Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Vain puolet maksaisi taloyhtiölainan pois asunnon oston yhteydessä

Jaa
Alle puolet (49 %) suomalaisista maksaisi taloyhtiölainaosuuden pois asunnon oston yhteydessä, jos he ostaisivat asunnon nyt. Luku on pienentynyt hieman vuodesta 2018 (53 %).

Noin neljännes vastaajista (24 %) ei maksaisi taloyhtiölainaa pois. 27 prosenttia vastaajista ei osannut ottaa kysymykseen kantaa. Tiedot käyvät ilmi Yougovin Danske Bankille tekemästä kyselytutkimuksesta.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala muistuttaa, että yksittäiselle velalliselle oma asuntolaina tarjoaa monia etuja suhteessa taloyhtiölainaan.

”Henkilökohtainen laina mahdollistaa myös henkilökohtaisen hinnoittelun. Tyypillisesti henkilökohtainen laina onkin asiakkaalle edullisempaa. Se mahdollistaa myös lyhennysvapaat, yksilöllisen laina-ajan sekä omaan talouteen sopivan korkosuojauksen”, Takala kertoo.

Iso osa suomalaisista asuntovelallisista on tänä talvena selvittänyt, milloin oman asuntolainan korontarkistuspäivä on ja kuinka koronnousu vaikuttaa omaan talouteen.

”Jos omaan asuntoon liittyy taloyhtiölainaa, kannattaa koron nousun vaikutus selvittää myös siihen. Samalla voi katsoa, istuvatko taloyhtiölainaosuuksien ehdot omaan talouteen vai kannattaisiko ne viedä osaksi omaa asuntolainaa”, Takala sanoo.

Taloyhtiölainasta on vastuussa jokainen osakas

Taloyhtiölainoja käytetään usein uuden talon rakennusvaiheessa sekä taloyhtiöiden korjauksissa. Asukkaalle taloyhtiölaina on erittäin kätevä tapa rahoittaa remontit. Oma maksuosuus remonteista menee automaattisesti kuukausittain maksettavaan rahoitusvastikkeeseen.

”Ilman taloyhtiölainoja taloyhtiöiden peruskorjaukset olisivat Suomessa usein mahdottomia. Käytännössä jokaisessa taloyhtiössä asuu korjaushetkellä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta korjauksen rahoitushetkellä saisi henkilökohtaista lainaa. Taloyhtiölainan ansiosta asukkaat saavat osuutensa rahoitettua, eikä heidän tarvitse etsiä uutta kotia rahoituksen puuttumisen vuoksi”, sanoo Danske Bankin taloyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Järjestelmä perustuu taloyhtiön osakkaiden yhteisvastuuseen. Taloyhtiön kaikki osakkaat ovat vastuussa taloyhtiölainasta, vaikka osakkaalla ei itsellä lainaosuutta olisikaan.

”Suosittelen vahvasti, että jokainen taloyhtiö, oli taloyhtiölainaa tai ei, säästää taloyhtiön tilille 2–4 kuukauden menoja vastaavan puskurin. Se tuo turvaa muille osakkaille esimerkiksi silloin, jos joku osakkaista ajautuu maksuvaikeuksiin”, muistuttaa Roihu.

Taloyhtiölaina vai oma laina – mieti ainakin näitä


Taloyhtiölaina

  • Mahdollistaa omassa kodissa asumisen myös silloin, kun omaa asuntolainaa ei syystä tai toisesta saisi.
  • Helppo ottaa – ei vaadi osakkaalta lainaneuvotteluja.
  • Maksu kätevästi vastikkeen yhteydessä.

Oma laina

  • Usein taloyhtiölainaa hieman edullisempi.
  • Auttaa hahmottamaan oman korkoriskin ja talouden kokonaisuuden osana asuntolainaa.
  • Omaan asuntolainaan saa omaan talouteen sopivan laina-ajan sekä tarvittaessa lyhennysvapaita ja muita lainamuutoksia.

Kyselytutkimuksen Danske Bankille toteutti YouGov Finland, ja siihen vastasi 1006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 24.3. – 26.3.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on ±2,7%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme