Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Vain yksi kunta lomauttamassa törkeästi opettajia: OAJ vaatii Pyhäjärven kaupunkia luopumaan lomautuksista

Jaa

OAJ vaatii Pyhäjärven kaupunkia perumaan täksi vuodeksi suunnitellut opetushenkilöstön lomautukset. Kaupungin tilinpäätös oli yli 400 000 euroa plussalla, kun budjetin mukaan sen ennakoitiin jäävän 3,1 miljoonaa euroa miinukselle. Lomautuksille ei OAJ:n mielestä voi olla enää taloudellisia perusteita.

Pyhäjärvi on ilmoittanut pitävänsä kiinni päätöksestään lomauttaa opettajat tänä vuonna 10 päiväksi. Se on kieltäytynyt neuvottelemasta tilanteesta uudelleen, vaikka työntekijäjärjestöt ovat pyytäneet uusia neuvotteluja.

Yt-neuvotteluja käytiin viime vuonna lähes 200 kunnassa. Viime syksynä OAJ:n jäseniä lomautettiin silti vain noin 20 kunnassa. Kunnat ovat yksi kerrallaan peruneet opettajien lomautuksia, sillä koronan vaikutus kuntatalouteen on ollut odotettua vähäisempi ja valtion mittavat koronatuet ovat helpottaneet kuntataloutta. Kunnat ovat myös ymmärtäneet lasten ja nuorten heikon tilanteen, jota lomauttaminen pahentaisi edelleen.

Lomautusten peruutuksiin on vaikuttanut myös kuntien pelko ylimääräisten korona-avustusten takaisinperinnästä. Perusopetuksen koronavajeen paikkaamiseen myönnetyn avustuksen ehtoihin kuului, ettei opetushenkilöstöä lomauteta, vaan kunta tarjoaa oppilaille opetusta täysipainoisesti ja opetussuunnitelman mukaisesti.

Törkylomautus aiheuttaisi maksimaalisen palkanmenetyksen

OAJ pitää Pyhäjärven lomautussuunnitelmaa äärimmäisen epäoikeudenmukaisena. Kaupunki aikoo sijoittaa opettajien lomautusjaksot viikonloppujen yhteyteen ja hajauttaa ajallisesti niin, että opettajat menettäisivät 10 päivän palkan saamatta päivärahaa yhdeltäkään lomautuspäivältä.

Opettajien työmäärä vähenisi kuitenkin vain kuuden työpäivän verran, joista varsinaisia opetuspäiviä olisi vain kaksi. Neljä lomautuspäivistä olisi opettajien täydennyskoulutuspäiviä, mikä jättäisi opettajat lähes puoleksitoista vuodeksi täydennyskoulutuksen ulkopuolelle.

– Pyhäjärvellä on aikomus toteuttaa puhdas palkanleikkaus ilman lomauttamiseen kuuluvaa työn tosiasiallista vähenemistä. Sen lisäksi, että lomautuksen taloudelliset hyödyt voi syystä kyseenalaistaa, myös menettelytapa on tökerö. Opettajat ovat kuluneen vuoden aikana joutuneet venymään työssään poikkeuksellisesti. Tässäkö on kaupungin kiitos historiallisen rankasta opetusvuodesta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kysyy.

– Tämä näyttää opettajien kiusaamiselta. Mitä pahaa he ovat Pyhäjärvellä tehneet?

Pyhäjärvi sai viime vuonna ylimääräistä valtionapua kevään 2020 etäopetusjakson aiheuttaman oppimisvajeen paikkaamiseen. Näillä näkymin ylimääräinen koronatuki peritään siltä takaisin.

– Tämäkään ei näytä pysäyttävän Pyhäjärven päättäjiä, mikä on hämmästyttävää näin kuntavaalien edellä. Missä on kuntapäättäjien vastuuntunto? Eikö lomauttamisen asemesta kaupungin pitäisi keskittyä kaikin keinoin lapsille ja nuorille koronasta aiheutuneiden ongelmien paikkaamiseen eikä synnyttää uusia, Luukkainen kysyy.

Pyhäjärven suunnitelma ei ole järkevä myöskään kunnan verotuottojen näkökulmasta.

– Jos opettajat jätetään ilman päivärahoja, jää myös kaupunki ilman niistä perittäviä opettajien maksamia verotuloja. Lomauttamisen haitat ovat moninkertaiset tavoiteltuun ja pitkälle saavuttamatta jäävään taloudelliseen hyötyyn nähden. Siis järjenvastaista touhua kaikkinensa, OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto toteaa.

OAJ valmis myös painostustoimiin

OAJ on Luukkaisen mukaan valmis ryhtymään myös painostustoimiin Pyhäjärven kaupunkia vastaan, jollei se suostu harkitsemaan lomautuspäätöstä uudelleen.

– Pyrimme vielä etenemään keskustelemalla. Selvitämme samaan aikaan, millä toimilla jatkamme, jos järkeä ja kohtuutta ei neuvottelemalla saada Pyhäjärven päätöksentekoon, hän varoittaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hallituksen tahto suojella koulutusta leikkauksilta saa kiitosta OAJ:lta29.4.2021 21:35:02 EEST | Tiedote

OAJ kiittää, että koulutus jätettiin hallituksen kehysriihessä resurssileikkausten ulkopuolelle. Panostukset koulutukseen ovat mitä suurimmassa määrin myös työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja. Puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää hallitusta oikeasta arvovalinnasta. Tuon päätöksen tulikin olla selviö. OAJ ei kuitenkaan voi olla täysin tyytyväinen hallituksen puoliväliriihen päätöksiin. – Toivoimme myös, että aiemmin kertaluonteiseksi päätetty koulutuksen lisärahoitus olisi muutettu pysyväksi. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen perustaa tulee nimenomaan vahvistaa erityisesti koronan jälkeisinä vuosina, Luukkainen tähdentää. OAJ:n tavoitteena oli saada riihestä päätös, jolla vakiinnutettaisiin ammatilliseen koulutukseen vuosi kerrallaan päätetyt noin 80 miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen ja siten ehdottoman välttämättömään ammatillisen koulutuksen vahvistamiseen. Kertaluontoiset panostukset sopivat heikosti ja ovat riittämättömiä tällaiseen tarkoitukseen. Pysyvää rahoitusta o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme