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Tanskassa. Colosseum Dentalin omistaa pääomasijoittajayhtiö Jacobs Holding AG. Sen ainoa edunsaaja on kansainvälinen Jacobs Foundation -hyväntekeväisyyssäätiö, joka tukee lasten ja nuorten kehittymistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oral Hammaslääkärit Oyj

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi ehdollisena Tradekan ja Colosseum Dental Groupin Med Group -yrityskaupan13.7.2018 14:30Tiedote

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on hyväksynyt ehdollisena yrityskaupan, jossa Tradeka-Yhtiöt Oy ja Colosseum Dental Group AS ostavat Med Group Oy:n. Tradeka-Yhtiöt Oy ostaa Med Group Oy:n kotiin vietävät hoivapalvelut sekä ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palveluihin liittyvät toiminnot. Colosseum Dental Group hankkii Med Group Hammaslääkärit Oy:n ja sen yksityiset suun terveydenhuollon toiminnot. Colosseum Dental Group omistaa Suomessa myös Oral Hammaslääkärit Oyj:n. Med Groupin enemmistöomistaja on ollut pääomasijoittaja Adelis Equity Partners.

Kesäjuhlien kuningatar vai näkymätön seinäruusu? Näin viet juhlalookkisi seuraavalle tasolle31.5.2018 10:24Tiedote

Kesän lähestyessä häiden, syntymäpäivien ja sukulaisjuhlien kutsuja tippuu postiluukusta harva se päivä. Jokainen haluaa olla tärkeissä juhlissa parhaimmillaan. Mutta miten hurmata häävieraat? Entä miten iskeä syntymäpäiväkutsujen kuumin komistus? Moni ei tule ajatelleeksi, että säihkyvä hymy on yhtä olennainen osa juhlatyyliä kuin kaunis mekko tai trendikkäät kengät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme