Jyväskylän yliopisto

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)

Jaa

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

KTM, FM Hilkka Grahn
KTM, FM Hilkka Grahn

Useimmiten mobiilisovellusten ja järjestelmien käyttöliittymien aiheuttamaa visuaalista tarkkaamattomuutta ei ole testattu luotettavasti. Nykyisenlaisen testauksen tuloksiin saattaa itse asiassa vaikuttaa enemmän se millainen testauksessa käytetty koehenkilöotos on kuin itse testattava käyttöliittymä. Käyttöliittymien tarkkaamattomuustestauksien tulokset voivat siis olla jopa vääristyneitä.

Uusi testausmenetelmä visuaalisen tarkkaamattomuuden mittaamiseksi antaa luotettavampia tuloksia

Nykyistä testausta pitäisi parantaa, jotta käyttöliittymien aiheuttamien häiriötekijöiden mittausta voitaisiin pitää luotettavana. Hilkka Grahn arvioi väitöskirjatutkimuksessaan uutta testausmenetelmää visuaalisen tarkkaamattomuuden mittaamiseksi Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa.
– Nykyiset testausmenetelmät eivät ota kaikkia visuaaliseen tarkkaamattomuuteen vaikuttavia seikkoja huomioon. Lisäksi joissain testausmenetelmissä ei testauksen aikana edes ajeta, Grahn toteaa.

Tutkimusten mukaan tien visuaalisella vaativuudella ja koehenkilöiden yksilöllisillä taipumuksilla katseen kestoon on vaikutusta testitulokseen. Esimerkiksi karttasovelluksen aiheuttamaa visuaalista tarkkaamattomuutta saatetaan testata suoralla tiellä.
– Karttasovellusta harvoin tarvitaan suoran tien ajamiseen, joten testiympäristön realistisuus ja visuaalinen vaativuus pitäisi ottaa huomioon testauksessa, Grahn huomauttaa.

Myös sillä, millaisilla koehenkilöillä sovelluksia testataan, on suuri merkitys.
– Jos koehenkilöotoksessa on vain sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät testitilanteessa nopeilla vilkaisuilla omaksumaan testattavan käyttöliittymän tai tehtävän tilan, voi tällainen tehtävä läpäistä tarkkaamattomuuspotentiaalitestauksen ihan vain näiden koehenkilöiden takia, Grahn jatkaa.

Kontekstiin sopivalla suunnittelulla saataisiin turvallisempia mobiilisovelluksia ja järjestelmiä

Grahn tutki väitöskirjassaan myös sitä, miten erilaiset käyttöliittymien ja sovellusten vuorovaikutustavat vaikuttavat kuljettajan visuaaliseen tarkkaamattomuuteen.
– Siitä, millaiset suunnitteluratkaisut auttaisivat vähentämään tarkkaamattomuutta turvallisuuskriittisessä kohteessa, on tieteeseen perustuvaa tietoa aika vähän, Grahn kertoo.

Tutkimuksen perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että niin sanotulla kontekstiin sopivalla suunnittelulla on mahdollista vähentää kuljettajan visuaalista tarkkaamattomuutta.
– Jos sovelluksien ja käyttöjärjestelmien aiheuttamaa tarkkaamattomuutta testattaisiin paremmin ja luotettavammin ja jos tällaisia sovelluksia ja käyttöjärjestelmiä suunniteltaisiin alun perin käyttökonteksti mielessä, tarjoisi se mahdollisuuden tehdä liikenteestä turvallisempaa meille kaikille, Grahn sanoo.

KTM, FM Hilkka Grahnin kognitiotieteen väitöskirjan "On the measurement of visual distraction potential of in-car activities" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 1.10.2021 klo 12.00 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-grahn-011021

Vastaväittäjänä Professori Emeritus Donald Fisher (University of Massachusetts Amherst, USA) ja kustoksena apulaisprofessori Tuomo Kujala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä (kustokselle): +358 400 247392

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hilkka Grahn
hilkka.grahn@jyu.fi

Kuvat

KTM, FM Hilkka Grahn
KTM, FM Hilkka Grahn
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yliopistoista valmistuneet tyytyväisiä koulutukseensa. Pandemialla ollut vain vähän vaikutuksia akateemisten työllisyyteen15.10.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kandidaatintutkinnon suorittaneista 82 % arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 % maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on erittäin tyytyväinen tai vähintäänkin melko tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta. Tulokset käyvät ilmi yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantatutkimuksista, joihin vastasi 33 825 kandidaatin, 18 867 maisterin ja 2 569 tohtorin tutkinnon suorittanutta vuosina 2018–2020. Kandidaatintutkinnon suorittaneet vastasivat kyselyyn heti tutkinnon suorittamisen jälkeen, maisterit viiden vuoden ja tohtorit kolmen vuoden kuluttua tutkinnosta.

Uusi liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari painottaa liikunnan turvallisuutta14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on avoimella hakumenettelyllä valinnut LT Jari Parkkarin terveystieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntalääketiede. Parkkari on aloittanut tehtävässä 1.8.2021. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, ja Parkkarin erityisaluetta on liikunnan turvallisuus. Hän toivoo alan opiskelijoilta aiheeseen uteliaisuutta ja tuoreita näkökulmia.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kolmea uutta huippuyksikköä ja mukana neljännessä13.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Jyväskylän yliopisto johtaa kolmea uutta huippuyksikköä ja on lisäksi mukana Helsingin koordinoimassa yksikössä. Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Akatemia käy valittujen yksiköiden kanssa erilliset rahoitusneuvottelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme